to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:49 | 08.11.2018

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου για ΚΙΝΑΛ: Στη γραμμή Μητσοτάκη, ακόμα μια φορά

«Στο σημερινό σημείωμα του ΚΙΝΑΛ για τη συνταγματική αναθεώρηση δεν υπάρχει λέξη για τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας - Κράτους, όπως δεν υπήρχε και στην επιστολή Γεννηματά στους πολιτικούς αρχηγούς. Στη γραμμή Μητσοτάκη, ακόμα μια φορά», αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.


Η ανάρτηση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου:

Το Κίνημα Αλλαγής σε ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε τονίζει:

1. «Ναι χρειάζεται η συνταγματική Αναθεώρηση. Με στόχους την ενίσχυση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και την αναβάθμιση του κύρους των θεσμών και του κράτους Δικαίου.

Γι’ αυτό και από τον Μάρτιο καταθέσαμε προς διάλογο τις δικές μας προτάσεις.

Είναι κρίσιμο ζήτημα όμως να επισημάνουμε ότι δεν ευθύνεται το Σύνταγμά μας για την Οικονομική κρίση, όπως επιχειρεί να παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας.

Δεν αποτελεί πανάκεια, ούτε μπορεί από μόνη της να οδηγήσει στην υπέρβαση των σημερινών αδιεξόδων.

Η χώρα χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική εξόδου από την κρίση, με επενδύσεις που θα οδηγήσουν στην Ανάπτυξη.

Με παραγωγή νέου πλούτου και δίκαιη διανομή του για την μείωση των Κοινωνικών Ανισοτήτων.

Αυτά που εμείς εγγυόμαστε με το Σχέδιο Ελλάδα.

2. Οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ προσπαθούν να εκμεταλλευθούν και την Συνταγματική Αναθεώρηση, για κομματικά οφέλη.

Επί 2 ½ χρόνια συνειδητά καθυστερούσαν προχωρώντας σε ανούσιες εξωθεσμικές και παρακοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Και τώρα ξεκινούν την διαδικασία λίγους  μήνες προ των εκλογών, με προτάσεις που διέπονται από έντονο λαϊκισμό και προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων (π.χ. εκλογή ΠτΔ με απευθείας ψηφοφορία, δημοψηφίσματα). Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί που εκχώρησαν την Δημόσια Περιουσία για 99 χρόνια, φέρνουν τώρα δήθεν προτάσεις προστασίας της.

3.  Από την άλλη η ΝΔ παρουσιάζει και πάλι το γνωστό vertigo, όταν πρόκειται να πάρει πολιτικές αποφάσεις.

Όλα και πάλι στον βωμό του κομματικού κέρδους.

Ουσιαστικά προσπαθεί και αυτή να εργαλειοποιήσει το Σύνταγμα για μετεκλογικά οφέλη.

Δεν είναι τυχαίο ότι ουσιαστικά αρνήθηκε τον διάλογο για μια «συναινετική αναθεώρηση» που ζητήσαμε με τις Προτάσεις που καταθέσαμε τον Μάρτιο, όταν χρόνος για ουσιαστικό διάλογο υπήρχε.

4.  Ρωτούν κάποιοι για το αν σε συνθήκες που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, μετατρέπουν την χώρα «σε αρένα λάσπης», πρέπει να συμμετάσχουμε στην διαδικασία της Αναθεώρησης.

Η απάντησή μας είναι ΝΑΙ. Θα συμμετέχουμε χωρίς ψευδαισθήσεις για τους στόχους των «άλλων». Βεβαίως το Σύνταγμα δεν είναι ο επικοινωνιακός φερετζές της αρένας λάσπης του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η κολυμβήθρα του Σιλωάμ της δίψας για εξουσία του κ. Μητσοτάκη.

Εμείς  το Κίνημα Αλλαγής όμως οφείλουμε να προστατεύσουμε την σοβαρότητα των θεσμών. Και να επιμείνουμε στην θέση που έχουμε εκφράσει από τον Μάρτιο, ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή και να οδηγηθούμε σε 5ετή καθυστέρηση, ιδιαίτερα σε αλλαγές που κρίνουμε ως ώριμες και απαραίτητες.

Καμία βέβαια Συνταγματική Αναθεώρηση δεν αρκεί για να προστατεύσει τον τόπο από την ανικανότητα της διακυβέρνησης Τσίπρα και της φιλοδοξίες της δεξιάς παλινόρθωσης του κ. Μητσοτάκη.

5.  Χρειαζόμαστε μια γενναία Συνταγματική Αναθεώρηση που θα σηματοδοτεί την νέα εποχή στην οποία πρέπει να προχωρήσει η χώρα.

Ένα Σύνταγμα απλό, λειτουργικό βασισμένο στις αρχές της ελευθερίας και του κράτους Δικαίου.

Προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες της χώρας, και των πολιτών, που θα εκφράζει και θα συσπειρώνει ένα συνολικό αίτημα Ανόρθωσης.

Όπως τόνισαμε με την επιστολή που έστειλε η Φώφη Γεννηματά  τον Μάρτιο προς του πολιτικούς αρχηγούς, το νέο Σύνταγμα πρέπει:

  • Να αποτυπώνει νέες πολιτειακές ισορροπίες.
  • Να διασφαλίζει την πλήρη διάκριση των εξουσιών.
  • Να ενισχύει την πολιτική σταθερότητα.
  • Να καταργεί προνόμια του πολιτικού συστήματος.
  • Να θεμελιώνει και να προστατεύει, να ενισχύει το δικαίωμα όλων των πολιτών στα Κοινά Αγαθά.
  • Να προωθεί τις αρχές της Ανοιχτής Κοινωνίας.

6.  Με τις αλλαγές που προτείνουμε:

  • Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα μπορεί να αποτελεί πρόσχημα για πρόωρες εκλογές, κάτι που μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις για την χώρα όπως αποδείχθηκε τον Δεκέμβριο του 2014.
  • Η Κυβέρνηση δεν θα μπορεί να διαλύει την Βουλή, επικαλούμενη με τρόπο προσχηματικό και καταχρηστικό «εθνικό θέμα». Αποκαθίσταται σε σημαντικό βάθρο η σταθερότητα του «εκλογικού κύκλου».
  • Καταργούνται προνόμια του Πολιτικού Συστήματος.

Οι Πολίτες θα γνωρίζουν ότι οι Υπουργοί θα ελέγχονται για τις πράξεις τους και δεν θα παραγράφονται τα αδικήματά τους.

Ότι οι βουλευτές θα δίνουν λόγο στα δικαστήρια, χωρίς να καλύπτονται από την «ασυλία».

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενισχυθεί με αρμοδιότητες που θα ισορροπούν το πολιτικό σύστημα.
  • Ενισχύεται η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης (με βάση την αρχή της διάκρισης των εξουσιών) και θα αποτρέπονται κυβερνητικές παρεμβάσεις για την επιλογή της ηγεσίας της.
  • Ενισχύεται η διαφάνεια και η αξιοκρατία στον Δημόσιο Τομέα, ώστε να αντιμετωπίσουμε ριζικά τις πελατειακές αντιλήψεις και το κομματικό κράτος.
  • Η χρηματοδότηση των κομμάτων θα γίνεται με πλήρη διαφάνεια και η διαχείριση τους θα ελέγχεται ουσιαστικά.
  • Δίνουμε την δυνατότητα ίδρυσης ΑΕΙ μη κρατικών, σοβαρών και αξιόπιστων, με διαδικασίες αυστηρής πιστοποίησης και αξιολόγησης, ώστε να τελειώσει τόσο η υποκρισία όσο και η απαράδεκτη κατάσταση που σήμερα επικρατεί με τα «κατ’ ευφημισμό» Πανεπιστήμια.                                        

7. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές πως για μας η διαδικασία της συζήτησης στην Βουλή δεν μπορεί να είναι προσχηματική.

Προσερχόμαστε με τις προτάσεις μας, αλλά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και κάθε άλλη πρόταση που θα συμβάλλει στους στόχους  μας. Στην αναβάθμιση της αξιοπιστίας του Πολιτικού μας Συστήματος, στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Τρεις νέες προτάσεις που προέκυψαν από την πρόσφατη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα.

  • Η πρώτη είναι αυτή που αφορά στην «Μεταρρυθμιστική ώθηση» της Αυτοδιοίκησης και της Αποκέντρωσης.

Την θέσπιση κανόνων για την αναβάθμιση των αυτοδιοίκητων αρμοδιοτήτων, την χειραφέτηση των ΟΤΑ και την δημοσιονομική Αποκέντρωση. Την ενίσχυση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης για την Περιφερειακή Ανάπτυξη και την Κοινωνική Πολιτική.

  • Η δεύτερη αφορά στην Εγγύηση της πολιτείας για ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης όλων των πολιτών.
  • Η Τρίτη αφορά στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που θέτει η ψηφιοποίηση της κοινωνίας και της οικονομίας, καθώς και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τουυ πολίτη στην ψηφιακή εποχή.

Να επισημάνουμε επίσης ότι θα σταθούμε απέναντι σε προτάσεις δημαγωγίας και λαϊκισμού, που θα δημιουργήσουν και νέα προβλήματα.

Η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι διαδικασία ουσίας και όχι εντυπώσεων. Διαδικασία συναινέσεων και όχι προεκλογικό θέατρο για πρόσθετη «Αγορά ψήφων» και εντυπώσεις.

8. Την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα θα εκπροσωπήσουν στην Επιτροπή για την Αναθεωρητική διαδικασία οι Α. Λοβέρδος, Ε. Βενιζέλος, και Θ. Παπαθεοδώρου.

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι λειτουργεί ήδη και Επιστημονική Επιτροπή με συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων και Ακαδημαϊκών, με τον συντονισμό του Γραμματέα Θεσμών Ν. Κανελλόπουλο.

Η συμμετοχή των Βουλευτών μας με τις προτάσεις τους στις διαδικασίες της Επιτροπής είναι απόλυτα επιθυμητή και αναγκαία.

Τονίζουμε επίσης ότι στο Συντονιστικό της Κ.Ο. θα υπάρχει συνεχώς ενημέρωση και διάλογος, γύρω από τις εργασίες της επιτροπής».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)