to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:38 | 29.11.2018

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Επικίνδυνη η συμπόρευση της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ με τη Χ.Α. - Να πάρει θέση ο κ. Μητσοτάκης

«Είναι μια επικίνδυνη συμπόρευση, η συμπόρευση της Ν.Δ. με τη Χρυσή Αυγή, η συμπόρευση της ακροδεξιάς πτέρυγας της Ν.Δ. με τη Χρυσή Αυγή και βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να σταματήσει να κρύβεται, πρέπει να πάρει σαφέστατη θέση απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα»


«Ο κ.Μητσοτάκης πρέπει να σταματήσει να κρύβεται και να πάρει σαφέστατη θέση απέναντι σε αυτά φαινόμενα», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τις καταλήψεις σε σχολεία της Βόρειας Ελλάδας για το μακεδονικό. Η κ. Σβίγκου έκανε μάλιστα λόγο για «επικίνδυνη συμπόρευση της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή», επισημαίνοντας ότι «σε αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να υπάρχουν μισόλογα, όμως ο κ.Μητσοτάκης συνηθίζει να κρύβεται σε τέτοια φαινόμενα».

«Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκαν τα συνθήματα και οι προκηρύξεις εθνικιστικού περιεχομένου στα σχολεία ο κ.Γαβρόγλου, το υπουργείο Παιδείας και σύλλογοι γονέων και καθηγητών έκαναν έκκληση στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να πάρουν θέση απέναντι στη Χρυσή Αυγή και απέναντι στην προσπάθειά της να εισβάλει στα σχολεία και να σπείρει το ρατσιστικό και εθνικιστικό μίσος. Αντί όμως όλα τα κόμματα να πάρουν θέση, είδαμε τη Νέα Δημοκρατία και τη συνδικαλιστική της παράταξη, τη ΔΑΚΕ, να συναγωνίζεται σε ακραίο και μισαλλόδοξο λόγο τη Χρυσή Αυγή», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενη ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Ε' ΕΛΜΕ Θεσσλονίκης, που αναπαράγει δήλωση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Χρήστου Παππά υπέρ των καταλήψεων.

«Βλέπουμε ότι είναι απροκάλυπτη η στήριξη, έχουμε δει κεντρικά στελέχη της ΝΔ, όπως ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Βορίδης, να μην καταδικάζουν αυτές τις προσπάθειες κινητοποιήσεων και καταλήψεων [...] Είχε το θράσος την προηγούμενη εβδομάδα ο κ.Μητσοτάκης να μιλάει για τολμηρή στροφή της ΝΔ προς το κέντρο και βλέπουμε λίγες μέρες μετά πώς αυτή τη στροφή στο κέντρο την υλοποιούν οι εκπαιδευτικοί της παράταξής του [...] Δεν είναι μια γλώσσα, η οποία συνηθίζεται στους εκπαιδευτικούς, είναι μία εμφυλιοπολεμική γλώσσα, ένα εθνικιστικό παραλήρημα, το οποίο υπάρχει μέσα σε αυτές τις ανακοινώσεις από την πλευρά των εθνικιστών της ΝΔ και αναρωτιέμαι: Ο κ. Μητσοτάκης συμφωνεί με αυτές τις ανακοινώσεις; Ο ίδιος τις επικροτεί ως πρόεδρος της ΝΔ;», τόνισε.

«Τα σχολεία», συνέχισε, «είναι ένας χώρος δημοκρατίας και μάθησης, όπου το μαθητικό κίνημα και τα προηγούμενα χρόνια πρωτοστάτησε με αιτήματα για περισσότερη μόρφωση, για δουλειά, για αξιοπρεπείς συνθήκες μόρφωσης και θεωρώ ότι η εκπαιδευτική κοινότητα και το μαθητικό κίνημα θα απομονώσουν τέτοιες πρακτικές και ιδεολογίες από τα σχολεία, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η ΝΔ μπορεί να μένει σιωπηλή απέναντι στην προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να δηλητηριάσει μαθητές».

Σχετικά με την υπερψήφιση -με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής- των τροπολογιών για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων και το κοινωνικό μέρισμα, η κ. Σβίγκου παρατήρησε: «Καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί να καταψηφίσει τέτοια θετικά μέτρα, τα οποία έρχονται να αποκαταστήσουν αδικίες, έρχονται να βάλουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και να στηρίξουν την οικονομία και βέβαια να επανορθώσουν αδικίες των προηγούμενων χρόνων, τόσο για τα ασθενέστερα όσο και για τα μεσαία στρώματα. Ήταν όμως εκκωφαντική η απουσία του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος και χθες επέλεξε να απουσιάζει από τη Βουλή. Πλέον βλέπουμε ότι η ΝΔ από τη στιγμή που δεν μπορεί να αποφύγει την ψήφιση αυτών των θετικών μέτρων περιορίζεται στο να υποβαθμίσει τη σημασία τους [...] Η ΝΔ σε καμία περίπτωση δεν περίμενε η χώρα μας να καταφέρει να γυρίσει σελίδα, να εξέλθει από τα μνημόνια επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα ευχόταν να υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας, νέο μνημόνιο και να υπάρξει "αριστερή παρένθεση". Δεν της βγήκε καμία από τις προβλέψεις, τίποτε από αυτά τα οποία ευελπιστούσε τους προηγούμενους μήνες και χρόνια, οπότε τώρα με δεδομένο το στρατηγικό αδιέξοδο προσπαθούν να βρουν διάφορους τρόπους να υποβαθμίσουν τη σημασία αυτών που έχει καταφέρει η κυβέρνηση».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)