to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:20 | 17.05.2018

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Επιδιώκουμε μια λύση σταθεροποίησης και ειρήνης για τα Βαλκάνια

«Η λύση στο ζήτημα της ονομασίας είναι μια λύση σταθεροποίησης και ειρήνης για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, αλλά συμβάλλει και στην προώθηση των εθνικών συμφερόντων της χώρας, των πολιτικών και των οικονομικών συμφερόντων»


Διαβάστε τα βασικά σημεία από τη συνέντευξη της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου, στην ΕΡΤ1 (Νίκος Μερτζάνης, Μάριον Μιχελιδάκη, Κώστας Λασκαράτος):

Για την παραίτηση Σακελλαρίου

Η παραίτηση δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, τόσο ως προς το χρόνο που επιλέχθηκε να γίνει αυτό, όσο και από τον τρόπο της παραίτησης και την πολιτική χροιά που θέλησε να δώσει με τα λεγόμενά του. Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται διαρροές για αποφάσεις του ΣτΕ –συμφωνώ και με τη σχετική ανάρτηση του κ. Παππά. Αυτή η τακτική των επιλεκτικών διαρροών πλήττει τον θεσμό και πλήττει και την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ΣτΕ και στη δικαιοσύνη γενικότερα. Οι δηλώσεις του κ. Σακελλαρίου  κρίνονται από τους πολίτες και είδαμε τις δυνάμεις τις αντιπολίτευσης να προσπαθούν να αξιοποιήσουν αυτή την παραίτηση..

Για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ

Σίγουρα έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα στο ονοματολογικό. Υπάρχει χάσμα μεταξύ των 2 πλευρών στη μία από τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση και αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση. Μένει να δούμε αν θα γεφυρωθεί αυτό το χάσμα, αλλά σίγουρα υπάρχει η πολιτική βούληση ώστε να δοθεί λύση.

Η λύση στο ζήτημα της ονομασίας είναι μια λύση σταθεροποίησης  και ειρήνης για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, αλλά συμβάλλει και στην προώθηση των εθνικών συμφερόντων της χώρας, των πολιτικών και  των οικονομικών συμφερόντων.

Να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά να γνωρίζουμε επίσης ότι, αν δεν γεφυρωθεί το χάσμα αυτές τις μέρες, μπορεί να υπάρξει και νέος γύρος διαπραγματεύσεων.

Για τα μέτρα 2019-2020

Όπως γνωρίζετε, αυτά ψηφίστηκαν το 2017, για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Και δεν ψηφίστηκαν μόνο αυτά, δηλαδή μόνο η μείωση σε συντάξεις και η μείωση του αφορολόγητου, αλλά ψηφίστηκαν και τα αντίμετρα τα οποία ωφελούν πολλούς συμπολίτες μας. Ο υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει ότι δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή να το θέσει στους δανειστές, γιατί αυτό που προέχει είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος.

Βλέπουμε την αντιπολίτευση να σπεύδει να το θέσει στο δημόσιο διάλογο, ακριβώς επειδή έχει καταλάβει ότι η καθαρή έξοδος είναι κάτι το δεδομένο, ενώ όλοι συμφωνούν για τις οικονομικές επιδόσεις και συγχαίρουν τη χώρα μας για αυτές. Οπότε το νέο αφήγημα της Ν.Δ., τώρα που έχει αποτύχει το αφήγημα περί νέου μνημονίου, παράτασης κ.λπ. είναι οι συντάξεις..

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κυβέρνηση έχει δείξει ότι διαπραγματεύεται για τα συμφέροντα των πολλών. Αυτό έκανε και την προηγούμενη περίοδο και αυτό θα κάνει με πολύ καλύτερους όρους μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, δηλαδή μετά τον Αύγουστο του 2018..Ακριβώς επειδή είμαστε δίπλα στους συνταξιούχους και θέλουμε να ακούσουμε τους συνταξιούχους και τα αιτήματά τους, δεν δεχόμαστε υποκριτικά να μας κουνούν το δάχτυλο όλοι εκείνοι που μείωσαν 40% τις συντάξεις. Γιατί αυτό έχει κάνει η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ που τώρα προσπαθούν να κάνουν στην κυβέρνηση μαθήματα κοινωνικής ευαισθησίας.

Μέχρι πριν δύο μήνες η ΝΔ έλεγε ότι δεν θα υπάρξει καμία καθαρή έξοδος και πρέπει μάλιστα να πάμε σε πιστοληπτική γραμμή. Και το ίδιο έλεγε και ο κ. Στουρνάρας. Όταν αυτό κατέρρευσε, τότε από τη ΝΔ προσπάθησαν να συνδέσουν το ζήτημα των συντάξεων και του αφορολόγητου με την καθαρή έξοδο. Ενώ γνωρίζουν ότι αυτά είναι ψηφισμένα μέτρα, γνωρίζουν ότι είναι μέτρα τα οποία ήρθαν ως «συμβιβασμός» επειδή το ΔΝΤ πίστευε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πιάσει τα πλεονάσματα του 3,5% μετά το 2018. Όλοι πλέον βλέπουν ότι οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ότι και την επόμενη περίοδο θα μπορέσει να έχει τις επιδόσεις που είχε μέχρι στιγμής, οπότε δεν υπάρχει και λόγος να υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας.

Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2010 είχε δηλώσει ότι δεν έπρεπε η Ευρώπη να δεχθεί την παρουσία του ΔΝΤ στα δικά της χωράφια. Και δυστυχώς δικαιωθήκαμε από τα λάθη του ΔΝΤ, τα συνεχόμενα λάθη, τις λάθος προβλέψεις και την επιβολή σκληρών πολιτικών. Τώρα, το αν θα συμμετέχει ή όχι το ΔΝΤ την επόμενη περίοδο νομίζω ότι έχει ελάχιστη σημασία πλέον για τη χώρα μας, με δεδομένο ότι το πρόγραμμα τελειώνει  Στις 20 Αυγούστου και όσον αφορά στο ζήτημα του χρέους υπάρχουν οι αποφάσεις του Eurogroup από τον Ιούνη του 2017, είναι αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και πρέπει να τηρηθούν ανεξάρτητα από τη συμμετοχή του ΔΝΤ..

Σε σχέση με πριν από έξι μήνες, σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, σε σχέση μέχρι πριν και από έναν μήνα, όσο περνάει ο χρόνος μειώνεται η σημασία  της συμμετοχής του ΔΝΤ. Και για έναν επιπλέον , γιατί είναι τέτοιο το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και στις διεθνείς αγορές, στο διεθνή Τύπο, στους κύκλους των ευρωπαίων αξιωματούχων, που έχει μειωθεί η σημασία του ΔΝΤ και της συμμετοχής του.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)