to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:53 | 04.08.2015

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Είναι στο χέρι μας να λειτουργήσουμε συλλογικά και να σχεδιάσουμε από κοινού την επόμενη μέρα

"Είναι απολύτως αναγκαία η διεξαγωγή ενός συνεδρίου στρατηγικού επανακαθορισμού, το οποίο θα τοποθετηθεί ξεκάθαρα στη νέα συνθήκη, ώστε το κόμμα να απαντήσει συλλογικά στα ερωτήματα που προκύπτουν", τονίζει σε συνέντευξη της η Ράνια Σβίγκου, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην Εφημερίδα των Συντακτών και το Νίκο Σβέρκο


Κατά την έναρξη της συζήτησης για την αδειοδότηση των καναλιών εκείνα προχώρησαν σε εκτεταμένες περικοπές στο προσωπικό τους. Πρόκειται περί σύμπτωσης;

Από την αρχή της οικονομικής κρίσης και με πρόσχημα την περικοπή εσόδων σε μερίδα των ΜΜΕ έχει επικρατήσει κλίμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας, με απολύσεις, μαύρη και κακοπληρωμένη εργασία. Με αφορμή τη συζήτηση για την αδειοδότησή τους οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ραδιοτηλεοπτικών μέσων χρησιμοποιούν ως «ασπίδα προστασίας» τους εργαζόμενους. Με το σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης επιχειρείται η ρύθμιση με σαφείς και αυστηρούς κανόνες ενός προβλήματος 25 ετών. Αν και από το 2007 υπήρχε νόμος για τη διενέργεια διαγωνισμού, η εφαρμογή του αναβάλλεται διαρκώς με τροπολογίες δημιουργώντας ένα ιδιότυπο καθεστώς ασυλίας των τηλεοπτικών σταθμών. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος σε αυτό το ιδιότυπο καθεστώς ασυδοσίας, το οποίο συνδέεται ευθέως με τις σχέσεις διαπλοκής του παλιού πολιτικού συστήματος με τα ΜΜΕ και τα μεγάλα συμφέροντα.

- Σας εξέπληξε η «ενορχηστρωμένη επίθεση από μερίδα των συστημικών ΜΜΕ σπίλωσης και λοιδορίας» στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ;

Η επίθεση που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναμενόμενη, καθώς η νομιμότητα θα πλήξει όλους όσοι είχαν μάθει εδώ και τόσα χρόνια στο καθεστώς της αδιαφάνειας και της αυθαιρεσίας. Θα έλεγα μάλιστα ότι, παρ' όλο που αυτή η επίθεση κατευθύνεται απέναντι σε συγκεκριμένα πρόσωπα, στόχευση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό του.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο κίνδυνος για ένα Grexit δεν έχει αποφευχθεί ακόμα. Πληροφορίες μιλούν μάλιστα για νέες απαιτήσεις από τους δανειστές. Πώς μπορεί η κυβέρνηση να αντισταθεί σε αυτά τα σχέδια;

Η διαπραγμάτευση δεν έχει τελειώσει, παρά την επώδυνη συμφωνία της συνόδου κορυφής. Η κυβέρνηση πρέπει να είναι προετοιμασμένη ότι και στο επόμενο διάστημα θα αντιμετωπίσει ακραίες απαιτήσεις. Όλα δείχνουν πως το σχέδιο του Σόιμπλε για «προσωρινό time out» της Ελλάδας από την ευρωζώνη «ήρθε για να μείνει». Δεν θα πρέπει επίσης να θεωρηθεί τυχαία η πρόσφατη επίθεση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Σαπέν στον Γερμανό ομόλογό του ακριβώς για αυτό το ζήτημα.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τις ρωγμές που έχουν δημιουργηθεί στην Ευρώπη ως προς το δόγμα της πολιτικής της λιτότητας, ρωγμές που η ίδια προκάλεσε με την πεντάμηνη διαπραγμάτευση. Να αξιοποιήσει το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης, να έρθει σε επαφή με διεθνείς πρωτοβουλίες και φορείς, κόμματα και προσωπικότητες, προβάλλοντας ένα διαφορετικό υπόδειγμα οργάνωσης της Ευρώπης.

Θεωρείτε ότι στην κυβέρνηση δεν υπήρξε επαρκής προετοιμασία για μια τόσο σκληρή διαπραγμάτευση σε τόσο σύντομο χρόνο;

Το ότι η Ευρώπη έχει απολέσει τις ιδρυτικές αρχές της αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός. Η κυβέρνηση προσήλθε στη διαπραγμάτευση με μια ισχυρή λαϊκή εντολή για τερματισμό της λιτότητας, ωστόσο, όπως διαφάνηκε από την πορεία της διαπραγμάτευσης, για τους κυρίαρχους της Ευρώπης το μείζον είναι η δημοσιονομική πειθαρχία και η «τήρηση των συμφωνηθέντων». Υποτιμήσαμε τους δυσμενείς συσχετισμούς σε επίπεδο Ευρώπης, την ενισχυμένη χρηματοπιστωτική θωράκιση της ευρωζώνης απέναντι στον «ελληνικό κίνδυνο», αλλά και το γεγονός ότι το Grexit συνιστά απειλή για ένα μόνο μέρος της ευρωπαϊκής ηγεσίας, ενώ για ένα άλλο αποτελεί μέρος του σχεδίου της.

Ωστόσο θα ήταν ισοπεδωτικό και άδικο να αγνοήσουμε τα όσα κατάφερε η κυβέρνηση την προηγούμενη περίοδο. Η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης, διεθνοποίησε το ελληνικό ζήτημα, έκανε συμμαχίες και συνέβαλε ουσιαστικά στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Το #This is a coup δεν αποτελεί παρά την πιο εντυπωσιακή έκφραση της κοινής αντίληψης ότι η Ελλάδα έπεσε θύμα ωμού πραξικοπήματος.

Τι δυνατότητες άσκησης πολιτικής έχει η κυβέρνηση υπό το ασφυκτικό καθεστώς ενός νέου σκληρού προγράμματος;

Δυνατότητες άσκησης πολιτικής πάντοτε υπάρχουν, αρκεί να έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και να υπάρχει η βούληση. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν ως δόγμα ότι «τα μνημόνια είναι ευλογία» και ως εκ τούτου αντιμετώπιζαν τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού ως «ένοχους», αφήνοντας στο απυρόβλητο τα μεγάλα συμφέροντα.
Η κυβέρνηση, έχοντας ως βασικό όπλο τη λαϊκή στήριξη, με τον κατάλληλο σχεδιασμό μπορεί και πρέπει να εργαστεί για να θέσει τις βάσεις για την απεμπλοκή της χώρας από τους εκβιασμούς και τα μνημόνια. Πλέον έχει και την εμπειρία πέντε μηνών διακυβέρνησης και διαπραγμάτευσης. Το χτύπημα της διαπλοκής και της διαφθοράς, η συγκρότηση ενός δημόσιου τομέα που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες των εργαζόμενων, η αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων παραγωγικών δυνατοτήτων, είναι μόνο μερικές κινήσεις στο εσωτερικό της χώρας που μπορούν να αποδώσουν οικονομικούς πόρους αλλά και να ισχυροποιήσουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και του κράτους.

Εν μέσω «βολών» μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τι θα κληθεί να αποφασίσει το έκτακτο συνέδριο;

Το χρονικό διάστημα που περιλαμβάνει τον σχηματισμό κυβέρνησης, την πεντάμηνη διαπραγμάτευση και την κατάληξή της στη συμφωνία, υπό τις ασφυκτικές συνθήκες που έγιναν όλα αυτά, σηματοδοτεί μια νέα κατάσταση που δημιουργεί εντελώς νέα δεδομένα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι απολύτως αναγκαία η διεξαγωγή ενός συνεδρίου στρατηγικού επανακαθορισμού, το οποίο θα τοποθετηθεί ξεκάθαρα στη νέα συνθήκη, ώστε το κόμμα να απαντήσει συλλογικά στα ερωτήματα που προκύπτουν τόσο αναφορικά με τη διακυβέρνηση της χώρας όσο και με τη βιωσιμότητα του αριστερού σχεδίου στην Ευρώπη. 

Είναι πάντως αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τραυματιστεί σοβαρά την προηγούμενη περίοδο. Είναι στο χέρι μας όμως να λειτουργήσουμε συλλογικά και να σχεδιάσουμε από κοινού την επόμενη μέρα. Το συνέδριο μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Γιάννης Πανούσης προχωρά σε δηλώσεις που τυγχάνουν αποδοκιμαστικών σχολίων από άλλους υπουργούς. Μπορεί να συνεχίσει να παραμένει στην κυβέρνηση;

Δεν καταλαβαίνω τι εξυπηρετούν δηλώσεις του κ. Πανούση, όπως αυτές ενάντια στη Νεολαία του κόμματος. Είναι ατυχείς και προβληματικές και δεν νομίζω ότι η συνολική του στάση βοηθά στο έργο της κυβέρνησης. Τα «φάλτσα» και οι προσωπικές στρατηγικές είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε σε αυτή τη συγκυρία… Με δεδομένο ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις συγκρότησαν μια αστυνομία εχθρική απέναντι στους πολίτες, η οποία δεν σεβόταν στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα, μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα πρέπει να συγκρουστεί με αυτήν την εξαιρετικά προβληματική κατάσταση. 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)