to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:00 | 12.07.2021

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Εγκληματικές ευθύνες Μητσοτάκη στη διαχείριση της πανδημίας

«Αντί ο κ. Μητσοτάκης να κουνάει το δάχτυλο, με περισσό θράσος, κυνισμό και αλαζονεία, πρέπει να αντιληφθεί τις δικές του ευθύνες», τόνισε μεταξύ άλλων η Ρ. Σβίγκου, υπεύθυνη για τον Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, σε συνέντευξή της


Συνέντευξη παραχώρησε η Ρ. Σβίγκου, υπεύθυνη για τον τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, στην οποία μίλησε για τα παρακάτω ζητήματα: 

Για την πανδημία και τη διαχείρισή της από την κυβέρνηση

Δεν ξέρω πόσες φορές, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, έχει διακηρύξειo Κ.Μητσοτάκηςότι η πανδημία τελείωσε.  Τελικά, καταλήγουμε πάντα στο ίδιο αποτέλεσμα, ένα πισωγύρισμα και νέα μέτρα. Όλο αυτό, έχει να κάνει με τις γενικότερες παλινωδίες της κυβέρνησης  και με την εμμονή της σε μια διαχείριση της πανδημίας, που δεν ενδιαφέρεται για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Την ίδια στιγμή που  λένε ότι οι καταστηματάρχες πρέπει να διαχωρίσουν τα καταστήματα εστίασης, δεν ασχολούνται με τις απίστευτες καταστάσεις που βλέπουμε καθημερινά στα ΜΜΜ, ενώ στους χώρους εργασίας δεν υπάρχουν οι έλεγχοι που θα έπρεπε.  Η κυβέρνηση δεν προετοιμάστηκε για το χειρότερο σενάριο, αντίθετα, μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι θα υπάρξει ανοσία λόγω των εμβολιασμών. Κι όμως, η κυβέρνηση ανοίγει τη συζήτηση για τη συγχώνευση και το κλείσιμο νοσοκομειακών μονάδων, για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ,  πράγματα γενικά αδιανόητα, πόσο μάλλον  εν μέσω πανδημίας.  Έχει το θράσος ο κ. Μητσοτάκης να λέει ότι έχουμε περισσότερα νοσοκομεία από όσα χρειαζόμαστε.   Αν κάτι έδειξε η πανδημία, είναι ότι τελικά δεν είχαμε όσα νοσοκομεία χρειαζόμαστε, δεν είχαμε όσες ΜΕΘ χρειαζόμασταν, δεν είχαμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που χρειαζόμαστε.  Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να κάνει τον απολογισμό της, και να αντιληφθεί τα λάθη που έκανε όλον αυτό τον ενάμιση χρόνο,  είναι σαν να μην έχει καταλάβει απολύτως τίποτε, πηγαίνει από το ένα λάθος στο άλλο, και τελικά κρατά όμηρο και την ελληνική κοινωνία, η οποία θέλει να είναι ασφαλής, να σταματήσουν οι κυβερνητικές παλινωδίες, για να κερδίσουμε τις ζωές μας πίσω.


Για τις κατηγορίες Μητσοτάκη περί «εμβολιαστικού σαμποτάζ» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Για τον κ. Μητσοτάκη, «για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ». Αυτή η καραμέλα έχει κουράσει τους πολίτες, γιατί περιμένουν από την κυβέρνηση να διαχειριστεί με σοβαρό τρόπο την πιο δύσκολη στιγμή που έχουμε βιώσει τις τελευταίες δεκαετίες.  Αυτές οι επιθέσεις του κ. Μητσοτάκη προκαλούν οργή, γιατί, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όσο και όλα τα κόμματα της Αριστεράς και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, στάθηκαν με υπευθυνότητα απέναντι στην πανδημία και στήριξαν τα υγειονομικά μέτρα. Με υπευθυνότητα στηρίξαμε και στηρίζουμε τον εμβολιασμό, όχι ως μέρος της ατομικής ευθύνης, αλλά ως μια πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης. Πρέπει να εμβολιαστούμε για την οικογένειά μας, για τους φίλους μας,  για τους ευπαθείς συμπολίτες μας, για τους συνανθρώπους μας. Αυτό είναι το μήνυμα το οποίο δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κι όλα τα κόμματα της ευρύτερης αριστερής και προοδευτικής οικογένειας. Αντί ο κ. Μητσοτάκης να κουνάει το δάχτυλο, με περισσό θράσος, κυνισμό και αλαζονεία,   πρέπει  να αντιληφθεί τις δικές του ευθύνες.  


Για τις χθεσινές δηλώσεις Χρυσοχοΐδη κατά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχετικά με το τραγικό περιστατικό στην Ηλιούπολη.

Δεν ξέρω τι άλλο θα πρέπει να κάνει ο κ. Χρυσοχοΐδης, για να του ζητήσει ο πρωθυπουργός την παραίτησή του. Δεν ξέρω για ποιο λόγο παραμένει στην κυβέρνηση, δεν ξέρω τι θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης ότι του προσφέρει.  Όλη του η πορεία ως υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. είναι εξοργιστική. Δεν με εκπλήσσουν οι χθεσινές του δηλώσεις. Αν δεν ήταν οι καταγγελίες της δικηγόρου, της κ. Λεγάκη, κι αν δεν υπήρχε αυτό το τεράστιο κύμα οργής, αγανάκτησης αλλά και αλληλεγγύης απέναντι στην κοπέλα, δεν ξέρω αν θα μιλούσαμε για σύλληψη. Το ένα ζήτημα έχει να κάνει με την αστυνομία, με το ποιος, με ποιο τρόπο και ποια διαφάνεια  τη διοικεί. Το άλλο, μεγάλο ζήτημα έχει να κάνει με τη σεξουαλική κακοποίηση, με τα θύματα trafficking, και με τις γυναικοκτονίες όπου, δυστυχώς, το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαμε πολλά θύματα. Είναι κάτι που θα πρέπει να μπει στον πολιτικό λόγο και στην ατζέντα των πολιτικών κομμάτων. Χρειάζεται ενίσχυση των δομών,  προστασία των θυμάτων, ενίσχυση της προσπάθειας για καταπολέμηση αυτών των φρικιαστικών πρακτικών.  Οι γυναίκες θα πρέπει να ξέρουν ότι, αν πάρουν τηλέφωνο την αστυνομία, αυτή θα προστατεύσει τα θύματα, κι όχι τους θύτες. Θα πρέπει ληφθούν μέτρα από την πολιτεία, να παρθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες, να μπουν αυτά τα ζητήματα ως πρωτεύοντα στην ατζέντα των πολιτικών κομμάτων.  Δυστυχώς, αντί για αυτά, εξαιτίας υπουργών της ΝΔ, έχουμε φτάσει στο σημείο να μπαίνει στον δημόσιο διάλογο η κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση.  Αν έχουμε φτάσει στο σημείο να συζητάμε για πράγματα τα οποία η ελληνική κοινωνία και οι ευρωπαϊκές κοινωνίες τα έχουν λύσει εδώ και δεκαετίες, τότε να μην περιμένουμε να συζητήσουμε με άλλον τρόπο για αυτά που βιώνουν οι γυναίκες.


Για την ανάγκη δημιουργίας ενός προοδευτικού μετώπου στην Ευρώπη

Η διεθνής συζήτηση έχει αλλάξει. δεν είμαστε πια στο 2010 ή το 2015. Δεν αποτελεί πια ταμπού, για την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ, η συζήτηση για τη  φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων, για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας,  η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, η αμοιβαιοποίηση του χρέους.  Όλα αυτά, ήταν ζητήματα που δεν έμπαιναν καν στη δημόσια συζήτηση,  ήταν ζητήματα που έθετε αποκλειστικά η Αριστερά,  κι ένα κομμάτι κεΰνσιανών και ριζοσπαστικών οικονομολόγων. Είμαστε ένα κόμμα το οποίο προέρχεται από την Αριστερά,  έχει όμως κυβερνήσει, κι  έχει έναν πρόεδρο, τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συνομιλεί με κόμματα και της Αριστεράς, και των Πρασίνων, και των Σοσιαλιστών. Έχουμε ευθύνη, να φέρουμε τις τρεις πολιτικές οικογένειες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου σε ένα κοινό τραπέζι  κι εκεί να τεθούν ζητήματα όπως η επανεκκίνηση της οικονομίας, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με στήριξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και αυτό της  ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών. Γιατί, αν κάτι έχει πληγεί, μαζί με την οικονομία, στην Ευρώπη, εξαιτίας της πανδημίας,  αυτό είναι οι δημοκρατικοί θεσμοί. Με διάφορους ηγέτες,  που βρίσκουν ως πρόσχημα την πανδημία, για να περάσουν αντιλαϊκές και αντιδημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.  Θέλουμε να ισχυροποιηθεί ο ρόλος της Αριστεράς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί έτσι  αυτή η διεθνής συζήτηση μπορεί να μπει σε νέες βάσεις.


Για τη δυνατότητα  συνεργασίας και συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων  στην Ελλάδα

Η δυνατότητα υπάρχει, το ζήτημα είναι αν και τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα την αναγνωρίζουν και θέλουν να την αξιοποιήσουν.  Όλοι κατανοούμε ότι η επόμενη μέρα μετά την πανδημία είτε θα σφραγιστεί από μια συντηρητικοποίηση των ευρωπαϊκών κοινωνιών,  είτε από προοδευτικές αλλαγές, που θα ενισχύσουν το δημόσιο σύστημα υγείας, τους δημοκρατικούς θεσμούς. Όλα παίζονται αυτή τη στιγμή. Άρα, το ποια στάση θα κρατήσει η κάθε προοδευτική δύναμη, και το τι δρόμο θα ακολουθήσει, θα επηρεάσει όχι μόνο την ίδια, αλλά και το τι θα συμβεί στην κάθε χώρα. Πρέπει να έχεις μια κατασταλαγμένη άποψη, ώστε, όταν σε ψηφίσει ο άλλος, να ξέρει τι θα κάνεις την επόμενη μέρα. Καταθέσαμε τις προτάσεις μας στην προγραμματική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,  είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, και στην κριτική.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)