to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:52 | 17.03.2017

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: «Δούρειος ίππος των ακραίων κύκλων των δανειστών η ΝΔ»

Αποσπάσματα παρέμβασης της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην ΕΡΤ1 (Γ. Δάρας – Γ. Δαράκης)


-       Ας ξεκινήσουμε από την αξιολόγηση, που από 20 Μαρτίου, χθες μας είπαν 7 Απριλίου… Τι θα γίνει;.. Οι αξιωματούχοι οι ευρωπαίοι λένε, θα δούμε, είναι δύσκολος μήνας και ο Απρίλιος.. έχει και τις διακοπές…

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να βρεθεί ένας κοινός τόπος για μια κοινωνικά βιώσιμη, συνολική συμφωνία. Εμείς από την αρχή έχουμε τονίσει ότι, εκτός από τον χρόνο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης που βέβαια έχει σημασία, μεγάλη σημασία έχει και το τι θα περιέχει αυτή η συμφωνία. Χρειάζεται η απόφαση του Eurogroup, όπου έχουν τεθεί οι βασικοί άξονες σχετικά με τα μέτρα και τα αντίμετρα και τη μηδενική δημοσιονομική επίπτωση, να αποτυπωθεί σε μια κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία. Και βέβαια υπάρχουν και οι διαφωνίες από την πλευρά του ΔΝΤ όσον αφορά στα εργασιακά., όπου εκεί η κυβέρνηση δίνει μια μάχη υπεράσπισης του ευρωπαϊκού κεκτημένου και μια μάχη υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στηρίζοντας την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

-       Αν υπάρχουν πράγματα τα οποία γίνονται και πράγματα τα οποία δεν γίνονται, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο εχθές. Κι αυτός, λέει, θέλει να βγει με την κυρία Γιόχανσον για να πιει κοκτέιλ, αλλά δεν γίνεται. Τότε ποιος ο λόγος της διαπραγμάτευσης, εάν εκ των προτέρων γνωρίζουμε ότι κάποια πράγματα δεν γίνονται. Δικαιολογημένα, λοιπόν, βγαίνει η αντιπολίτευση και σας λέει, ότι κοιτάξτε να δείτε, γνωρίζετε ότι κάποια πράγματα δεν γίνονται και όσο το τρενάρετε, όσο κάνουμε διαπραγμάτευση, δεν κάνουμε επί της ουσίας, γιατί κι εσείς οι ίδιοι ομολογείτε ότι κάποια πράγματα είναι μέχρι εκεί. Δεν γίνονται.

Η αναφορά του κ. Τσακαλώτου αφορούσε στην τακτική της ΝΔ, η οποία μπορεί στα λόγια να λέει για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, εμπράκτως όμως, όχι μόνο δεν δίνει μάχες αλλά εντελώς ανέξοδα …

-       Ο κ. Σταμάτης απάντησε σ’  αυτό…

Ακόμα και μετά τις συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Σόιμπλε αυτό που έγινε γνωστό μετά επίσημα από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ ήταν ότι ο κ.Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Σόιμπλε για το πρόγραμμα της ΝΔ, λες και πήγε να κάνει προεκλογική συγκέντρωση στο Βερολίνο.

Σε κάθε περίπτωση όμως, επειδή ακούσαμε και εχθές τον κ. Μητσοτάκη να απευθύνεται στον ελληνικό λαό και τους βουλευτές του στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, κι εκεί δεν ακούσαμε ούτε μία λέξη για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Μάλιστα, κάθε φορά που αναφέρεται στις εργασιακές σχέσεις, μιλά για ιδεοληψίες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. ¨Όπως επίσης έχουμε δει και εμπράκτως τη στάση τους σε οτιδήποτε μπορεί να ενοχλεί τους δανειστές, όπως τον Δεκέμβρη με την μη ψήφιση του επιδόματος στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων. Εξάλλου, η ΝΔ είχε υπογράψει για πρωτογενή πλεονάσματα  μέσο όρο 4,2% μέχρι το 2030.

Η τοποθέτηση του κ. Καραγκούνη όπως και συνολικά των στελεχών της ΝΔ είναι τουλάχιστον θλιβερή. Ξεχνούν εντελώς πού έφτασαν τη χώρα. Και ακριβώς επειδή ξεχνούν πού είχε φτάσει η χώρα από τη διακυβέρνησή τους, ακριβώς γι αυτό δεν μπορούν να οραματιστούν μια διαφορετική Ελλάδα στην οποία μπορούν πραγματικά να πραγματωθούν οι έννοιες της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δίκαιης ανάπτυξης, έννοιες δηλαδή εντελώς ασύμβατες  με το πρόγραμμα της ΝΔ.

- Πού πατάει η αισιοδοξία σας ότι εμείς θα κατορθώσουμε να βγάλουμε το πρόγραμμά μας, δεν θα υπάρξει πρόβλημα και συνεπώς λοιπόν μπορούμε να μιλάμε για άλλη περίοδο, για νέα περίοδο για τη χώρα, ότι θα μπορέσουμε να πάρουμε αναπτυξιακά μέτρα κ.λπ.

Κατ’  αρχήν στην αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Γιατί, αν ήταν να υπογράψει, όπως την καλούσε η ΝΔ όλο το προηγούμενο διάστημα ό,τι της ζητούσαν οι δανειστές, αυτή τη στιγμή θα είχαμε στο τραπέζι και θα έπρεπε να υλοποιηθούν 4,5 δις περισσότερα μέτρα. Ακριβώς επειδή η κυβέρνηση διαπραγματεύεται και επειδή γνωρίζει ότι ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να υποστεί τη συνέχιση μιας άγριας πολιτικής λιτότητας, γι’ αυτό όλες οι ενέργειές της συντείνουν σε ένα πρόγραμμα με όσο το δυνατόν με λιγότερες δημοσιονομικές επιπτώσεις για την ελληνική κοινωνία.

Η ΝΔ θέλει να ξεχάσουμε ότι από το 2010 και μετά είχαμε σωρευτική μείωση 25% του ΑΕΠ,, όπως επίσης να ξεχάσουμε ότι η ανεργία εκτοξεύτηκε από το 7 στο 27%, όπως επίσης ότι μειώθηκαν οι μισθοί και οι συντάξεις μεσοσταθμικά έως 40%. Αυτήν την κατάσταση παραλάβαμε και αυτά προσπαθούμε να αλλάξουμε, μέσα από μια σκληρή και επίπονη προσπάθεια, όπου βέβαια εκεί πρέπει να συγκρουστείς και με τους δανειστές και με τις ακραίες απαιτήσεις τους και όχι να λειτουργείς όπως η ΝΔ. Η ΝΔ είναι ο δούρειος ίππος των ακραίων κύκλων των δανειστών μέσα στη χώρα. Το ΔΝΤ αμφισβητούσε τα στοιχεία της Κομισιόν και ερχόταν η ΝΔ την επόμενη μέρα και συντασσόταν μαζί του. Σήμερα η ΝΔ δεν συντάσσεται με τον κ. Μοσκοβισί που μιλά για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά συντάσσεται  πάλι με το ΔΝΤ. Βλέπουμε τι στάση κρατάει η Ν.Δ. και τι μήνυμα προσπαθεί να δώσει σε εγχώρια και ξένα κέντρα, τα οποία ονειρεύονται σενάρια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης.

Βλέπουμε μια  προσπάθεια παραχάραξης της πραγματικότητας από την πλευρά της Ν.Δ.. Το έργο είναι χιλιοπαιγμένο. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υποστηρίξω ότι τα πράγματα είναι ρόδινα. Το success story δεν είναι ούτε στη λογική μας κι ούτε ποτέ πρόκειται να πούμε στους πολίτες ότι ζουν σε μια εικονική πραγματικότητα, όπου όλα πηγαίνουν καλώς. Το αντίθετο λέμε.

Λέμε ότι μέσα από πολύ επίπονες προσπάθειες και μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής, το οποίο προσπαθούμε να το αλλάξουμε, κάνουμε τα πάντα και κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, κόντρα σε θεούς και δαίμονες και κόντρα σε αυτό που θέλουν εγχώριοι κύκλοι, για να φέρουμε μια συμφωνία η οποία θα μπορέσει να δώσει ανάσες και θα είναι κοινωνικά βιώσιμη. Και γι’ αυτό το λόγο, το προηγούμενο διάστημα, που μας κατηγορούσαν για καθυστερήσεις, εμείς δίναμε αυτή τη μάχη και θα εξακολουθήσουμε να τη δίνουμε, για μια συμφωνία της οποίας το κοινωνικό αποτύπωμα θα είναι θετικό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)