to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:24 | 02.06.2019

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Δίνουμε τη μάχη για τη νίκη με ένα συνολικό προοδευτικό σχέδιο για το αύριο της χώρας

«Δίνουμε τη μάχη για τη νίκη στις εθνικές εκλογές, με ένα συνολικό προοδευτικό σχέδιο για το αύριο της χώρας» τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Αυγή της Κυριακής"


Η συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην εφημερίδα "Αυγή της Κυριακής" και τον δημοσιογράφο Σπύρο Ραπανάκη:


1) Στην Π.Γ. της Τετάρτης συζητήσατε για τον εκλογικό σχεδιασμό εν όψει των εθνικών εκλογών. Είναι μια μάχη για την τιμή των όπλων ή πιστεύετε ότι το δεύτερο ημίχρονο μπορεί να έχει εκπλήξεις;
Βλέπω ότι κάποιοι έχουν σπεύσει να προδικάσουν το αποτέλεσμα, προβάρουν ήδη τα κυβερνητικά κοστούμια, αντιμετωπίζουν την κάλπη της 7ης Ιουλίου, αλλά και τους ίδιους τους πολίτες με απίστευτη αλαζονεία. Οι ίδιοι σκόπιμα παραγνωρίζουν ότι στις εθνικές εκλογές ο κυρίαρχος λαός αποφασίζει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα για τα επόμενα 4 χρόνια, ποιο πολιτικό σχέδιο και ποιο πολιτικό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί.
Εμείς δεν δίνουμε καμία μάχη για την τιμή των όπλων. Αγωνιζόμαστε για τη νίκη στην εθνικές εκλογές, και δίνουμε αυτή τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις, γνωρίζοντας από πού προερχόμαστε, ποιους εκπροσωπούμε, τι έχουμε καταφέρει για τη χώρα, τι δεν μπορέσαμε να κάνουμε και κυρίως τι θα κάνουμε την επόμενη 4ετία. Στην Π.Γ. έγινε μια αναλυτική, ειλικρινής και διεξοδική συζήτηση, όχι μόνο για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, για το μήνυμα που πήραμε από τους πολίτες, αλλά και για τα άμεσα, επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ, και κυρίως για την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος.
Θα καταθέσουμε στην κρίση των πολιτών ένα συνολικό, ριζοσπαστικό σχέδιο για την επόμενη 4ετία, με βασικούς άξονες τη βιώσιμη ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση, με έμφαση στην καινοτομία, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με αύξηση των μισθών και ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τις μεγάλες, δημοκρατικές τομές στους θεσμούς και το κράτος.  Και θα απευθύνουμε ένα δημοκρατικό προσκλητήριο σε όλο τον αριστερό και προοδευτικό κόσμο, να στηρίξει αυτό το πρόγραμμα, που είναι στραμμένο στις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.
2) Αναλύοντας τα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής φαίνεται ότι οι πολίτες που σας στήριξαν το 2015 απείχαν ή ψήφισαν μικρότερα κόμματα. Μπορεί να ξανακερδηθεί αυτός ο κόσμος;
Ναι, μπορεί. Με την  έμπνευση και τη συστράτευση σε ένα αριστερό και προοδευτικό πολιτικό σχέδιο. Δίνοντας τη μάχη των ιδεών και των θέσεων για την επόμενη μέρα. Παρουσιάζοντας τόσο αυτά που πετύχαμε, στις δύσκολες συνθήκες της μνημονιακής επιτήρησης, τόσο τα θετικά μέτρα, υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, που εφαρμόσαμε από τον περασμένο Αύγουστο, που βγήκαμε από τα μνημόνια, όσο, κυρίως, το σχέδιο μας για την 4ετία Κάναμε πολλά, έχουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα, με τη στήριξη του κόσμου. Και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουμε αυτό, είναι η παλιά, κλασσική, μέθοδος της άμεσης, αδιαμεσολάβητης επαφής με τον κόσμο, με ανοιχτές συνελεύσεις, περιοδείες, συζητήσεις. Μην ξεχνάμε, ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα ολόκληρο μιντιακό σύμπλεγμα εξουσίας το οποίο ήθελε και θέλει να ξεμπερδέψει με την Αριστερά και με αυτό που εκπροσωπεί, πράγμα που καθιστά ακόμα πιο σημαντική την αδιαμεσολάβητη επαφή με την κοινωνία.
3) Έχετε εντοπίσει τα λάθη, τις αστοχίες που οδήγησαν στην βαριά ήττα στις ευρωεκλογές; Ήταν μόνο η εφαρμογή του μνημονίου; Λάθος εκτιμήσεις και χειρισμοί; Συμπεριφορές υπουργών; Απομάκρυνση των στελεχών και των μελών του κόμματος από την κοινωνία;
Έχουν ακουστεί και έχουν συζητηθεί εντός και εκτός κόμματος πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες που εξηγούν το αποτέλεσμα, επιτρέψτε μου να πω ότι δεν είναι όλοι το ίδιο καθοριστικοί, και ότι πρέπει να επιλέξουμε μια ανάλυση όσο το δυνατόν βαθύτερη, που θα λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές διεργασίες, το τι συνέβη από το 2015 μέχρι σήμερα, στη χώρα μας.
Υπήρξαν αιτίες που έχουν να κάνουν σίγουρα με τον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα, συγκροτήθηκε και συμμετείχε, αυτά τα χρόνια, στις οργανωμένες συλλογικότητες των εργαζομένων, της νεολαίας, της ΤΑ, ποιες ήταν οι κοινωνικές του συμμαχίες. Κυρίως, όμως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι εφαρμόσαμε μια πολιτική που δεν ήταν δική μας, μια πολιτική που εφαρμόστηκε αναγκαστικά για να μην χρεοκοπήσει η χώρα, με νίκες εντός του μνημονιακού πλαισίου αλλά και αναγκαστικούς συμβιβασμούς που δημιούργησαν περαιτέρω κόπωση σε στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Μπορεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που αναγκαστήκαμε να αποδεχθούμε, το καλοκαίρι του 2015, να αφορούσε μέτρα ύψους 6 δις, έναντι των 65με  δις των προηγουμένων κυβερνήσεων, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, όμως αυτά ήρθαν να προστεθούν στα προηγούμενα. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι, τον πρώτο καιρό, εν μέσω μιας πρωτοφανούς ανθρωπιστικής κρίσης, με τα ταμεία άδεια, με την ανεργία στο 28%, με ένα ΑΕΠ μειωμένο κατά 25%, πράξαμε αυτό που κάθε αριστερή, προοδευτική κυβέρνηση θα έπραττε, αγωνιστήκαμε για τους πιο αδύναμους, για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Δεν καταφέραμε να βελτιώσουμε την κατάσταση για τα μεσαία στρώματα, που κι αυτά, όμως, επλήγησαν από την κρίση. Όταν όμως η οικονομία άρχισε να βελτιώνεται, όταν στήθηκε το δίχτυ κοινωνικής προστασίας, αρχίσαμε να εφαρμόζουμε μέτρα στραμμένα και προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους, όπως η μείωση των εισφορών, ή η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Και θα συνεχίσουμε, τώρα που μπορούμε. Όχι με αποσπασματικές προσεγγίσεις, αλλά στο πλαίσιο ενός συνεκτικού και συνολικού σχεδίου για το αύριο της χώρας.
4) Όλη την περασμένη εβδομάδα σε δεκάδες δημοσιεύματα και ρεπορτάζ διαβάσαμε ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ έχουν βγει...μαχαίρια και προαναγγέλλουν σχεδόν διάλυση του κόμματος…
Εδώ διαβάσαμε τέρατα για μια συνεδρίαση που δεν ξεκίνησε καν, δεν έχει αξία να σχολιάσουμε όλα αυτά τα δημοσιεύματα. Άλλωστε, είμαστε συνηθισμένοι, τόσα χρόνια, από fake news και επιθέσεις του κυρίαρχου μιντιακού συστήματος.
Πιστεύω, όμως, και αυτό άσχετα από δημοσιεύματα, ότι η ωριμότητα ενός κόμματος κρίνεται κυρίως από το πώς διαχειρίζεται τα αρνητικά αποτελέσματα. Στις νίκες και τους πανηγυρισμούς όλα είναι εύκολα. Σε εξελίξεις αρνητικές αναμετράται ένας συλλογικός σχηματισμός με τον ίδιο του τον εαυτό, και αυτό είναι το πιο δύσκολο. Αμέσως μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο Πρωθυπουργός και ο Ε. Τσακαλώτος ανέφεραν το «επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς». Μόνο με ενότητα και πίστη στη συλλογικότητα θα σηκωθούμε.  Αυτό περιμένουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και ο ευρύτερος αριστερός και προοδευτικός κόσμος,  αυτό επιβάλλει η κρισιμότητα των στιγμών, και από αυτό θα εξαρτηθεί και το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.
5) Ήδη από την επομένη των ευρωεκλογών στελέχη της Ν.Δ., ο κ Στουρνάρας, η κ. Ξαφά έθεσαν ζητήματα αλλαγής πολιτικής. Πως σχολιάζετε αυτές τις αναφορές;
Ο κ. Μητσοτάκης, νομίζοντας ότι έτσι θα σιγουρέψει τη νίκη του, προσπαθεί να υποδυθεί τον ρόλο του μετριοπαθούς, σεμνού και φιλολαϊκού. Κάποια στελέχη του, βέβαια, δεν μπορούν να κρατηθούν. Αποκαλύπτουν, κάθε μέρα, το πραγματικό πρόσωπο της ΝΔ, τη στυγνή, νεοφιλελεύθερη, αντιλαϊκή τους ιδεολογία, το πρόγραμμά τους για την επόμενη μέρα. Ο κ. Στουρνάρας, πρώην ΥΠΟΙΚ της κυβέρνησης Σαμαρά, βγήκε σαν «λαγός» και μίλησε για το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού, δηλαδή για το ασφαλιστικό Πινοσέτ, όπως το είχε ονομάσει ο κ. Καραγκούνης, παλιότερα. Η κ. Ξαφά, μυστικοσύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, και επί πολλά χρόνια σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, εξήγγειλε μείωση των συντάξεων, αλλά και επιστροφή σε μια ταξική πολιτική -ταξική, υπέρ των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών, φυσικά. Ο κ.Βρούτσης τάχτηκε επί της ουσίας εναντίον του αναγκαίου μέτρου των 120 δόσεων που είχε ψηφίσει και η ΝΔ. Στο χέρι μας, στο χέρι του λαού είναι, να μην επικρατήσει ο κοινωνικός ζόφος, να μην γυρίσουμε πίσω στις πολιτικές του ΔΝΤ που κατέστρεψαν τη χώρα, αλλά,  στις 7 Ιουλίου, να κερδίσει το προοδευτικό σχέδιο, για δημοκρατία, ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)