to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:42 | 11.05.2021

Οικονομία

Ρ. Σβίγκου: «Το δικαίωμα στην υγεία δεν μπορεί να υποτάσσεται στα συμφέροντα των εταιρειών»

Στον ΣΥΡΙΖΑ «συνταχθήκαμε με ένα μεγάλο, παγκόσμιο κίνημα, το οποίο εδώ και καιρό αγωνίζεται ώστε ένα πανανθρώπινο δικαίωμα, αυτό στην Υγεία, να μην υποταχθεί σε οικονομικά συμφέροντα κάποιων εταιριών. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι έρευνες για τα εμβόλια χρηματοδοτήθηκαν, σε συντριπτικά ποσοστά, από κρατικούς προϋπολογισμούς», τονίζει μεταξύ άλλων η Ρ. Σβίγκου μιλώντας στην Political


Αναλυτικά η συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, υπεύθυνης στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στην εφημερίδα Political και στον δημοσιογράφο Α. Διαμάντη:

Το εργασιακό νομοσχέδιο αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ την «μητέρα των μαχών», όπως έχει τονίσει ο Αλ. Τσίπρας. Τι θεωρείτε ότι θα επιφέρει στον κόσμο της εργασίας;

Η στάση της ΝΔ απέναντι στα εργασιακά δικαιώματα είναι γνωστή. Σας θυμίζω ότι, μια από τις πρώτες κινήσεις της, μετά την ανάληψη της κυβέρνησης, ήταν η, ουσιαστική, διάλυση της Επιθεώρησης Εργασίας. Ο κ. Μητσοτάκης, στην ομιλία του, στη Θεσσαλονίκη, έλεγε ότι θα καταργήσει «παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα». Εν μέσω πανδημίας, με την ανεργία να εκτοξεύεται κατακόρυφα, καταθέτει ένα νομοσχέδιο κατάργησης του οχταώρου, θεσμοθέτησης της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, νομιμοποίησης της ασυδοσίας των εργοδοτών, περιορισμού του, συνταγματικά κατοχυρωμένου, δικαιώματος στην απεργία. Καταργείται, στην πράξη, κάθε μορφή συλλογικής σύμβασης, και όλα γίνονται αντικείμενο «συνεννόησης» μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη- κάτι που, όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει, με το σημερινό εργασιακό καθεστώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν θα δεχθεί να επιστρέψουμε  στον 19ο αιώνα. Οι  εργαζόμενοι έχουν καταλάβει τι δραματικές επιπτώσεις θα έχει στη ζωή τους και στον μισθό τους αυτό το σκληρά νεοφιλελεύθερο νομοσχέδιο. Θα αγωνιστούμε, με όλες μας τις δυνάμεις, για να μην περάσει.  

-Η κυβέρνηση εκτιμά ότι έχει πετύχει στη διαχείριση της πανδημίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιθέτως εκτιμά ακριβώς το αντίθετο. Τελικά ποια είναι η αλήθεια;

Δυστυχώς, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν έκανε τίποτα από όσα όφειλε να κάνει. Δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, για προσλήψεις γιατρών και ΜΕΘ, δεν έκανε τίποτα για το συνωστισμό στα ΜΜΜ, δεν πήρε μέτρα για τους χώρους εργασίας. Χρησιμοποίησε την πανδημία ως ευκαιρία, είτε για να περάσει αντικοινωνικές ρυθμίσεις και νομοσχέδια, όπως αυτό για την πανεπιστημιακή αστυνομία, είτε για να βγάλουν κέρδος κάποιοι «ημέτεροι», για να  μη μιλήσω για  το σκάνδαλο του «Σκόιλ Ελικίκου» ή την περιβόητη «λίστα Πέτσα».  Η καταστροφική διαχείριση της πανδημίας είχε, τελικά, ως αποτέλεσμα, και πολλοί συνάνθρωποί μας να καταλήξουν εκτός ΜΕΘ, αλλά και πολλοί κλάδοι της οικονομίας να αντιμετωπίζουν κίνδυνο κατάρρευσης.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ, επισήμως, δεν ζητάει τη διενέργεια εκλογών, μολονότι ασκεί έντονη πίεση στην κυβέρνηση. Είναι οι δημοσκοπήσεις που λειτουργούν ως τροχοπέδη ή εκτιμάτε ότι δεν είναι η στιγμή για να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες.

Εν μέσω πανδημίας, θα ήταν ανεύθυνο να ζητάμε εκλογές. Αυτό που κάνουμε εμείς, είναι μια δυναμική, προγραμματική αντιπολίτευση, κι ένας καθημερινός αγώνας, όχι μόνο ενάντια στις πολιτικές της ΝΔ, αλλά και για να προτείνουμε ένα στρατηγικό σχέδιο, για την προοδευτική αλλαγή της χώρας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια συνεχή φθορά της κυβέρνησης, και ένα διαρκώς εντεινόμενο αίσθημα απογοήτευσης των πολιτών. Οπότε,  αυτός που πιθανόν να επιλέξει την απόδραση των εκλογών, γιατί διαβλέπει τα σημάδια της καταστροφής στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό, εξαιτίας των πολιτικών του, είναι ο κ. Μητσοτάκης. 

-Πολύς λόγος γίνεται αυτές τις μέρες για την άρση των πατεντών για τα εμβόλια κατά του covid. Το ζήτημα αποτέλεσε, μάλιστα, και αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Τι συμβαίνει τελικά;

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ένας από τους πρώτους που μίλησε, διεθνώς, για την ανάγκη εξασφάλισης των πατέντων στα εμβόλια. Συνταχθήκαμε με ένα μεγάλο, παγκόσμιο κίνημα, το οποίο εδώ και καιρό αγωνίζεται ώστε ένα πανανθρώπινο δικαίωμα, αυτό στην Υγεία, να μην υποταχθεί σε οικονομικά συμφέροντα κάποιων εταιριών. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι έρευνες για τα εμβόλια χρηματοδοτήθηκαν, σε συντριπτικά ποσοστά, από κρατικούς προϋπολογισμούς. Όταν τα έλεγε αυτά ο Αλέξης Τσίπρας,  ο Μητσοτάκης διακωμωδούσε, μέσα στη βουλή, την πρότασή του, μιλώντας για «εμβολιόδεντρα».  Μετά την ιστορική απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος υποστήριξε την πρόταση για άρση των πατεντών, προσπαθούν να κάνουν το άσπρο μαύρο, προπαγανδίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε πρώτος αυτό το αίτημα ! Είναι αστεία αυτή η απελπιστική προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Όσο κι αν ψάξετε, δεν θα βρείτε ούτε ίχνος κάποιας επίσημης κίνησης της κυβέρνησης ή της ΝΔ, προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, όταν τον περασμένο Μάρτιο οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δ. Παπαδημούλης και Κ.. Αρβανίτης κατέθεσαν σχετική τροπολογία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία και υπερψηφίστηκε, οι ευρωβουλευτές ΝΔ αρνήθηκαν να την υποστηρίξουν. Το δε Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησε σχετική τροπολογία μετά από πρόταση του Γ.Κατρούγκαλου. Αποδεικνύεται, λοιπόν, και σε αυτή την περίπτωση, ότι η έγνοια της ΝΔ  είναι το ιδιωτικό κέρδος κάποιων εταιριών, κι όχι τα συμφέροντα των πολιτών, ή το θεμελιώδες δικαίωμά τους στην Υγεία. Αλλά και η ΕΕ, έστω και τώρα, οφείλει να πάψει να αμφιταλαντεύεται, και η Γερμανία πρέπει να αλλάξει την απαράδεκτη στάση της, και να  σταματήσει να αρνείται ιδεοληπτικά να συνταχθεί με αυτό το αυτονόητο και δίκαιο αίτημα.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)