to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:42 | 21.02.2016

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Δεν υπάρχουν πια λίστες ξεχασμένες στα συρτάρια, ούτε ασυλία των ισχυρών

Συνέντευξη της εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου, στην εφημερίδα "Το Χωνί" και στον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Αγόρη


Ολόκληρη η συνέντευξη: 

  • Πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει πρωτιά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 3,7 μονάδες. Πως σχολιάζετε τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας; Η δική σας αίσθηση ή άλλα στοιχεία δικαιολογούν τόσο μεγάλη φθορά της κυβέρνησης μέσα σε πέντε μήνες από τις τελευταίες εκλογές;

Οι δημοσκοπήσεις που έφερναν το ΝΑΙ και το ΌΧΙ σε απόσταση αναπνοής, την εβδομάδα  πριν το δημοψήφισμα, αλλά και οι προεκλογικές μετρήσεις, που έδειχναν ντέρμπι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, είναι πολύ πρόσφατες για να έχουν ήδη ξεχαστεί. Στη χώρα μας, οι έρευνες της κοινής γνώμης δυστυχώς χρησιμοποιούνται περισσότερο ως μέσα χειραγώγησης των πολιτών, παρά ως εργαλεία πολιτικής ανάλυσης. Ο κόσμος το έχει καταλάβει, και γι’ αυτό συχνά είτε τις αμφισβητεί, είτε αρνείται να συμμετάσχει σε αυτές, πράγμα που συμβαίνει και στις τελευταίες μετρήσεις. Τέλος, αναφορικά με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο, οπότε αυτό που αποτυπώνεται εκφράζει περισσότερο μια αγωνία, παρά μια καταγραφή πολιτικής προτίμησης.

  

  • Ασφαλιστικό και μπλόκα αγροτών παραμένουν ανοιχτά ως θέματα. Ποια θεωρείτε πως θα είναι η εξέλιξή τους; Υπάρχουν σημεία των προτάσεων της κυβέρνησης που δεν έχουν καταλάβει οι αγρότες ή το «κίνημα της γραβάτας»; Επίσης, έχετε καταλάβει που αντιδρά η αξιωματική αντιπολίτευση ή τι αντιπροτείνει;

Καταρχάς, θα πρέπει να τονίσω ότι το ασφαλιστικό, μετά από τόσα χρόνια διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μετά από την καταλήστευση των ταμείων με το PSI, με τις αλλεπάλληλες περικοπές σε μισθούς, και με την αλματώδη ανεργία, δεν είναι βιώσιμο. Η κοινωνικά δίκαιη μεταρρύθμισή του συνιστά αναγκαιότητα. Η δε δέσμευση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης δεν έπρεπε να οδηγήσει σε μια ακόμα μείωση των συντάξεων, όπως έκαναν οι προηγούμενοι.

Έχω την εντύπωση ότι πολλά από τα θετικά σημεία της μεταρρύθμισης δεν έχουν γίνει κατανοητά, οι πολίτες βομβαρδίστηκαν από ψευδή στοιχεία κι αριθμούς, από συγκεκριμένα ΜΜΕ, κι ότι κάπου χάθηκε η συνολική εικόνα. Να θυμίσω τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων πριν ακόμα παρουσιαστεί η κυβερνητική πρόταση που μιλούσαν για 30% μείωση στις συντάξεις.  Θεωρώ ότι με τις διορθωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, ιδίως αναφορικά με τις εισφορές των νέων επιστημόνων, όπου, πράγματι, με το αρχικό σχέδιο υπήρχε σημαντική επιβάρυνση, θα υπάρξει μια θετική κατάληξη. Το ίδιο πιστεύω και για το ασφαλιστικό των αγροτών, οι οποίοι και προσέρχονται τελικά σε διάλογο με την κυβέρνηση.

Όσον αφορά στα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν έχουμε ακούσει καμιά αντιπρόταση, πέρα από την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείματος και τον συμψηφισμό των χρεών στον ΟΓΑ με τις επιδοτήσεις των αγροτών, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης έφτασε να μιλά για απόσυρση του ασφαλιστικού, διαλύοντας κάθε αμφιβολία για το πολιτικό αδιέξοδο του κόμματός του.

  • Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν κάποιες θετικές δηλώσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους τόσο για τη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης όσο και για τη στάση της χώρας στο προσφυγικό. Τελικά, γίναμε «καλά παιδιά» μέσα σε δέκα μέρες ή οι εταίροι μας συνδέουν τα δυο θέματα ώστε να μας δώσουν κάτι για το ένα και να αναλάβουμε κάτι περισσότερο στο άλλο;

Το προσφυγικό είναι ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα, κι αυτό έχει αρχίσει επιτέλους και γίνεται κατανοητό από όλες τις πλευρές, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα μείζον θέμα αξιών και πολιτισμού, και δεν θα μπορούσε ποτέ να αποτελέσει αντικείμενο «ανταλλαγής» ή «παζαριών». Έχετε δίκιο όταν επισημαίνετε ότι ολοένα και περισσότεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν την υπερπροσπάθεια της κυβέρνησης, αλλά, κυρίως, του ελληνικού λαού, ο οποίος, σε συνθήκες δύσκολες δείχνει την έμπρακτη αλληλεγγύη του στους ξεριζωμένους συνανθρώπους μας. Και αυτό συνιστά ένα ισχυρό αντιπαράδειγμα απέναντι σε μια λογική αποκλεισμών και κλειστών συνόρων, που είναι και αυτή υπαρκτή μέσα στην Ευρώπη και πρέπει να νικηθεί. Δεν φτάνει, όμως, μόνο η αναγνώριση των προσπαθειών της Ελλάδας. Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει με γρήγορα βήματα στην αποτελεσματική και ανθρωπιστική διαχείριση του προσφυγικού. Μην ξεχνάμε ότι μόνο 430 πρόσφυγες έχουν έως τώρα μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα στις άλλες  χώρες,  ενώ προβλέπεται η μετεγκατάσταση από Ελλάδα και Ιταλία τουλάχιστον 160.000 προσφύγων.

Την ίδια στιγμή, όμως, πιστεύω ότι όσον αφορά την  αξιολόγηση οι θετικές δηλώσεις έχουν να κάνουν με οικονομικά  στοιχεία, κι όχι με άλλου τύπου «ανταλλάγματα». Έχουν να κάνουν και με την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης που έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα και περιμένει το ίδιο να κάνει και η άλλη πλευρά.   

  • Τι απαντάτε στις κατηγορίες αντιπολίτευσης-μιντιαρχών για προσπάθεια χειραγώγησης των μίντια εκ μέρους της κυβέρνησης, μέσω του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και του περιορισμού του αριθμού τους;

Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν τραγικό, αυτοί που χειραγωγούν την κοινή γνώμη εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες, να κατηγορούν την πρώτη κυβέρνηση που προσπαθεί να θέσει διαφανείς και αντικειμενικούς κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, για χειραγώγηση. Οι συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό. Η αδειοδότηση θα υλοποιηθεί, και κανένας υπέρμαχος της πολυφωνίας και της ελευθεροτυπίας δεν χρειάζεται να ανησυχεί. Τώρα, νομίζω πως ο κόσμος καταλαβαίνει πολύ καλά το γιατί τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και κυρίως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ,  δρουν ως συνήγοροι των καναλαρχών, τη στιγμή μάλιστα που όσο κυβερνούσαν δεν είχαν σκεφτεί καν να δώσουν τέλος σε ένα καθεστώς ασυδοσίας, δίνοντας άδειες στους σταθμούς. Αλήθεια, θα δώσουν ποτέ κάποια εξήγηση στο γιατί δεν θέσπισαν οι ίδιοι τόσα χρόνια ένα θεσμικό πλαίσιο; Τι τους εμπόδισε να το κάνουν εκτός από τις εκλεκτικές τους συγγένειες με επιχειρηματικά συμφέροντα;

        

  • Πως βλέπετε την επιμονή κάποιων πολιτικών - δημοσιογράφων να κρατούν ζεστή τη συζήτηση περί οικουμενικής κυβέρνησης;

Κάποιοι δεν κρύβουν ότι θέλουν να δουν να επιστρέφουν στην κυβέρνηση οι παλιοί τους «φίλοι». Η σημερινή κυβέρνηση ασκεί την εξουσία υπέρ των συμφερόντων των πολιτών, ιδίως των πιο αδύναμων. Και θα συνεχίσει να το κάνει, όσο ο λαός την εμπιστεύεται, όσο στηρίζει πάνω της  τις ελπίδες και τις αγωνίες του. Όσο κι αν δεν αρέσει σε κάποιους, λοιπόν, οι οποίοι κινούνται από ιδιοτελή συμφέροντα, και εκφράζουν μύχιους πόθους, κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με οπαδούς του πιο απάνθρωπου νεοφιλελευθερισμού  και με θιασώτες του παλιού, φθαρμένου δικομματισμού, δεν πρόκειται να συγκροτηθεί.

  • Το παράλληλο πρόγραμμα ψηφίζεται. Υπάρχουν άλλες «παράλληλες» δράσεις που θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα ή έχουν προωθηθεί ως σήμερα για να αλλάξουν μικρά και μεγάλα θέματα, αλλά δεν έχουν τύχει προβολής;

Με το παράλληλο πρόγραμμα, η κυβέρνηση επιχειρεί να λάβει μέτρα ανακούφισης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, να προχωρήσει σε θεσμικές τομές και μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο που αφορούν το πολιτικό σύστημα και το κράτος, καθώς και να θέσει τις βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την οικονομική ανάπτυξη με κοινωνικό και οικολογικό πρόσημο.

Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί μόνο ένα μικρό κομμάτι του «παράλληλου προγράμματος» και αφορά τους κρίσιμους τομείς της υγείας και της παιδείας, περιλαμβάνοντας μέτρα όπως αυτό της πλήρους υγειονομικής κάλυψης για όλους τους ανασφάλιστους πολίτες, μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της αντισταθμιστικής εκπαίδευσης στα σχολεία και μια σειρά ακόμα βελτιωτικές ρυθμίσεις στους τομείς αυτούς.

 Επιπλέον, το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, με την οποία επιχειρείται μια σημαντική τομή στη δομή και τη λειτουργία της, την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια, έχει ήδη  πάρει το δρόμο της τελικής έγκρισης από την Ολομέλεια της Βουλής. 

Επίσης, συνεχίζεται ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία, με στόχο ριζοσπαστικές και δημοκρατικές αλλαγές στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Στο πεδίο της οικονομίας, ο νέος αναπτυξιακός νόμος βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας, με στόχο τη συνολική αναδιαμόρφωση της λογικής που διέπει τις επενδύσεις και την παραγωγή. Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει μια σημαντική ακόμα μεταρρύθμιση που αφορά στο πεδίο της κοινωνικής οικονομίας, με σκοπό την ουσιαστική αναμόρφωση και αναβάθμιση του θεσμικού της πλαισίου. Στόχος είναι οι θεσμικές παρεμβάσεις, οι δράσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία να διευκολύνουν την ανάπτυξη σύγχρονων συνεταιριστικών εγχειρημάτων σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Εξίσου σημαντική είναι και η θεσμοθέτηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, το οποίο θα τεθεί  σε ισχύ στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, συμπληρώνοντας τα υπάρχοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. 

Αναμφισβήτητα είναι, τέλος, τα δείγματα γραφής στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Δεν υπάρχουν πια λίστες ξεχασμένες στα συρτάρια, ούτε ασυλία των ισχυρών και των πλουσίων. Με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα πρέπει να συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα σε όλους τους τομείς.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)