to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

12:58 | 12.07.2018

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Δεν προσφέρει κάτι στο δημόσιο διάλογο η εκλογολογία. Τα κόμματα πρέπει να καταθέσουν το σχέδιό τους για την επόμενη μέρα

«Η κυβέρνηση έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές θα γίνουν στη λήξη της τετραετίας», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στον ΑΝΤ1


Η παρέμβαση της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1 (Στ. Μουρελάτου - Γ. Κούρος):

 • Κα Σβίγκου, δημιουργήθηκε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα πάλι με αυτή την τροπολογία και τελικά το να ψηφίσουμε και τις Αυτοδιοικητικές και τις Ευρωεκλογές μαζί, μήπως ζεσταινόμαστε για Εθνικές εκλογές και μήπως τριπλές κάλπες.Δεν πάει το τρένο με τον κ. Καμμένο, δεν καταφέρνει να πάει για πολύ ακόμα και άρα, εκ των πραγμάτων, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης αλλάζει. Είναι φήμη; Έχει βάση; Βέβαια, δεν προαναγγέλλονται εκλογές, αλλά…

Κοιτάξτε, για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση τόσο συνάδελφοί σας όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση θα θεωρήσουν ότι είναι προάγγελος εκλογών. Ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση.

Έτσι και αλλιώς αυτές οι εκλογές, οι εθνικές, έχουν «προαναγγελθεί» από το 2015. Οπότε, το να το ακούμε για άλλη μια εβδομάδα δεν νομίζω ότι προσφέρει κάτι στο δημόσιο διάλογο.

Όπως είπε χθες και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Σκουρλέτης, θελήσαμε να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο αντισυνταγματικότητας, πράγμα το οποίο το είχαν βάλει πολλοί αυτοδιοικητικοί, επειδή η θητεία υπερβαίνει τα πέντε χρόνια. Αυτή ήταν η αιτία της τροπολογίας και της αποδοχής της από το υπουργείο Εσωτερικών. Θεωρώ ότι δεν είναι τόσο σοβαρό θέμα. Υπάρχει η πάγια άποψή μας για αποσύνδεση της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών από τις Ευρωεκλογές. Κατ’ εξαίρεση αυτή τη φορά ακριβώς επειδή, όπως είπα και πριν, θέλαμε να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο της αντισυνταγματικότητας, θα είναι μαζί αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές.

 • Υπάρχει περίπτωση, όμως, να έχουμε τριπλή κάλπη λόγω του Σκοπιανού; Γιατί μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν αναταράξεις από τη Συμφωνία. Ο κ. Καμμένος έχει εκφράσει την αντίθεσή του, από την πλευρά των Σκοπίων θα λήξει τον Ιανουάριο, επομένως θα έρθει σε εμάς το πακέτο. Αν στην ψηφοφορία δεν βγουν τα κουκιά;

 • Γιατί το βλέπουμε να επιμένει. Είπε χθες ο κ. Καμμένος ότι ας πάρουν όσες προσκλήσεις θέλουν, δεν πρόκειται να μπουν στο ΝΑΤΟ. Και θα μπλοκάρει εκείνος τη Συμφωνία ρίχνοντας την κυβέρνηση.

Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την τροπολογία.

 • Όχι, μιλάμε για εκλογές. Με την εκλογολογία έχει σχέση.

Να το ξεκαθαρίσουμε γιατί διάφοροι, έχω δει και πρωτοσέλιδα σήμερα, μιλούν για τριπλές κάλπες, πράγμα άσχετο γιατί έτσι και αλλιώς, όπως είπα και πριν, έλεγαν ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές θα γίνουν στη λήξη της τετραετίας. Ο κ. Καμμένος...

 • Δεν σας τραβάει, όμως, λίγο το χαλί;

Ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει ότι θα πάει μέχρι τέλους αυτή την έντιμη συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

 • Αυτό το τέλος, όμως, το προσδιορίζει με έναν ιδιαίτερο τρόπο κάθε φορά.

Αυτό είναι που έχει δηλώσει ξεκάθαρα.

 • Σας κουράζει εσάς, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπω κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πολύ απελευθερωμένα πια να λένε ότι εντάξει πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτό το γάμο. Εσείς ποιας άποψης είστε;

Να μου τα γνωρίσετε, γιατί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζω εγώ….

 • Να σας γνωρίσω τον κ. Ν. Φίλη, τον…. Ο κ.Σκουρλέτης αρκετά προωθημένα είπε εντάξει υπηρετήσαμε το σκοπό αυτής της κυβέρνησης, θα μπορούσαμε να κάνουμε μια ανασύνθεση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης τώρα στην παρούσα Βουλή.

Κοιτάξτε, όλα τα κυβερνητικά στελέχη και όλα τα κομματικά στελέχη αναγνωρίζουν τι έχει προσφέρει αυτή η συνεργασία στον τόπο. Όπως και όλοι γνωρίζουμε τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές με τους ΑΝΕΛ. Την ίδια στιγμή, όμως, αναγνωρίζουμε ότι ένας από τους βασικούς στόχους που ήταν η έξοδος από τα μνημόνια έχει επιτευχθεί. Ο δεύτερος στόχος, όπως γνωρίζετε, είναι η θεσμική θωράκιση της χώρας από τα φαινόμενα διαφθοράς. Η κυβέρνηση, λοιπόν, συνεχίζει πάνω σε αυτούς τους δυο στόχους, στην ανόρθωση της οικονομίας και στην θωράκιση από θέματα διαφθοράς και θεωρώ ότι όλη η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θα διαψευσθεί, όπως έγινε και τις προηγούμενες φορές. Δεν είναι η πρώτη φορά, νομίζω.

 • Κα Σβίγκου, την τροπολογία για τις συντάξεις που κατέθεσε η Ν.Δ. γιατί δεν την ψήφισε η κυβέρνηση; Για να λήξει αυτό το θέμα, να λυθεί.

Το βασικό ερώτημα είναι, γι’ αυτούς που μας ακούνε, πώς γίνεται η Ν.Δ. να καταθέτει τροπολογία για τις συντάξεις, όταν λίγο καιρό πριν ο κ. Μητσοτάκης ταξίδευε στο Βερολίνο για να παρακαλέσει την κα Μέρκελ ώστε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας μας απέναντι στους δανειστές.

Ακούσαμε ότι δεν έγινε συνάντηση με την κ.Μέρκελ, δεν ακούσαμε ότι δεν ζήτησε αυτό το πράγμα. Κα Ζαχαράκη, από τον υπουργό Οικονομικών….

Ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη της Ν.Δ. όλο το προηγούμενο διάστημα έλεγαν ότι πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας και μάλιστα είδαμε και τον αγαπητό κ. Χατζηδάκη, τον οποίο εγώ προσωπικά τον θεωρώ από τα πιο σοβαρά στελέχη της Ν.Δ., να λέει «πείτε μας τι θα κάνετε με τις συντάξεις για να διορθώσουμε το πρόγραμμά μας». Ήταν μέρος του προγράμματος της Ν.Δ. η μείωση των συντάξεων.

Τι λέγαμε εμείς, από τότε που μας ρωτάτε και εσείς οι δημοσιογράφοι τι θα κάνουμε; Ότι είναι το πρώτο ζήτημα που θα θέσουμε μετά την έξοδο από τα μνημόνια και όταν έρθει η ώρα και δούμε τους δημοσιονομικούς στόχους και πώς αυτοί επιτυγχάνονται.

Οπότε, εμείς δεν έχουμε κρυφτεί από τον ελληνικό λαό. Δεν κρυφτήκαμε ούτε στην δεύτερη αξιολόγηση, που δώσαμε μάχη για να μην περάσει αυτό το μέτρο. Και τελικά αυτό που καταφέραμε είναι να περάσουν και τα θετικά αντίμετρα όταν, όπως όλοι θυμόμαστε, η Ν.Δ. έλεγε «κλείστε την αξιολόγηση γιατί πηγαίνετε τη χώρα στα βράχια.»

Από εκεί και πέρα, εγώ δεν μπορώ να απαντήσω σε όλο αυτό το αφήγημα που ακούσαμε πριν από την κα Ζαχαράκη. Ξεκίνησε μιλώντας για τα δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5%, αγνοώντας προφανώς ότι η Ν.Δ. είχε υπογράψει πλεονάσματα του 4,5% και του 4,2%, καταλήγοντας στις εκλογές. Οι εκλογές, όμως, τελικά θα γίνουν το φθινόπωρο του ’19 και τότε ο κ. Μητσοτάκης θα είναι πάρα πολύ ευχαριστημένος την προεκλογική περίοδο και πολύ δυσαρεστημένος μετά τα αποτελέσματα των εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, θεωρώ ότι οι πολίτες έχουν πολύ πιο σοβαρά ζητήματα και πολύ πιο σοβαρά προβλήματα να συζητήσουν.

Αυτό που έχει σημασία από εδώ και πέρα και στο δημόσιο διάλογο και αφορά σε όλα τα πολιτικά κόμματα είναι η κατάθεση του σχεδίου για την επόμενη μέρα. Γιατί ό,τι και να λέει η Ν.Δ., ό,τι και να φαντασιώνεται ο κ. Μητσοτάκης, το μνημόνιο τελείωσε, οι δεσμεύσεις έχουν τελειώσει, οι αξιολογήσεις έχουν τελειώσει. Παραπέμπω και στις χθεσινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 • Κάθε τρεις μήνες θα έχουμε αξιολογήσεις.

Κάθε τρεις μήνες θα υπάρχουν εκθέσεις. Δεν θα υπάρχουν αξιολογήσεις, δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα, ….

 • Οι εκθέσεις τι θα γράφουν; Την πορεία της οικονομίας. Άρα η οικονομία από κάποιους θα παρακολουθείται.

Οι εκθέσεις θα αφορούν στην πορεία της οικονομίας, όπως γνωρίζετε, συμβαίνει και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες που έχουν βγει από πρόγραμμα. Σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, πρέπει να εκπληρώνουν συγκεκριμένα δημοσιονομικά κριτήρια.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)