to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

12:13 | 11.10.2016

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Δεν μπορεί να σταθεί μια αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη, χωρίς τη δύναμη της κοινωνίας

«Είναι έκθετος ο κ. Μητσοτάκης και οι Έλληνες πολίτες κατάλαβαν πολλά από τη χθεσινή συζήτηση»


Σημεία της συνέντευξης της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, στην ΕΡΤ 1(Γιάννης Δάρας – Μαρίνα Δερμετζιάν)

 • Θα ήθελα ένα πρώτο δικό σας σχόλιο για τα όσα διαδραματίστηκαν χθες στη Βουλή, σε αυτή την πολύωρη συνεδρίαση και πώς εκτιμάτε στο κόμμα σας όλη αυτή τη συζήτηση.

Η χθεσινή συζήτηση κατέδειξε δυο κόσμους.

Ο ένας είναι αυτός που αντιπροσωπεύει τις ανάγκες των πολλών και την απαίτηση για διαφάνεια και το τέλος αυτού του σάπιου καθεστώτος της διαπλοκής, που ζητάει απαντήσεις για όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και απαντήσεις για το μέλλον ώστε να μην ξαναφτάσουμε στις καταστάσεις που είδαμε στο πρόσφατο παρελθόν.

Τέθηκαν πολλά ερωτήματα από τον Πρωθυπουργό, σχετικά με τη στάση της Ν.Δ. και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη που αφορούσαν τις τηλεοπτικές άδειες, στην εμπλοκή στην υπόθεση Siemens, τα θαλασσοδάνεια των δυο του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ..

Αντί για απαντήσεις επί των συγκεκριμένων ερωτημάτων που τέθηκαν, είδαμε την προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να συσπειρώσει το δικό του ακροατήριο και να υπεκφύγει των απαντήσεων, κάνοντας αναφορές στο πόσα πτυχία έχει και στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Είναι έκθετος ο κ. Μητσοτάκης και οι Έλληνες πολίτες κατάλαβαν πολλά από τη χθεσινή συζήτηση.

 • Τώρα, όσον αφορά τον ίδιο το Συνέδριο, θα κληθεί να εξετάσει και το ρόλο του κόμματος στην νέα πραγματικότητα που είναι η διαχείριση και του μνημονίου και της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση. Τι λέει το κόμμα για όλα αυτά; Γιατί μέχρι στιγμής, αν ισχύουν για την υπόλοιπη Ελλάδα όσα είδαμε στον Πειραιά, έχετε απώλειες κόσμου σε σχέση…. Απώλειες όχι; Στον Πειραιά δεν υπήρξε μικρή προσέλευση κόσμου; Δηλαδή, το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα και ως κυβέρνηση κλήθηκε να κάνει μια δύσκολη αποστολή.

Οι δημοσιογραφικές διαρροές απέχουν από την πραγματικότητα. Έγινε η ιστορία για μια από τις δεκάδες οργανώσεις του Πειραιά, για ένα διαμέρισμα της Α΄ Πειραιά και ούτε καν όλου του Πειραιά. Αυτό σε σχέση με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για το πόσοι ψήφισαν .

Δεν είναι, όμως, αυτό το κύριο. Το κύριο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσπαθήσει κατ’ αρχήν να διεξάγει ένα προσυνεδριακό διάλογο με ανοιχτά τα χαρτιά του στους πολίτες, κάνοντας ως κυβερνητικό κόμμα μια πρωτοφανή και ειλικρινή αυτοκριτική για τα λάθη της προηγούμενης περιόδου, για τα πεπραγμένα, για τις δυσλειτουργίες τις κομματικές αλλά και τις κυβερνητικές. Αν ανατρέξετε στα συνέδρια όλων των κομμάτων και στις προσυνεδριακές τους διαδικασίες, δεν πρόκειται να το βρείτε πουθενά. Εκεί θα δείτε μόνο διαμάχες υποψηφίων για την αρχηγία και δελφίνων.

Εμείς, αντίθετα, αποφασίζουμε να συζητήσουμε. Και όταν αποφασίζουμε να συζητήσουμε, θέλουμε και να αντιπαρατεθούμε και να ακουστούν οι διαφορετικές φωνές πάνω στα επίδικα της πολιτικής συγκυρίας. Και για αυτά που έγιναν και για αυτά που θα γίνουν.

 • Και να ανοίξετε, κα Σβίγκου, το κόμμα στον κόσμο; Τι εννοείτε; Ήσασταν ένα κόμμα του 3% και γίνατε κυβέρνηση. Οι κομματικές σας οργανώσεις ήταν του 3%. Θέλω να πω, αντιστοιχούσαν σε αυτό το 3%. Από τη στιγμή που γίνατε κυβέρνηση – διαψεύστε με αν κάνω λάθος – δεν νομίζω ότι άρχισαν να συρρέουν κατά χιλιάδες στα κομματικά γραφεία, να εγγραφούν στο κόμμα. Άρα, λοιπόν, έχετε – γιατί πρόκειται περί ενός συνεδρίου κομματικού – έχτε όμως την φθορά, την όποια φθορά, ή τις εκλογές που λέτε ότι δεν μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά ως κυβέρνηση, που ήταν και αντίθετες στις απόψεις σας και τις θέσεις σας τις κομματικές που είχατε πριν τις εκλογές, και αυτή τη στιγμή….

 • Να το πούμε απλά. Από ένα κόμμα που ήταν με τα κινήματα, γίνεται κυβέρνηση. Με ότι αυτό συνεπάγεται.

 • Ακριβώς. Αυτό πώς θα κληθείτε να το διαχειριστείτε τώρα σε αυτό το Συνέδριο;

Κατ’ αρχήν, σε σχέση με αυτό που είπε και η κα Δερμετζιάν, έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ, χρειάζεται όμως ακόμα τα κινήματα. Και χρειάζεται την επαφή του με την κοινωνία. Από αυτήν αναπνέει και παίρνει δύναμη. Δεν μπορεί να σταθεί μια αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη, σε αυτή την Ευρώπη, χωρίς να έχει τη δύναμη της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς να την αφουγκράζεται και χωρίς να προσπαθεί συνεχώς να απαντά στις δικές της ανάγκες.

Σίγουρα μέσα από την υπογραφή και την υλοποίηση της συμφωνίας του Αυγούστου, έχουν διαρραγεί σχέσεις με κοινωνικά στρώματα. Την ίδια στιγμή, όμως, γίνονται βήματα και γίνονται πολλές προσπάθειες ώστε να προστατευθούν εκείνοι που είναι πιο αδύναμοι και που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Θα κριθούμε όλοι, λοιπόν, από το κατά πόσο το Συνέδριο θα μπορέσει να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα της συγκυρίας και στα διλήμματα που βάζει εκ των πραγμάτων η διαχείριση της εξουσίας.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν πλήθος ζητημάτων τα οποία δεν άπτονται της διαχείρισης των δημοσιονομικών, τα οποία αφορούν στην αλληλεγγύη, αφορούν στο προσφυγικό που είδαμε και πριν τις εικόνες με τα προσφυγόπουλα να χειροκροτούνται από τους Έλληνες μαθητές, υπάρχουν τα ζητήματα των δικαιωμάτων, της οικολογίας, των θεσμικών μεταρρυθμίσεων σε Παιδεία και Υγεία.

Είναι μια γκάμα θεμάτων στα οποία θα πρέπει η σύγχρονη Αριστερά να δώσει απαντήσεις μέσα σε ένα δεδομένο ευρωπαϊκό πλαίσιο, που θα αναγνωρίζει τις δυσκολίες σε αυτό και τους αρνητικούς συσχετισμούς, ταυτόχρονα, όμως, θα παλεύει για να τους αλλάξει.

 • Τι θα γίνει με τις τάσεις. Υπάρχουν αυτές οι τάσεις οι οποίες έτσι και αλλιώς εσείς λέτε ότι «είναι ο πλουραλισμός μας, αυτό είμαστε, είμαστε ένα κόμμα που υπάρχουν αυτές οι τάσεις». Ταυτόχρονα, όμως, ακούγονται και διάφορες φωνές – δεν ξέρω, έτσι λέει τουλάχιστον το ρεπορτάζ, διαψεύστε με – ότι θα κατέβει μέχρι και πρόταση να καταργηθούν οι τάσεις επισήμως.

Θα δούμε ποιες προτάσεις θα κατατεθούν. Το σίγουρο είναι ότι κοινή αγωνία όλων, είναι ένα κόμμα ακόμα πιο δημοκρατικό και ακόμα πιο αποτελεσματικό για τις μάχες που έρχονται. Θέλουμε ένα κόμμα το οποίο θα έχει ενιαία έκφραση, αλλά στο οποίο οι αποφάσεις θα παράγονται μέσα από τις συνθέσεις των διαφορετικών απόψεων και των διαφορετικών ρευμάτων.

Δεν είναι, θεωρώ, οι τάσεις ως ιδεολογικά ρεύματα το πρόβλημα του οποιοδήποτε κόμματος. Το πρόβλημα είναι ή ύπαρξη μηχανισμών.

Πολλές φορές προσπαθούμε να δούμε τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τα μάτια άλλων κομμάτων, δηλαδή, του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ., που έχουν συνηθίσει να κάνουν μόνο εκστρατείες για τους υποψήφιους αρχηγούς και με αυτόν τον τρόπο αδυνατούμε να δούμε την διαμάχη μεταξύ ιδεών. Νομίζω ότι είναι αυτή η οποία προχωράει, ωθεί, μπροστά και τα κόμματα και τις ιδεολογίες.

 • Υπάρχει τάση να μην εκλέγονται ως σύνεδροι βουλευτές, ενδεχομένως για να ελέγχει το κόμμα περισσότερο και την κυβέρνηση; Στον Πειραιά ήταν ένα παράδειγμα, είδαμε τον κ. Δρίτσα να εκλέγεται έκτος.

Κοιτάξτε, σε σχέση και με αυτό που είπα και προηγουμένως, εμείς δεν έχουμε συνηθίσει να έχουμε αριστίνδην αντιπροσώπους στα συνέδρια..Και ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε σύνεδρος στην οργάνωση των Αμπελοκήπων, όπως πολλοί άλλοι συνάδελφοί του βουλευτές.

Μπορεί να υπάρξουν και βουλευτές που δεν θα εκλεγούν. Η πλειοψηφία τους έχει εκλεγεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα ως προς το κατά πόσο όλοι από κοινού θα επεξεργαστούμε και θα υλοποιήσουμε ένα συνολικό πολιτικό σχέδιο.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)