to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

11:03 | 20.02.2018

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Δεν καταλαβαίνω τι φοβάται η ΝΔ με τις 10 κάλπες για τη Novartis

«Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τη ΝΔ σε αυτόν τον δρόμο της πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει επιλέξει, εμείς θέλουμε μία ουσιαστική συζήτηση και στη Βουλή και θέλουμε μία ουσιαστική διαλεύκανση της υπόθεσης, χωρίς πολιτικά παιχνίδια και χωρίς παιχνίδια εντυπώσεων».


 «Δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο δημιουργείται τόσο μείζον θέμα για τη Νέα Δημοκρατία, σχετικά με το αν θα είναι μία ή δέκα οι κάλπες και τι ακριβώς φοβάται από αυτή τη διαδικασία και τον τρόπο, με τον οποίο θα γίνει» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», ενόψει της αυριανής συζήτησης και ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της προτάσεως της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis.

«Η Διάσκεψη των Προέδρων είναι αυτή, η οποία αποφάσισε διαβάζοντας και υλοποιώντας τον κανονισμό της Βουλής [...]. Πρέπει να κρατήσουμε την πολιτική πλευρά της αυριανής συζήτησης και θεωρώ ότι είναι μια ευκαιρία για όλα τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν και να δηλώσουν την πρόθεσή τους να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση» είπε η κ. Σβίγκου, παρατηρώντας πως υπάρχουν και δημοσιεύματα, που θέλουν την ηγεσία της ΝΔ να αντιπροτείνει να στηθεί μία κάλπη για όλα τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση Novartis, επειδή στις δέκα κάλπες φοβάται διαφορετικές ψήφους για κάθε ένα από αυτά.

«Το μείζον είναι να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, οι πολίτες να ξανααποκτήσουν εμπιστοσύνη στους θεσμούς και να υλοποιηθεί μια βασική απαίτηση των πολιτών για διαφάνεια, λογοδοσία και για πλήρη διαλεύκανση τέτοιων υποθέσεων» επισήμανε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγo για «πρωτοφανή τρόπο», με τον οποίο πολιτικά κόμματα και η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζουν τη Δικαιοσύνη. «Είδαμε από την πρώτη στιγμή τις προσπάθειες εκφοβισμού της Δικαιοσύνης -στην αρχή ξεκίνησε με δηλώσεις, στη συνέχεια είδαμε και την κατάθεση μηνύσεων από εμπλεκόμενα πρόσωπα, όπως είναι ο κ.Σαμαράς- ξεχνούν όλοι αυτοί και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ξεχνούν ότι η υπόθεση Novartis ξεκίνησε από τις αμερικανικές Αρχές και το αμερικανικό FBI. Θεωρώ ότι η προσπάθεια εκφοβισμού της Δικαιοσύνης δεν είναι εκείνος ο τρόπος για να υπερασπιστούν κάποιοι τον εαυτό τους» τόνισε.

«Από την πρώτη στιγμή» συνέχισε η κ. Σβίγκου «μίλησαν για κουκουλοφόρους μάρτυρες, τη στιγμή που αυτό το οποίο υλοποιείται είναι το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των μαρτύρων, όπως είναι καταγεγραμμένο στο νομοθετικό πλαίσιο του 2014, που το ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ».

«Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τη ΝΔ σε αυτόν τον δρόμο της πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει επιλέξει, εμείς θέλουμε μία ουσιαστική συζήτηση και στη Βουλή και θέλουμε μία ουσιαστική διαλεύκανση της υπόθεσης, χωρίς πολιτικά παιχνίδια και χωρίς παιχνίδια εντυπώσεων» διαβεβαίωσε.

«Επιβεβαιώνεται ο στόχος για έξοδο από τα μνημόνια»

Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως «υπάρχουν εκκρεμότητες, που όπως τονίστηκε και στις χθεσινές ανακοινώσεις δεν εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση η εφαρμογή τους, μιλάμε για τεχνικά θέματα, τα οποία δεν επηρεάζουν τη συνολική πορεία της οικονομίας και τον μεγάλο στόχο της ελληνικής πλευράς για έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και αυτό επιβεβαιώνεται από τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων».

«Επιβεβαιώνονται όλες οι προσπάθειες της Ελλάδας και για την ανάκαμψη της οικονομίας και για την ανάπτυξη, επιβεβαιώνεται και ο στόχος τη ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια», υπογράμμισε, καταλήγοντας: «Αυτό στο οποίο πρέπει να εργαστούμε με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς είναι πώς αυτή η βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες θα αποτυπωθεί στις ζωές και την καθημερινότητα των πολιτών --και μέσα από τη μείωση της ανεργίας και μέσα από τη μεταρρύθμιση στους θεσμούς του κράτους και μέσα από μία αλλαγή και του αναπτυξιακού και του παραγωγικού μοντέλου. Έτσι θέλουμε να αφήσουμε το αριστερό στίγμα της διακυβέρνησης στη χώρα μας και αυτό είναι που πρέπει να γίνει και το επόμενο διάστημα».

Oλόκληρη η συνέντευξη:

 • Θα είμαστε καλά αν πάρουμε και τη δόση την εκταμίευση της δόσης. Η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει το 99% των δεσμεύσεων –μιλάμε για τα 108 από τα 110 προαπαιτούμενα- το λέει και ο Πιερ Μοσκοβισί… Με τη δόση τι γίνεται; Έχουμε κάποιες εκκρεμότητες με το Ελληνικό και τους πλειστηριασμούς…

Υπάρχουν εκκρεμότητες που, όπως τονίστηκαν και από τις χθεσινές ανακοινώσεις, δεν εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση η ολοκλήρωσή τους. Νομίζω ότι μιλάμε για τεχνικά θέματα τα οποία δεν επηρεάζουν τη συνολική πορεία της οικονομίας και τον μεγάλο στόχο της ελληνικής πλευράς για έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Αυτό επιβεβαιώνεται και από όλες τις χθεσινές δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων….

 • Δεν έχουμε καμία εμπλοκή πάνω στην εκταμίευση της δόσης…. Έτσι;..

Όχι, δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Αυτό που φαίνεται είναι ότι επιβεβαιώνονται όλες οι προσπάθειες της Ελλάδας για την ανάκαμψη της οικονομίας και για την ανάπτυξη και επιβεβαιώνεται ο  στόχος της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια. Αυτό είναι το σημαντικό και από κει και πέρα καταλαβαίνω ότι υπάρχουν διάφορες συζητήσεις με τους θεσμούς που εντάσσονται σ’  αυτό το πλαίσιο και σ’  αυτή τη συζήτηση.

 • Να περάσουμε λίγο στην υπόθεση Νοβάρτις. Στο παρά ένα της συζήτησης στη Βουλή, απ’  ότι πληροφορήθηκα πριν από λίγο ο κ. Χατζηδάκης είπε στον ΣΚΑΪ, άφησε ανοιχτό μάλλον το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η ΝΔ λίγο πριν την ψηφοφορία, ζητώντας μία κάλπη για την υπόθεση, ενώ η κυβέρνηση επιμένει στις δέκα…

Η διάσκεψη των Προέδρων είναι αυτή η οποία αποφάσισε για τις κάλπες, διαβάζοντας τον Κανονισμό της Βουλής και υλοποιώντας τον Κανονισμό της Βουλής. Αυτό θα ξανασυζητηθεί στην Ολομέλεια, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο δημιουργείται τόσο μείζον θέμα για τη Ν.Δ.. σχετικά με το αν θα είναι μία ή δέκα οι κάλπες και τι ακριβώς φοβάται απ’  αυτή τη διαδικασία και από τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι την πολιτική πλευρά της αυριανής συζήτησης και θεωρώ ότι είναι μια ευκαιρία για όλα τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν και να δηλώσουν την πρόθεσή τους να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

 • Η ΝΔ, υποστηρίζει ότι αλλάζουν τα κριτήρια ή ο τρόπος που θα ασκήσουν το δικαίωμα της ψηφοφορίας για την προκαταρκτική όσον αφορά τις δέκα κάλπες…

Ναι, το καταλαβαίνω αυτό, αλλά επίσης υπάρχουν και δημοσιεύματα τα οποία θέλουν ενδεχομένως την ηγεσία της Ν.Δ. να φοβάται διαφορετικές ψήφους για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο.. Αλλά, επαναλαμβάνω, δεν είναι αυτό το μείζον. Το μείζον είναι να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Το μείζον είναι  οι πολίτες να ξαναποκτήσουν εμπιστοσύνη στους θεσμούς και να υλοποιηθεί μια βασική απαίτηση των πολιτών για διαφάνεια, για λογοδοσία και για πλήρη διαλεύκανση τέτοιων υποθέσεων.

 • Διαβάζω στη «Δημοκρατία» έναν τίτλο: «Novartis, περίεργα παιχνίδια με υπογραφές δικαστικών λειτουργών» και λέει ότι οι δικαστικοί λειτουργοί μαζεύουν υπογραφές, προκειμένου να πάρουν ουσιαστικά την υπόθεση από την κα Τουλουπάκη.

Δεν το γνωρίζω αυτό, ούτε μπορώ να σχολιάσω κάποιο τέτοιο δημοσίευμα. Αυτό που μπορώ να πω εγώ είναι ότι, από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι πρωτοφανής ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη.

Είδαμε από την πρώτη στιγμή τις προσπάθειες εκφοβισμού της Δικαιοσύνης. Στην αρχή ξεκίνησαν με δηλώσεις, στη συνέχεια είδαμε και την κατάθεση μηνύσεων από εμπλεκόμενα πρόσωπα όπως είναι ο κ. Σαμαράς. Ξεχνούν όλοι αυτοί και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ξεχνούν ότι η  υπόθεση της Novartis είναι μια υπόθεση η οποία ξεκίνησε από τις αμερικανικές αρχές και από το αμερικανικό FBI. Και θεωρώ ότι η προσπάθεια εκφοβισμού της Δικαιοσύνης δεν είναι εκείνος ο τρόπος για να υπερασπιστούν κάποιοι τον εαυτό τους.

 • Υπάρχει προσπάθεια εκφοβισμού και μαρτύρων….

Και μαρτύρων. Σαφέστατα.

 • Εσείς πώς το χαρακτηρίζετε αυτό;

Μίλησαν για κουκουλοφόρους μάρτυρες, την ίδια στιγμή  που αυτό που υλοποιείται είναι το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των μαρτύρων, όπως είναι θεσπισμένο στο νομοθετικό πλαίσιο του 2014, το οποίο το ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Θεωρώ ότι, δυστυχώς, είναι σύνηθες σε τέτοιες υποθέσεις οι εμπλεκόμενοι να προτιμούν να μιλούν για πολιτική σκευωρία.

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί ο καθένας να υπερασπίζεται τον εαυτό του όπως νομίζει, αλλά τα πολιτικά κόμματα, ως πολιτικά κόμματα, οφείλουν να στηρίζουν τις προσπάθειες της Δικαιοσύνης.

 • Κα Σβίγκου, η Ν.Δ. κατηγορεί τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι σπιλώνουν τους πολιτικούς αντιπάλους τους και ότι ρίχνουν ουσιαστικά λάσπη στον ανεμιστήρα.

Άρα, για το ίδιο πράγμα κατηγορούν φαντάζομαι και το FBI και τις αμερικανικές αρχές που ξεκίνησαν την υπόθεση.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τη Ν.Δ. σε αυτό τον δρόμο της πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει επιλέξει. Εμείς θέλουμε μια ουσιαστική συζήτηση και στη Βουλή και θέλουμε μια ουσιαστική διαλεύκανση της υπόθεσης, χωρίς πολιτικά παιχνίδια και χωρίς παιχνίδια εντυπώσεων.


 

 • Έξι μήνες πριν από την προδιαγεγραμμένη, όπως την έχει χαρακτηρίσει ο Πρωθυπουργός, έξοδο από το μνημόνιο κα Σβίγκου, πώς θα περιγράφατε το ποτήρι «μισοάδειο» ή «μισογεμάτο»;

Σίγουρα «μισογεμάτο» και σίγουρα το ποτήρι θα γεμίσει τελείως με την τελική επίτευξη του στόχου για έξοδο από τα μνημόνια.

Αλλά, αυτό για τα οποίο πρέπει να εργαστούμε με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς είναι πώς η βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες θα αποτυπωθεί στις ζωές και στην καθημερινότητα των πολιτών και μέσα από τη μείωση της ανεργίας και μέσα από τη μεταρρύθμιση στους θεσμούς του κράτους και μέσα από μια συνολική αλλαγή και του αναπτυξιακού και του παραγωγικού μοντέλου. Έτσι θέλουμε να αφήσουμε το αριστερό στίγμα της διακυβέρνησης στη χώρα μας και αυτό είναι το οποίο θα κάνουμε και το επόμενο διάστημα.

 

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)