to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:01 | 07.10.2016

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Δεν δίνει δεκάρα τσακιστή η ΝΔ για τη νομιμότητα και τη διαφάνεια, το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η συνέχιση της διαπλοκής

Σημεία παρέμβασης της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ στην εκπομπή ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ (Χρ. Κούτρας – Γ. Ντσούνος)


  • Να ξεκινήσουμε με τα θέματα που είναι πολύ ψηλά στην επικαιρότητα. Το πρώτο το οποίο μας απασχολεί από εχθές είναι όλη αυτή η ιστορία που έγινε με το ραντεβού του πρωθυπουργού με τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, κυρίως τις δηλώσεις μετά, για τις οποίες κατηγορηθήκατε και από την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και από τα υπόλοιπα κόμματα ότι υπήρξε ένα είδος συναλλαγής. Δηλαδή περάσαμε από την παρέμβαση, που σας κατηγορούσαν, στη δικαιοσύνη, ακόμα και στη συναλλαγή.

Ήταν μια συζήτηση ανάλογη με αυτήν που είχε κάνει και ο κ. Σαμαράς το 2012. Δεν αφορούσε συνδικαλιστικά θέματα, αλλά αφορούσε αποφάσεις δικαστηρίων, οπότε αυτή ήταν η αρμόζουσα σύνθεση για να συζητηθεί το θέμα. Από κει και πέρα, η ΝΔ δεν χάνει ευκαιρία ώστε αφ’ ενός να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και αφ’ ετέρου να επιτεθεί στη δικαιοσύνη, θεωρώντας ότι μ’ αυτόν τον τρόπο η δικαιοσύνη θα επηρεαστεί εν όψει και του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες ή ότι ενδεχομένως κάποιοι δημόσιοι λειτουργοί θα τρομοκρατηθούν. Νομίζω ότι αυτές οι προσπάθειες πέφτουν στο κενό, όπως και οι προσπάθειες να αναδειχτεί η οποιαδήποτε συνδιαλλαγή.

Η κυβέρνηση έχει μάθει να συζητά με όλους τους φορείς για τα θέματα που απασχολούν τη χώρα. Αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Πάντα βέβαια γνωρίζοντας ότι το δημόσιο συμφέρον είναι αυτό το οποίο πρέπει να προωθείται.

  • Οι ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί έξω από το Μέγαρο Μαξίμου είπαν ότι ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους σε ό,τι αφορά τα οικονομικά τους αιτήματα. Αυτό δεν είναι προκλητικό την ώρα που κόβονται συνεχώς, για παράδειγμα, συντάξεις και την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός δεν δέχτηκε μια αντιπροσωπεία των συνταξιούχων….

Όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν αποδείξει ότι οι πόρτες της κυβέρνησης είναι ανοιχτές για να συζητηθούν τα προβλήματα όλων στο μέτρο που θίγονται από την κρίση.

  • Ζαχαράκη – Την Τρίτη απλώς έπεσαν χημικά…

Εντάξει.. Η ΝΔ και η κα Ζαχαράκη έχουν γίνει πλέον πολέμιοι και των χημικών και της αστυνομικής καταστολής. Βλέπουμε καινούργια και ενδιαφέροντα.. Της ΝΔ ήταν φαίνεται ωραία τα χημικά οπότε τότε δεν υπήρχε πρόβλημα…

  • Δηλαδή τα τωρινά χημικά έχουν ωραία μυρωδιά;…

Προφανώς και όχι και γι αυτό το λόγο ζήτησε και ο ίδιος ο υπουργός να απαγορευτούν στις διαδηλώσεις. Ήταν κάτι…

  • Κατόπιν εορτής…

… Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι ήταν κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει από τον Γενάρη του 2015. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναγνωρίσουμε και ότι δεν αντιμετωπίζονται οι διαδηλώσεις με τον βάναυσο και αυταρχικό τρόπο που αντιμετωπίζονταν επί διακυβέρνησης ΝΔ και παλιότερα επί ΠΑΣΟΚ και ότι ακόμα κι εκεί που υπάρχουν λάθη οι υπουργοί τα αναγνωρίζουν και τα διορθώνουν.

  • Για τα οικονομικά των δικαστών που ικανοποιήθηκαν την ίδια ώρα που…

Κοιτάξτε.. Επειδή βγήκε και σχετική ανακοίνωση, θα υπάρξει αναπροσαρμογή απ΄ ότι καταλαβαίνω. Και βέβαια και οι δικαστές έχουν κι αυτοί δει όπως όλοι μειώσεις στους μισθούς τους τα προηγούμενα χρόνια….

Σε ποιες;….

Σε κάθε περίπτωση ούτε με λογικές συνδιαλλαγής μπορεί να ειδωθούν αυτές οι υποθέσεις και βέβαια το βασικό μέλημα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι η προστασία των ασθενέστερων και των μεσαίων στρωμάτων. Αυτούς οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε και αυτό πιστεύω ότι κάνουμε.

Εγώ θα αντιλαμβανόμουνα την αγωνία της ΝΔ (για τη δικαιοσύνη) εάν δεν ξεπερνούσε τα όρια και αν δεν γινόταν ζήτημα ευθύτατης παρέμβασης αλλά και υποδείξεων στο ποιοι θα πρέπει να εκπροσωπούν τους δικαστικούς και ποιοι όχι σε ένα θέμα που όπως είπα αφορά …

  • Δηλαδή παρεμβαίνει η ΝΔ στη δικαιοσύνη λέτε;…

Η κα Ζαχαράκη είναι πολύ προσεκτική. Όμως είδα χθεσινές δηλώσεις κορυφαίων στελεχών επίσης της ΝΔ που ξεκινούσαν από τις υποδείξεις και κατέληγαν σε ευθείες παρεμβάσεις. Νομίζω ότι επιχειρείται να δημιουργηθούν αυτή τη στιγμή σκιές στη λειτουργία της δικαιοσύνης εν όψει και της απόφασης του ΣτΕ κι αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να τελειώσει.

  • Αυτό το οποίο λέει η Ένωση Δικαστών είναι ότι δημιουργείτε δικαστές δύο ταχυτήτων.. Κι όχι μόνο.. Ότι έχουν ζητήσει ραντεβού με τον πρωθυπουργό και δεν τους έχει δεχθεί…

Καταλαβαίνετε και καταλαβαίνω κι από το ρεπορτάζ της συναδέλφου σας ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά τα εσωτερικά των δικαστικών, τα οποία δεν μπορώ να σχολιάσω, όπως δεν θα έκανα και για άλλα τέτοια ζητήματα.

Διάβαζα τώρα ποιους είχε συναντήσει ο κ. Σαμαράς στις 28 Αυγούστου του 2013, τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου τον Μ. Θεοχαρίδη, τον πρόεδρο του ΣτΕ, την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Συνάντηση είχε κάνει και στις 6 Δεκεμβρίου του 2012..Διαβάζω το εξής: «Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είχε το πρωί η ηγεσία των δικαστηρίων της χώρας. Σκοπός της συνάντησής τους είναι να συζητήσουν τις μισθολογικές περικοπές που πυροδότησαν τις διαδοχικές κινητοποιήσεις του κλάδου. Παρόντες ήταν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, o εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου κ.λπ.»…

Αυτό και μόνο που σας διάβασα δείχνει ότι η ΝΔ έχει ασθενή μνήμη και καλό θα είναι να την ακονίσει και επίσης να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Να αφήσουν τη δικαιοσύνη ανενόχλητη να συνεχίσει το έργο της και να μην κάνουν παιχνίδια ούτε με τη δικαιοσύνη, ούτε με τη δημοκρατία.

  • Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων λέει στην ανακοίνωσή της ότι έχει ζητήσει ραντεβού με τον κ. Τσίπρα ραντεβού γι αυτό το θέμα από τον Απρίλιο. Και δεν τους έχει δεχθεί. Το ζουμί της ανακοίνωσης για μένα αυτό είναι…

Φαντάζομαι ότι θα έχουν γίνει συναντήσεις των αρμοδίων υπουργών με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Και σας λέω το εξής.. Σας διάβασα πριν…

  • Και υποθέτω ότι μπορεί να υπάρχει και μια ανάλογη ανακοίνωση την περίοδο Σαμαρά.. Δεν έχω να διαφωνήσω σ’ αυτό.. Αλλά τώρα κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ…

Τώρα κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθεί να συζητήσει με τους αρμόδιους κάθε φορά τα ζητήματα που απασχολούν, ανεξάρτητα σε ποιο κλάδο αναφερόμαστε, είτε αφορούν σε εργαζόμενους στα ΜΜΕ, είτε αφορούν σε εργαζόμενους στην κλωστοϋφαντουργία… αυτό γίνεται και από τους αρμόδιους υπουργούς και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό όταν κρίνεται απαραίτητο. Σε καμία περίπτωση δεν είναι κλειστές οι πόρτες είτε του Μεγάρου Μαξίμου, είτε των αρμόδιων υπουργών..

Παρέμβαση σε Ζαχαράκη..-12 περικοπές συντάξεων έχετε κάνει η ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

  • Ερώτηση Ζαχαράκη – Εσείς θεωρείτε ότι είναι παρέμβαση του πρωθυπουργού αυτό το οποίο ειπώθηκε από το βήμα της ΔΕΘ περί της βεβαιότητος για την απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά;..

Δεν μου αρέσει να κάνω υποδείξεις, αλλά είστε εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και φαντάζομαι θυμάστε την αντίστοιχη απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου στον κ. Μητσοτάκη.. Εσείς κρίνετε ότι είναι «εκτιμήσεις» όταν κάνει υποδείξεις ο κ. Μητσοτάκης και αποκαλείτε «παρεμβάσεις» την αναφορά του κ. Τσίπρα. Δικαίωμά σας είναι αυτό. Ο κ. Τσίπρας αυτό που είπε στη ΔΕΘ στη συνέντευξη Τύπου είναι ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Η απόφαση πρέπει να είναι σύμφωνη με αυτό που επιτάσσει το Σύνταγμα.

  • Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, θυμάμαι ήταν η φράση… Τέλος πάντων…

Ακούστε με.. Είμαστε ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι νομίζω.. Αυτή τη στιγμή, όπως γνωρίζετε, η μόνη απόφαση που υπάρχει του ΣτΕ είναι από τον Ιούνιο του 2016. Και τι έλεγε για τις τηλεοπτικές άδειες και το διαγωνισμό; «Ότι πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα γιατί αυτό επιτάσσουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος.» Μέχρι στιγμής αυτή την απόφαση έχουμε από το ΣτΕ. Θα έχουμε στη συνέχεια και άλλη απόφαση σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες. Μέχρι τότε, καλό θα είναι η ΝΔ η οποία επιφυλάσσει για τον εαυτό της μία το ρόλο του καναλάρχη, μία το ρόλο του συνηγόρου των καναλαρχών στο ΣτΕ να ηρεμήσει και να περιμένει και η ίδια την απόφαση του ΣτΕ και να αποφασίσει αν τελικά υπάρχει συνέχεια του κράτους και θα αναγνωρίσει το νόμο ή αν τελικά θα τον καταργήσει. Όπως επίσης επειδή έχουν ανακοινωθεί και τα πρώτα μέτρα για τα 90 εκατομμύρια τα οποία έχει λάβει η κυβέρνηση από το τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες, που αφορούν σε 4 χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας και σε 15 χιλιάδες θέσεις στους παιδικούς σταθμούς η ΝΔ θα πρέπει να απαντήσει στους Έλληνες πολίτες για το λόγο για τον οποίον θέλει τόσο πολύ αυτά τα χρήματα, αντί να περάσουν στους Έλληνες πολίτες, να περάσουν στους καναλάρχες.

  • Επειδή είστε και εκπρόσωπος Τύπου σε ένα ευαίσθητο κομμάτι προφανώς και είστε και αρκετά έμπειρη πια περί τον Τύπο, θα πέσει μαύρο στα κανάλια που δεν πήραν άδεια;

Η διαδικασία είναι συγκεκριμένη. Σύμφωνα με το νόμο η Digea είναι αυτή η οποία θα καθορίσει το νέο σήμα. Οι αναφορές περί «μαύρου» θυμίζουν εποχές όπου το μαύρο αφορούσε τη δημόσια τηλεόραση με εκείνο το αείμνηστο διάγγελμα του κ. Κεδίκογλου. Μην κατηγορείτε για τέτοια πράγματα τον ΣΥΡΙΖΑ.

-...Για τώρα μιλάω... Την ξανανοίξατε την ΕΡΤ, προσλάβατε πάλι τον κόσμο και τώρα πρέπει να πείτε τι θα γίνει για τα ιδιωτικά κανάλια τα οποία δεν πήραν άδεια..

Το σήμα της Digea θα δοθεί σ’ αυτούς που έχουν πάρει άδεια πανελλαδικής εμβέλειας και από κει και πέρα τα υπόλοιπα τηλεοπτικά σχήματα τα οποία δεν πήραν την άδεια μπορούν να εκπέμψουν, είτε μέσω δορυφορικά, είτε μέσα από άλλες πλατφόρμες. Αφορά νομίζω στους ίδιους τους τηλεοπτικούς σταθμούς οι ενέργειες που θα κάνουν από δω και πέρα για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των σχημάτων τους.

  • Ζαχαράκη – Είστε ικανοποιημένη…

Δεν είστε δημοσιογράφος.. Παρόλο που μου αρέσει που μου κάνετε τόσες ερωτήσεις. Έχουν γίνει 75 προσφυγές.. που όλες έχουν απορριφθεί.. Ακριβώς επειδή έχει δικλείδες ο νόμος, όσοι δεν μπόρεσαν να εκπληρώσουν τα κριτήρια, δεν κηρύχτηκαν υπερθεματιστές.

Η ΝΔ δεν δίνει δεκάρα τσακιστή, ούτε για τη νομιμότητα ούτε για τη διαφάνεια σ’ αυτόν τον τόπο. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η συνέχιση της διαπλοκής. Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)