to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:42 | 19.02.2019

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Αυτοκαταστροφική η στρατηγική του ΚΙΝΑΛ

«Συγκρότηση μετώπου αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων», η βασική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ - «Είναι μια ευρύτερη διαδικασία και αφορά πρόσωπα, δυνάμεις, κινήσεις αλλά, κυρίως, μια μεγάλη μάζα πολιτών οι οποίοι προσδιορίζονται τόσο στην αριστερά, όσο και στον προοδευτικό χώρο, που θέλουν να στηρίξουν το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ»


Η Ράνια Σβίγκου, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή της την Τρίτη 19/2 στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ 3 102 fm  (Α. Βούζη –Β. Σαϊτη), τόνισε τα εξής:

Για τη συγκρότηση μετώπου αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων:

Προσπάθεια συγκρότησης μετώπου αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και στη βάση των νέων ερωτημάτων που έχουν εκ των πραγμάτων τεθεί μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Και τα ερωτήματα αυτά αφορούν στη δίκαιη ανάπτυξη, στο κοινωνικό κράτος, στην απάντηση στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού σε ολοένα και περισσότερες χώρες  της Ευρώπης, στην απάντηση στην ακροδεξιά.

Η συμφωνία των Πρεσπών υπήρξε ο καταλύτης για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και την απελευθέρωση δυνάμεων από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, δυνάμεις με τις οποίες επιδιώκουμε και τη συνάντηση και τη συνεργασία, όπως σας είπα, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων.

Αυτό δεν εξαντλείται ούτε στον ανασχηματισμό, ούτε στα ψηφοδέλτια. Είναι μια ευρύτερη διαδικασία και αφορά πρόσωπα, δυνάμεις, κινήσεις αλλά, κυρίως, μια μεγάλη μάζα πολιτών οι οποίοι προσδιορίζονται τόσο στην αριστερά, όσο και στον προοδευτικό χώρο, που θέλουν να στηρίξουν το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό που θα λέγαμε ενός ευρύτερου δημοκρατικού πόλου απέναντι στη Ν.Δ., απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά.

Για τον κίνδυνο «πασοκοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ και τη στρατηγική του ΚΙΝΑΛ:

Δεν υπάρχει ζήτημα πασοκοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ… Ο κόσμος που ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης. Ένα πολιτικό σχέδιο το οποίο αφορά στην ελάφρυνση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, το οποίο αφορά  στη στήριξη των εργαζομένων και στην ενίσχυση των δικαιωμάτων τους, το οποίο αφορά σε μια πολυδιάστατη και ενεργή εξωτερική πολιτική, όπως αποτυπώθηκε και στη συμφωνία των Πρεσπών. Οπότε θα σας έλεγα ότι όλες αυτές οι κατηγορίες περί νέου ΠΑΣΟΚ, όλες αυτές οι κατηγορίες που εξαπολύονται κυρίως από το ΚΙΝ.ΑΛ. περισσότερο δείχνουν τη δική του στρατηγική αμηχανία μπροστά στις νέες προκλήσεις που υπάρχουν και στην αδυναμία απάντησης από τη μεριά της Φ. Γεννηματά, παρά έχουν κάποια βάση στην πραγματικότητα.

Μέχρι στιγμής αυτό που έχουμε δει είναι την πλήρη πρόσδεσή στη Ν.Δ. Θεωρώ ότι σε πολλές περιπτώσεις το ΚΙΝΑΛ έχει λειτουργήσει ως παρακολούθημα της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Προσπαθεί στους τύπους μόνο να κρατήσει μια λογική ίσων αποστάσεων, ενώ στην πραγματικότητα αντιμάχεται τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που το είδαμε πολύ πρόσφατα με τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και το προηγούμενο διάστημα, ακόμα και στην απλή αναλογική, στη συνταγματική αναθεώρηση, σε μια σειρά προοδευτικών πρωτοβουλιών. Θεωρώ ότι αυτή είναι μια στρατηγική αυτοκαταστροφική για το ΚΙΝ.ΑΛ. και ευρύτερος προοδευτικός κόσμος ο οποίος ενδεχομένως έχει ψηφίσει ΚΙΝ.ΑΛ., αισθάνεται τουλάχιστον άβολα με αυτή τη συμπόρευση της κ. Γεννηματά με τον κ. Μητσοτάκη.

Για τις κατηγορίες της ΝΔ σχετικά με το δάνειο του Π. Πολάκη:

Δεν έχουμε καμία σχέση με πρακτικές του παρελθόντος, του παλιού πολιτικού συστήματος και του περιβάλλοντός τους, όπως επίσης δεν έχουμε καμία σχέση με θαλασσοδάνεια και με άλλες πρακτικές τις οποίες τις έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός από την τσέπη του..

Ο κ. Πολάκης, πήρε δάνειο το οποίο αποπληρώνει κανονικά. Σε αντίθεση με δάνεια τα οποία δεν αποπληρώνονταν για 11 χρόνια και κανείς δεν τα ζήτησε, του Κήρυκα Χανίων, ή άλλα δάνεια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στις τράπεζες που κι αυτά για χρόνια έμεναν απλήρωτα και ακόμα και τώρα δεν γνωρίζουμε πότε τελικά θα αποπληρωθούν κι αν θα αποπληρωθούν στο σύνολό τους. Οπότε θα έλεγα ότι δεν μπορούν να κάνουν μαθήματα ηθικής αυτοί οι οποίοι χρεοκόπησαν την ελληνική κοινωνία. Ειδικά για μια περίπτωση όπου το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά, αποπληρώνεται κανονικά.

Την καλύτερη απάντηση σχετικά με το κατά πόσο ήταν σύννομο αυτό το δάνειο, την έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν νομίζω ότι κανένας θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ή η κυβέρνηση ή ακόμα ο κ. Πολάκης μπορούν να καθοδηγήσουν την Τράπεζα της Ελλάδας ή τον κ. Στουρνάρα στο τι θα πουν…

Υπήρξε δημοσίευμα το οποίο είχε μέσα έναν διάλογο μεταξύ Πολάκη και Στουρνάρα. Δεν γνωρίζω τις δημοσιογραφικές πηγές και πώς αυτός ο διάλογος ήρθε στη δημοσιότητα. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κάποιο ηχογραφημένο ντοκουμέντο στο δημοσίευμα. Η Τράπεζα της Ελλάδας απάντησε για το δάνειο και θεωρώ ότι κανένας στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν αμφισβητεί την απάντηση της Τράπεζας της Ελλάδας.

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)