to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:22 | 04.03.2019

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Ανάγκη των καιρών η συσπείρωση αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων

Σήμερα συγκρούονται δύο διαφορετικά σχέδια για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης


«Πρόκειται για μια αναγκαιότητα των καιρών, να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συσπείρωση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στις επερχόμενες μάχες, με πρώτη και κορυφαία τη μάχη των ευρωεκλογών», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», για το διακύβευμα των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Αναφερόμενη στην εκδήλωση «Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη», με ομιλητές τον Ούντο Μπούλμαν και τον Αλέξη Τσίπρα, που συνδιοργανώνουν η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ελληνικό γραφείο του Friedrich-Ebert-Stiftung και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής η κ. Σβίγκου τόνισε: «Υπάρχουν ιδιαίτερα θετικές διεργασίες για τη συγκρότηση ενός Αριστερού προοδευτικού πόλου και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η σημερινή εκδήλωση». «Το ζητούμενο είναι να απαντήσουν από κοινού οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις στις προκλήσεις και τα ερωτήματα της νέας περιόδου [...] πώς θα υπάρξει η μέγιστη δυνατή συσπείρωση των Αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, ώστε οι πολιτικοί συσχετισμοί που θα δημιουργηθούν να είναι προς όφελος των ασθενέστερων και μεσαίων στρωμάτων», εξήγησε.

«Στις ευρωεκλογές, σε έναν ρευστό κόσμο και ρευστή Ευρώπη, η οποία βλέπουμε να αποσυντίθεται από τις δυνάμεις της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο το μέτωπο απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και απέναντι στην ακροδεξιά κι αυτό είναι το οποίο συζητήσαμε και χθες στην κεντρική επιτροπή και θέλουμε να συγκροτήσουμε την επόμενη περίοδο, ένα μέτωπο το οποίο θα συσπειρωθεί απέναντι στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό», υπογράμμισε.

«Σήμερα», συνέχισε, «συγκρούονται δύο διαφορετικά σχέδια για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης, δύο εντελώς αντίπαλα και αντίθετα σχέδια: το ένα σχέδιο είναι αυτό της μείωσης της ανεργίας, της δίκαιης ανάπτυξης, της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, της αύξησης του κατώτατου μισθού και το άλλο, αυτό που αντιπροσωπεύει η ΝΔ, είναι αυτό του ασφαλιστικού αλα Πινοσέτ, της διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων, της ανάπτυξης για τους λίγους και ισχυρούς και της επιστροφής σε όσα μας έφεραν στην κρίση και στα μνημόνια».

«Αυτό είναι που επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα νέο μνημόνιο, ώστε να μπορέσει μέσω αυτού να καλύψει ένα πολύ σκληρό πρόγραμμα, του οποίου μέρη μας έχει αποκαλύψει, όταν μιλάει -για παράδειγμα- για επαναφορά του κανόνα στο Δημόσιο "5 αποχωρήσεις προς 1 πρόσληψη", κάτι το οποίο η δική μας κυβέρνηση κατάφερε να αλλάξει και καταλαβαίνουμε ότι με αυτόν τον τρόπο, αν επανέλθει, οι δημόσιες υπηρεσίες θα ισοπεδωθούν, δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι σε αυτές», πρόσθεσε.

«Όλα αυτά», επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, «συνιστούν ένα διαφορετικό κοινωνικό υπόδειγμα και αυτό είναι που από κοινού με άλλες αριστερές προοδευτικές δυνάμεις, προσωπικότητες, ανένταχτους πολίτες, οι οποίοι θέλουν να συσπειρωθούν στη βάση μιας κοινής προγραμματικής πρότασης, θα παρουσιάσουμε και την επόμενη περίοδο».

«Νικηφόρες υποψηφιότητες στις αυτοδιοικητικές εκλογές»

Αναφερόμενη στις υποψηφιότητες που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές η κ. Σβίγκου σημείωσε: «Παρακολουθώ τις υποψηφιότητες τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά και βλέπω ότι έχουν έναν φρέσκο αέρα, νέες προγραμματικές προτάσεις για τις πόλεις. Ήταν κάτι που έλειπε από τις τοπικές κοινωνίες και βλέπω ότι συσπειρώνουν ευρύτερες δυνάμεις και μπορούν να είναι νικηφόρες, ώστε πραγματικά να αλλάξουν σελίδα και η Αθήνα και ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη». Κληθείσα να σχολιάσει δημοσκοπήσεις που μετρούν τις υποψηφιότητες αυτές εκτίμησε ότι «αυτές οι δημοσκοπήσεις, όπως και οι δημοσκοπήσεις για τις εθνικές εκλογές που βλέπουμε, ελάχιστα μπορούν να αποτυπώσουν τα όσα συμβαίνουν στις τοπικές κοινωνίες και το κλίμα που εισπράττουμε εμείς είναι αυτό μιας ευρύτερης συσπείρωσης, η οποία πραγματικά μας γεμίζει με αισιοδοξία και δύναμη ώστε μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές να υπάρξουν ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα».

Ερωτηθείσα αν η Συμφωνία των Πρεσπών επηρεάζει τον προεκλογικό διάλογο στη Βόρεια Ελλάδα απάντησε: «Όσο συζητάμε με τους πολίτες, όσο επιλέγουμε την αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με τους πολίτες -γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα είδαμε μία διαστρέβλωση της σημασίας της Συμφωνίας των Πρεσπών και των επιπτώσεών της για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια- οι πολίτες αντιλαμβάνονται τα θετικά οφέλη που έχει η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως επίσης αντιλαμβάνονται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών κινείται στην εθνική γραμμή για τη σύνθετη ονομασία, την οποία είχαν στηρίξει και υπηρετήσει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

«Η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα»

Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση του αξιόχρεου του ελληνικού Δημοσίου κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο αξιολόγησης Moody's η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Επιβεβαιώνεται μέρα με τη μέρα η βελτίωση της οικονομίας, όλων των θεμελιωδών μεγεθών της οικονομίας και η σημασία της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια. Αυτό που πριν από το 2015 φαινόταν δύσκολο, όχι μόνο έγινε εφικτό μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τη συγκρότηση κυβέρνησης το 2015, αλλά βλέπουμε μέρα με τη μέρα ότι η οικονομία σταθεροποιείται και αυτό γίνεται αντιληπτό από όλους».

«Η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα. Το αντιλαμβάνονται όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι διεθνείς επενδυτές, υπάρχει ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα διεθνώς. Τα βήματα και οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης κινούνται έτσι ώστε αυτή η βελτίωση της οικονομίας να αποτυπωθεί στην καθημερινότητα των πολιτών που είναι και το μεγάλο ζητούμενο [...] Οι υπόλοιπες κινήσεις που συνοδεύουν την έξοδο από τα μνημόνια, έχουν ως στόχο τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των Ελλήνων, τη στήριξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων και βέβαια τη συγκρότηση ενός διαφορετικού αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου, το οποίο θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και θα μειώσει περαιτέρω την ανεργία που είναι και το μεγάλο ζητούμενο», επισήμανε.

*Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)