to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:00 | 16.05.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Ρ. Καλφακάκου: Παρούσα και αποφασισμένη η «Ανοιχτή Πόλη» για όλα τα θέματα που αφορούν την Θεσσαλονίκη

Η «Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή πόλη» είναι αποφασισμένη να είναι παρούσα σαν δημοτική παράταξη σε όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη και τους πολίτες, τόνισε μιλώντας Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, Ρία Καλφακάκου. Παράλληλα σχολίασε τις κοινές παρεμβάσεις δημοτικών συμβούλων που προέρχονται από διάφορες παρατάξεις, κάνοντας λόγο για «μία διάθεση προβολής των συγκεκριμένων ανθρώπων μέσα από μία τέτοια διακομματική- διαπαραταξιακή συμμαχία».


Συγκεκριμένα, σχετικά με τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, η κα Καλφακάκου σημείωσε πως «η ‘Ανοιχτή πόλη’ είναι αποφασισμένη να είναι παρούσα σαν δημοτική παράταξη σε όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη και τους πολίτες και το κάνει συνεχώς. Σε όλα τα σημαντικά θέματα είχαμε άποψη, βγάλαμε δελτία τύπου, υπήρξε αρθρογραφία, υπήρξαν εκδηλώσεις και ημερίδες της παράταξης και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και με πιο έντονο ρυθμό από εδώ και πέρα». Όπως συμπλήρωσε, «σε μία παράταξη, στην Αριστερά ιδίως, δεν είναι το πρώτο και σημαντικό, ένα άτομο, οπότε να συγκεντρώσουμε όλες μας τις προσπάθειες σ το ποιος θα είναι ο υποψήφιος δήμαρχος ή ποιο πρόσωπο θα μας φέρει στο τελικό αποτέλεσμα», αλλά «το σημαντικό είναι να έχουμε προτάσεις, να έχουμε πρόγραμμα, να έχουμε άτομα τα οποία δουλεύουν και μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα και να είμαστε σε άμεση επαφή με τους πολίτες ώστε τα αντανακλαστικά μας να είναι και γρήγορα και ασφαλή».

Παράλληλα, σχολιάζοντας τις κοινές επιστολές δημοτικών συμβούλων που προέρχονται από διαφορετικές δημοτικές παρατάξεις, μεταξύ των οποίων και ο Γ. Αβαρλής από την «Ανοιχτή Πόλη», η κα Καλφακάκου ανέφερε πως «οι δημοτικοί σύμβουλοι προφανώς μπορούν κάποια στιγμή, ξεχωριστά και από την παράταξή τους ή και μαζί και με άλλους, να αναδείξουν ένα θέμα. Γενικά η δημοκρατία επιτρέπει αυτό. Όμως στο συγκεκριμένο που γίνεται από συγκεκριμένα άτομα συνεχώς σε διάφορα θέματα που συνήθως δεν είναι και θέματα τα οποία κάποιος τα ανακάλυψε και όλοι οι υπόλοιποι δεν τα ξέρανε, πιστεύω ότι υπάρχει και μία διάθεση προβολής των συγκεκριμένων ανθρώπων μέσα από μία τέτοια διακομματική- διαπαραταξιακή συμμαχία». «Δεν νομίζω ότι δεν θα μπορούσαν τα συγκεκριμένα θέματα να αναδειχτούν διαφορετικά μέσα από συζήτηση στις παρατάξεις ή χωριστά ο κάθε σύμβουλος να το αναδείξει», πρόσθεσε, απορρίπτοντας παράλληλα τις αιχμές περί μειωμένων αντανακλαστικών από την πλευρά της «Ανοιχτής Πόλης».

Σχετικά με το θέμα των δύο ψηφισμάτων για τον «Κλεισθένη» και τη στάση  του δημάρχου Γ. Μπουτάρη στην συνεδρίαση δημάρχων και περιφερειαρχών, η κα Καλφακάκου ανέφερε πως η ίδια θα προτιμούσε να υπάρξει μία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που να αναφέρονται οι συμφωνίες ή οι αντιρρήσεις με το προτεινόμενο νομοσχέδιο ή να υπάρχουν οι προτάσεις του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης για αλλαγές όχι μόνο στον εκλογικό νόμο αλλά γενικότερα στον νόμο που αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση. Ωστόσο, «από την στιγμή που δεν υπήρξε αυτή η δυνατότητα να γίνει ουσιαστική συζήτηση και δεν έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις σε επιμέρους θέματα, το να ειπωθεί στην ΚΕΔΕ ότι το μισό δημοτικό συμβούλιο είναι αντιπολιτευόμενο και θέλει να μην μπει ο «Κλεισθένης» στο τραπέζι και το άλλο μισό δεν είναι συμπολιτευόμενο, αλλά δέχεται ένα νομοσχέδιο από μία κυβέρνηση οποιαδήποτε που το κατεβάζει σαν βάση συζήτησης, δεν μου φαίνεται και πολύ σημαντική συμβολή στην όποια συζήτηση στην ΚΕΔΕ».

Όσον αφορά την κριτική που δέχτηκε η διοίκηση του δήμου με αφορμή την νεροποντή που έπληξε την Θεσσαλονίκη την προηγούμενη εβδομάδα, η κα Καλφακάκου σημείωσε πως «μέσα στο δημοτικό συμβούλιο ο ρόλος μας δεν είναι μόνο να πούμε αν έκανε καλά ο χ δήμαρχος ή δεν έκανε καλά. Αλλά να δούμε ποιος έχει την ευθύνη για ένα γεγονός», υπογραμμίζοντας πως η βασική ευθύνη για τα αντιπλημμυρικά έργα ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Από εκεί και πέρα να δούμε και τις επιμέρους ευθύνες», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως όλα χρειάζεται να μπουν στο τραπέζι και να εξεταστούν με συγκεκριμένα στοιχεία. Ωστόσο, συνέχισε, η συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο «ήταν στην επιφάνεια- πυροτεχνήματα, χωρίς να μπαίνουμε σε βάθος». «Να βάλουμε τις ευθύνες της δημαρχίας, αλλά να βάλουμε και τις ευθύνες της Περιφέρειας και να βάλουμε και τα πραγματικά περιστατικά και πριν και μετά», τόνισε, υπενθυμίζοντας πως την προσεχή εβδομάδα θα υπάρξει ειδική συνεδρίαση για το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.

Τέλος, σχετικά με την παρουσία στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά, μετά από εντολή του εισαγγελέα Διαφθοράς, Αχιλλέα Ζήση, προκειμένου να διεξάγει έρευνες μετά από καταγγελία για εταιρεία, η κα Καλφακάκου έκανε λόγο για ένα «πραγματικά σημαντικό γεγονός», σημειώνοντας πως «περιμένω να δω τα πορίσματα με πραγματική αγωνία γιατί νομίζω εκείνο το οποίο είναι το σημαντικότερο και δεν μπορεί να συγχωρεθεί σε μία διοίκηση είναι οικονομικά μπλεξίματα».

Ακούστε τι δήλωσε η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη- Ανοιχτή Πόλη», Ρία Καλφακάκου μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και στην εκπομπή «Ορθά- Κοφτά» με τους Απόστολο Λυκεσά και Ευγενία Χατζηγεωργίου:

 

Ακούστε το ηχητικό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)