to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:41 | 11.09.2020

Αθλητισμός

Ρ. Χρηστίδου: Σκοπός του σχεδίου νόμου είναι ο συγχρονισμός του Αθλητισμού με τις επιθυμίες του Υπουργείου (βίντεο)

Το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, αντί να καταγράφει την πραγματική δύναμη των αθλητικών σωματείων όπως στόχευε όταν σχεδιάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέπεται σε ένα πρωτίστως γραφειοκρατικό εργαλείο με μεγάλο λειτουργικό και οικονομικό κόστος, ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας και ειδικά για τα μικρά σωματεία της γειτονιάς.


Ομιλία της βουλευτή Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Ραλλίας Χρηστίδου, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού

Ξεκινώντας την ομιλία της, η Ραλλία Χρηστίδου αναφέρθηκε πρώτα στη Μόρια και τους ανθρώπους που για δεύτερη μέρα βρίσκονται στο ύπαιθρο και κοιμούνται στο χώμα και τα μάρμαρα των κοιμητηρίων και υπογράμμισε ότι η ταλαιπωρία και των προσφύγων και των κατοίκων του νησιού πρέπει να σταματήσει. Οι άνθρωποι δε μπορεί να τιμωρούνται για την προσφυγιά τους. Από ευρωπαϊκό πρόβλημα το προσφυγικό έχει καταντήσει ευρωπαϊκό όνειδος κατέληξε η βουλεύτρια και μεγάλη ευθύνη σε αυτό αναλογεί στην νυν κυβέρνηση.

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο υπό συζήτηση με τίτλο «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε.) Ελληνική Παραολυμπιακή  Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις», η Ρ. Χρηστίδου σχολίασε ότι δεν απομακρύνεται από την προσφιλή συνήθεια της κυβέρνησης να διακηρύσσει άλλα από αυτά που πράττει τελικά. Αντί να εκμοντερνίσει τον αθλητισμό όπως υποστηρίζει, καταλήγει να εισάγει ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο διαχείρισης επικεντρωμένο στο κέρδος, υπό στενότατο υπουργικό έλεγχο.

Το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, αντί να καταγράφει την πραγματική δύναμη των αθλητικών σωματείων όπως στόχευε όταν σχεδιάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέπεται σε ένα πρωτίστως γραφειοκρατικό εργαλείο με μεγάλο λειτουργικό και οικονομικό κόστος, ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας και ειδικά για τα μικρά σωματεία της γειτονιάς.

Παράλληλα, σημείωσε η Ραλλία Χρηστίδου, «επιχειρείται μια ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά ομοσπονδιών, ενώσεων και σωματείων σε θέματα εκπροσώπησης, εκλογής προέδρου και μελών. Η ενισχυμένη αναλογική, η αλλαγή της ποσόστωσης των γυναικών από το ένα τρίτο των εκλεγμένων μελών στο ένα τρίτο των υποψηφίων, ο ορισμός ξεχωριστού ψηφοδελτίου για πρόεδρο και ξεχωριστού για τα μέλη, ποδηγετούν τον αθλητισμό στα κελεύσματα του εκάστοτε Υπουργού.

Μέσα σε αυτά και το κλείσιμο του ματιού στους μετόχους Αθλητικών Ανώνυμων Εταιριών, καθώς στο εξής για να στερηθούν τη θέση τους σε ΔΣ πρέπει να υπάρχει «αμετάκλητη» καταδικαστική απόφαση για κακούργημα, δηλαδή από τον Άρειο Πάγο, και όχι τελεσίδικη απόφαση, δηλαδή από Εφετείο για να εκπέσουν αυτόματα της θέσης τους. Τι είναι αυτή η πρόνοια» αναρωτήθηκε η βουλεύτρια, «αν όχι γενναία πίστωση χρόνου, σε μεγαλοπαράγοντες του επαγγελματικού αθλητισμού, που έχουν σημαντικά ανοιχτά θέματα με τη δικαιοσύνη; Και ο νοών νοείτω».

Κλείνοντας τόνισε ότι μέσα από το νομοσχέδιο δεν προσφέρεται καμία οικονομική ενίσχυση μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη, όπως αυτή του δεύτερου κύματος του κόβιντ και μάλιστα μετά την οικονομική δυσπραγία της καραντίνας με τις οικονομικές απώλειες να συσσωρεύονται τόσο για τον ερασιτεχνικό όσο και για τον επαγγελματικό αθλητισμό. Και ρώτησε τι σχεδιάζει το Υπουργείο να πράξει για τη σχολική κολύμβηση, μια κίνηση που αγκαλιάστηκε από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)