to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:00 | 22.04.2021

Πολιτική

Ρ. Χρηστίδου: Το νομοσχέδιο για την κρατική αρωγή για τις θεομηνίες ​εξαντλεί την καλή του πρόθεση στον τίτλο του

Η Ραλλία Χρηστίδου, Βουλεύτρια Αθηνών Β3 Νοτίου Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στη χθεσινή της τοποθέτηση για το νομοσχέδιο «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, κλπ.», ξεκίνησε με μια αναφορά στην ημερομηνία της 21ης Απριλίου, της μαύρης επετείου του πραξικοπήματος και συνακόλουθα της επταετίας, μιας περιόδου άγριας καταπίεσης και ανελευθερίας που κατέληξε στην τραγωδία της Κύπρου.


Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, για το οποίο τόνισε ότι θεωρητικά ήρθε να θεραπεύσει μια υπαρκτή ανάγκη, καθώς η κλιματική κρίση δημιουργεί ακραία φαινόμενα και καταστροφές πιο συχνά και με τόσο άσχημες συνέπειες ώστε η ανακούφιση από τα αποτελέσματά τους να μην αρκεί να γίνεται κατά περίπτωση. Βέβαια, παράλληλα θύμισε ότι χρειάζεται και μια άλλη προσέγγιση στα θέματα της ορθής διαχείρισης των περιβαλλοντικών πόρων, των ΑΠΕ, της προστασίας του περιβάλλοντος, ζητήματα με το οποία η νυν κυβέρνηση δεν ασχολείται.

Αλλά και στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, όπως διαπίστωσε η Ρ. Χρηστίδου, η καλή πρόθεση της κυβέρνησης έμεινε κυρίως στο διακηρυκτικό πλαίσιο. Κατά τα άλλα, οι διαδικασίες στην πλειοψηφία τους παραμένουν σκόπιμα ασαφείς και ύποπτα «υπουργοκεντρικές». «Ξεκινώντας από το τέλος της διαδικασίας, από το πιο διαδικαστικό της κομμάτι, που όμως αποτελεί όπως φαίνεται την ουσία για τη ΝΔ, δημιουργείται μια νέα παράλληλη δομή, μια ακόμη γραφειοκρατία, που θα διαχειρίζεται τα κονδύλια, μια Διεύθυνση στο Υπουργείο Οικονομικών με 20 νέους υπαλλήλους, με επιπλέον διαδικασίες και καθυστερήσεις», υπογράμμισε η Βουλεύτρια.

Έκανε ειδική αναφορά στο άρθρο 26 και στην παράταση αναστολής της καταβολής στο Δημόσιο του ποσοστού 5% επί των νοσηλίων  από τις Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης (η προηγουμένη ρύθμιση ήταν έως 30.6.21 και πλέον πάει έως το τέλος του έτους), προσφέροντας έτσι άλλη μία χαριστική ρύθμιση με πίστωση χρόνου στους κλινικάρχες ενώ, παράλληλα στερεί πολύτιμους πόρους από το δημόσιο και το ΕΣΥ που παλεύει αβοήθητο με την πανδημία. 

Στηλίτευσε το γεγονός ότι το νομοσχέδιο βρίθει ασαφειών, διαδικασιών που αφορούν κονδύλια που τεχνηέντως μένουν μετέωρες για να αποφασιστούν στο μέλλον και κλείνοντας τόνισε ότι: «Τα ως τώρα πεπραγμένα σας στο θέμα της στήριξης των παραγωγικών ομάδων της χώρας στην πανδημία, με τη σταθερή σας άρνηση να ξαλαφρώσετε τους μικρομεσαίους από ένα μέρος των χρεών της πανδημίας τέτοιο που να τους δώσει τη δυνατότητα να ξαναμπούν στο παραγωγικό παιχνίδι, ενώ είναι γνωστό ότι κοντά στο 90% από αυτούς είναι αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό, δεν μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το τι έχετε πραγματικά πρόθεση να κάνετε και με τα θύματα των θεομηνιών».

Το βίντεο της ομιλίας της:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)