to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:15 | 17.01.2022

Πολιτική

Ρ. Χρηστίδου: Να μην επιτρέψουμε στην έμφυλη βία να καταντήσει κάτι «σύνηθες»

Στην Επιτροπή Ισότητας μίλησε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ραλλία Χρηστίδου, όπου υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «η βία κατά των γυναικών στις μέρες μας είναι τόσο συχνή που κοντεύει να καταντήσει κάτι «σύνηθες» - δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».


Μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ισότητας και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης σχετικά με την 2η Ετήσια Έκθεση για τη βία κατά των γυναικών» της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, η βουλεύτρια του Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρθηκε στην επικαιρότητα που είναι δυστυχώς συνεχώς γεμάτη από φαινόμενα βίας κατά των γυναικών παρά το γεγονός ότι ένα μέρος τους μόνο φτάνει να αποκαλυφθεί.

Πρόκειται για μια κατάσταση που επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω των κάκιστων πολιτικών της ΝΔ που χτύπησαν στον πυρήνα του το κοινωνικό κράτος και είχαν ως αποτέλεσμα να βαθύνουν οι ανισότητες οι ισχυροί να νιώσουν ισχυρότεροι και οι ευάλωτοι να γίνονται συχνότερα θύματα. Αναφέρθηκε μάλιστα σε συγκεκριμένη περίπτωση μιας γυναίκας και στον αγώνα της να ξεφύγει από μια κακοποιητική σχέση, καταδεικνύοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως ενώ ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία είναι διάχυτες δυστυχώς στην κοινωνία, η υφυπουργός κα Συρεγγέλα έφερε ένα κείμενο Έκθεσης με φλυαρίες και ωραίους όρους που όμως στερείται ουσίας καθώς δεν παραδέχεται τα προβλήματα, σκεπάζει τις ανεπάρκειες του συστήματος (που η κυβέρνηση αρνείται να ενισχύσει), δεν ασκεί την παραμικρή κριτική και δεν προτείνει λύσεις και δράσεις.

Επέμεινε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία πρόνοια και κυβερνητική πρόθεση για επέκταση των ξενώνων και των καταφυγίων αν και ολοένα και περισσότερες γυναίκες τα έχουν ανάγκη. Έχει σημασία ότι η υφυπουργός δεν απάντησε ούτε στην ερώτηση της βουλεύτριας για το αν οι ξενώνες επαρκούσαν για όσες γυναίκες ζήτησαν καταφύγιο, ή κάποιες αναγκάστηκαν να μείνουν εκτός και εκτεθειμένες, για το διάστημα που καταγράφει η έκθεση.

Κλείνοντας, στηλίτευσε την εικόνα των «πριβέ πάρτυ» επί των ημερών της ΝΔ με τα νυχτερινά μαγαζιά κλειστά, καθώς και την επιλεκτική ευαισθησία των βουλευτριών και βουλευτών της ΝΔ που εξαντλείται μόνο σε λόγια, καταλήγοντας: «Όσο η συγκεκριμένη κυβέρνηση αντιμετωπίζει το κράτος πρόνοιας, τη δημόσια υγεία και παιδεία, την εργασιακή ασφάλεια και την ουσιαστική καταπολέμηση ανεργίας και φτώχειας, ως άγνωστες λέξεις στο πολιτικό της λεξιλόγιο τόσο τα θέματα που συζητάμε σήμερα θα έχουν την ίδια τύχη».

Το βίντεο της ομιλίας:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)