to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:41 | 08.05.2020

Πολιτική

Ρ. Χρηστίδου: Η αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν προσωρινό φαινόμενο

Στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μετά την καραντίνα, συζητήθηκε το ζήτημα της αύξησης κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας το διάστημα της καραντίνας, με προσκεκλημένες τη Γενική Γραμματέα της Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, κ. Μαρία Συρεγγέλα και την κα. Θεοδοσία Ταντάρου – Κρίγγου, πρόεδρο του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.).



Η κα Χρηστίδου -αφού εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη επανέναρξη των εργασιών της Επιτροπής- υπενθύμισε στην κα Συρεγγέλα την ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου που είχε απευθύνει στην ΓΓΙΦ, για την ενδοοικογενειακή βία, επιμένοντας στα θέματα που είχε καταθέσει και γραπτώς στις 26/3.Ρώτησε λοιπόν, αν μετά την αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας οι νέες δομές είναι επαρκείς και κατά πόσο τηρούνται τα μέτρα υγειονομικής  προστασίας για όσες γυναίκες και τα παιδιά τους χρειάζεται να καταφύγουν σε αυτές. Αναφερόμενη ειδικότερα στις μετανάστριες και πρόσφυγες που ενδεχομένως χρειαστούν τις δομές, ζήτησε να μάθει σε πόσες γλώσσες μπορεί να απαντήσει πλέον το τηλεφωνικό κέντρο για τις κακοποιημένες γυναίκες, αλλά και το έντυπο ενημερωτικό υλικό της ΓΓΟΠΙΦ. Αναρωτήθηκε αν οι νέοι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τα κλειστού τύπου κέντρα στα νησιά, επηρεάζουν τη δυνατότητα της Γενικής Γραμματείας να έχει στοιχειώδη πρόσβαση στο εσωτερικό τους ώστε να μπορέσει να βοηθήσει έγκλειστα θύματα έμφυλης βίας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο τηλεοπτικό σποτ που βγήκε στον αέρα τον καιρό της καραντίνας ρωτώντας για το κόστος που αυτό είχε, τόσο για να γυριστεί αλλά και για να μεταδοθεί από τα τηλεοπτικά κανάλια. Θέλησε επίσης να μάθει με ποιο τρόπο έγινε η παραγωγή του, αν έγινε με απευθείας ανάθεση, αν υπήρχαν συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής και κατά πόσο προβλήθηκε και σε περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια.
Μίλησε επίσης για την ανάγκη «επέκτασης» ενός συνθηματικού ή κωδικού όρου όπως το «Μάσκα 19» και στα σούπερ μάρκετ, προκειμένου, όταν κάποιος υπάλληλος- εργαζόμενος στους χώρους αυτούς προσέξει κάποια γυναίκα ή παιδί που ενδεχομένως έχει υποστεί κακοποίηση, να μπορεί να το δηλώσει χωρίς να τραβήξει την προσοχή του κακοποιητή.Επιπλέον, παίρνοντας και αφορμή από τη διπλή γυναικοκτονία του Μαρτίου από τον ειδικό φρουρό με το υπηρεσιακό του όπλο, το περιστατικό που έδωσε και την αφορμή και της ερώτησης κοινοβουλευτικού ελέγχου, η κα Χρηστίδου αναρωτήθηκε αν υπάρχει πλαίσιο επικοινωνίας και συνεννόησης μεταξύ ΓΓΟΠΙΦ - ΚΕΘΙ και Ελληνικής Αστυνομίας σε περιπτώσεις διαπιστωμένων κακοποιητών που έχουν πρόσβαση σε υπηρεσιακό όπλο. Ρώτησε επίσης για την παρακολούθηση της εφαρμογής των επιταγών της Σύμβσης της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης στη χώρα μας, και την επαφή της ΓΓΟΠΙΦ με την Επιτροπή Grevio.Υπογράμμισε, τέλος, ότι τα αυξημένα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας δεν προβλέπεται να σταματήσουν επειδή σταμάτησε η καραντίνα, καθώς οι δύσκολες κοινωνικές συνθήκες θα συνεχιστούν, με την οικονομική ύφεση και την ανεργία που προβλέπεται να ακολουθήσει.
Για το τηλεοπτικό σποτ, η κα Συρεγγέλα ανέφερε ότι η Γενική Γραμματεία συνέταξε το κείμενό του και ότι δεν υπήρξε αμοιβή που να δόθηκε από τη ΓΓΟΠΙΦ για το γύρισμα ή τη μετάδοσή του, καθώς αυτά τα έξοδα βάρυναν την κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται πόσα ήταν αυτά. Στις υπόλοιπες απαντήσεις τους, οι κυρίες Συρεγγέλα και Κρίγγου αναφέρθηκαν στα τεστ για Covid 19 που έγιναν στις γυναίκες και τα παιδιά τους που κατέφυγαν στις δομές εν μέσω πανδημίας, ενώη κα Κρίγγου παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμη στο θέμα των θυτών. Αναφέρθηκαν επίσης στις προσπάθειες που καταβάλλονται στο ζήτημα των μεταφραστών για να μπορούν να πλαισιώσουν και γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες, χωρίς να αναφέρει τίποτα άλλο για τις κλειστές δομές και τους κινδύνους εντός αυτών.
Για την πληρέστερη ενημέρωση σας το πλήρες βίντεο με την παρέμβαση της κυρίας Χρηστίδου στη συνεδρίαση της Επιτροπής:
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)