to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:03 | 09.12.2020

Πολιτισμός

Ρ. Χρηστίδου για τις ...φαεινές ιδέες Μενδώνη: «Εκπατρισμός αρχαιοτήτων για 50 χρόνια και χρηματοδότηση ξένων παραγωγών εις βάρος των ελληνικών»

Η Ραλλία Χρηστίδου, ως εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ στο ν/σ του ΥΠΠΟ τόνισε τον εξαιρετικά προβληματικό χαρακτήρα του άρθρου 59, με το οποίο προβλέπεται ο δανεισμός μνημείων στο εξωτερικό για 25 συν 25 χρόνια.


Η Ραλλία Χρηστίδου, ως εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ στο ν/σ του ΥΠΠΟ «Αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και μετονομασία του σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς στο εξωτερικό, ρυθμίσεις για το ιστορικό μουσείο Κρήτης και το μουσείο «Φοίβος Ανωγειανάκης» και άλλες διατάξεις» κατά τη β’ ανάγνωση, στηλίτευσε για άλλη μια φορά τη διαδικασία με την οποία ήρθαν προς ψήφιση, εξετέθησαν πολλαπλά και τελικά αποσύρθηκαν δυο μέρες αργότερα, τα δέκα άρθρα με τα οποία περνούσε στην δικαιοδοσία του δημοσίου το Μουσείο Βρανά. Τόνισε ότι με διάφορες μεθοδεύσεις, η ηγεσία του Υπουργείου προσπάθησε να περάσει τις στοχεύσεις του στη σύσταση του ΔΣ του Μουσείου και όταν αυτό δεν κατέστη δυνατό, απέσυραν τις διατάξεις.

Τόνισε τον εξαιρετικά προβληματικό χαρακτήρα του άρθρου 59, με το οποίο προβλέπεται ο δανεισμός μνημείων στο εξωτερικό για 25 συν 25 χρόνια. Επειδή το άρθρο έχει γενική νομική ισχύ, έστω και αν κατατίθεται με την αφορμή του Μουσείου Μπενάκη, δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό καθώς αναφέρεται σε εθνικούς θησαυρούς, για την αποστολή των οποίων στο εξωτερικό δεν μπορεί να γίνει δεκτό τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Για το θέμα αυτό, υπογράμμισε, ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να ζητήσει από όλους τους βουλευτές να εκφράσουν τη ρητή τους άποψη  επί του ζητήματος.

Αναφέρθηκε, στην παράταση της εκκαθάρισης τουΤαμείου Αλληλοβοηθείας έως τις 31.8.2021, εν λειτουργία, τονίζοντας ότι η νέα παράταση σε ένα Ταμείο που θεωρητικά τελεί σε εκκαθάριση εν λειτουργία, δίνει απλά πίστωση χρόνου προκειμένου τα –πολλά- κακώς κείμενα να μπουν πιο εύκολα κάτω από το χαλί. Υπογράμμισε τέλος ότι οι πρόνοιες για το ΕΚΟΜΕ θα έχουν ως αποτέλεσμα τη χρηματοδότηση ξένων παραγωγών από τα περιορισμένα χρήματα του Ταμείου ενώ οι Έλληνες δημιουργοί, τεχνικοί και εργαζόμενοι του χώρου θα βρεθούν σε ακόμα χειρότερη οικονομική θέση.

Κλείνοντας, η βουλεύτρια επέμεινε στις 4 τροπολογίες που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο με τις οποίες προκρίνεται: οικονομική ενίσχυση των δημιουργών και των καλλιτεχνών μέσω των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων, θέσπιση ποσόστωσης για τη μετάδοση ελληνικών μουσικών έργων από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, οικονομική ενίσχυση του θεσμού του  Δημόσιου Δανεισμού από Βιβλιοθήκες, και την ένταξη στον κατώτατο συντελεστή ΦΠΑ του 6% πολιτιστικών αγαθών, όπως είναι τα θεατρικά-κινηματογραφικά εισιτήρια, τα ebooks και άλλα. Η υπουργός, αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί εκ νέου, φέρνοντας νέες τροποποιήσεις κυρίως στο ΕΚΟΜΕ, ενώ αναφέρθηκε στις τροπολογίες, αναγνωρίζοντας το θετικό τους πρόσημο, αλλά μεταθέτοντας ωστόσο την οιαδήποτε σχετική πρωτοβουλία στο μέλλον. Όλα αυτά ενώ ο χώρος του πολιτισμού είναι σε δεινή κατάσταση και οι καλλιτέχνες κυριολεκτικά είναι στο δρόμο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)