to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:55 | 29.05.2020

Πολιτική

Ρ. Χρηστίδου για το νέο πρόεδρο στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού: Αποκτήσατε μεταπτυχιακό 15 μέρες πριν την υποψηφιότητα σας

Η Βουλεύτρια Ραλλία Χρηστίδου, στη χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων με θέμα το διορισμό του νέου Προέδρου του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, απηύθυνε μια σειρά από ερωτήσεις προς τον προτεινόμενο από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Μενδώνη, υποψήφιο για τη θέση, κ. Κούκη, που ανέδειξαν ως εύλογους, τους ενδοιασμούς που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ για την έγκριση της εν λόγω υποψηφιότητας.


Συγκεκριμένα η Βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενη, στο βιογραφικό του υποψηφίου, ανέφερε τα εξής: «Αποκτήσατε το μεταπτυχιακό σας στην «Εκπαιδευτική Ηγεσία» από τηνΚύπρο, εξ αποστάσεως το 2019, δηλαδή σε ηλικία 55 χρονών. Το μεταπτυχιακό αυτό μάλιστα αναγνωρίστηκε από το ΔΟΑΤΑΠ μόλις πριν 15 μέρες (στις 10 Μαΐου), φαντάζομαι, εν όψει της υποψηφιότητας σας για τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Είναι ενδιαφέρον ότι σε τέτοια ηλικία, 55 χρονών αποφασίσατε να κάνετε μεταπτυχιακό. Δείχνει μια «άσβεστη δίψα» γνώσης. Γράφετε όμως στο βιογραφικό σας ότι ήσαστε  διευθυντής Λυκείου από το 2004. Πως εξηγείτε το ότι αποφασίσατε να κάνετε μεταπτυχιακό με θέμα την «εκπαιδευτική ηγεσία» 15 χρόνια μετά την ανάληψη εκ μέρους σας ηγετικής θέσης σε μια σχολική μονάδα; Επίσης, το 2018, τα Εκπαιδευτήρια Δούκα στα οποία είστε Λυκειάρχης ήταν ανάμεσα στα 13 ιδιωτικά σχολεία που δεν πραγματοποίησαν εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοέμβρη. Τη στάση σας είχε χαιρετήσει από το βήμα της Βουλής ο χρυσαυγίτης υπόδικος βουλευτής Γιάννης Λαγός. Επειδή αναλαμβάνετε μια σημαντική θέση για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού διεθνώς, και επειδή οι αγώνες του ελληνικού λαού για δημοκρατία είναι αναπόσπαστο και σημαντικό μέρος της ιστορικής και πολιτιστικής μνήμης, θα ήθελα να μας εξηγήσετε για τη στάση που τα εκπαιδευτήρια στα οποία είστε λυκειάρχης κρατούν απέναντι σε επετείους, όπως αυτή του Πολυτεχνείου. Και φυσικά μας ενδιαφέρει, ως επιτροπή και η δική σας προσωπική στάση ως προς τη συγκεκριμένη επέτειο. Θεωρείτε τις επετειακές εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο «όχημα απλά για να χαθεί μάθημα»; Θεωρείτε ότι οι εκδηλώσεις αυτές συμβάλλουν στον «ιδεολογικό καταναγκασμό»(!) των «μη ιδεολογικά στρατευμένων» μαθητών; Σας ρωτώ χρησιμοποιώντας αυτές τις εκφράσεις γιατί αυτές οι εκφράσεις χρησιμοποιήθηκαν στη σχετική ανακοίνωση που είχαν βγάλει τότε τα ιδιωτικά σχολεία που δεν πραγματοποίησαν εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου.»

Επιπλέον, η Ραλλία Χρηστίδου απευθυνόμενη στην Υπουργό Πολιτισμού και ως προς τη δράση και λειτουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, έθεσε και προς αυτήν μια σειρά ζητήματα. Ειδικότερα η κυρία Χρηστίδου θέλησε να πληροφορηθεί αναφορικά με  την συνάντηση του κυρίου  Μητσοτάκημε την κ. Αγγελοπούλου στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συζήτησαν για τους στόχους της επετείου των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 και τις σχετικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα αλλά και σε πόλεις του εξωτερικού, και όπου ανακοινώθηκε ότι φορέας υλοποίησης θα είναι το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Συγκεκριμένα ρώτησε η Βουλεύτρια: «Θα υπάρξει οικονομική στήριξη του Ιδρύματος; Θα υπάρξει αύξηση του προσωπικού που απασχολεί; Το προσωπικό θα προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ; Έχετε συγκεκριμένα πράγματα να μας πείτε;» Επίσης, κάλεσε την κυρία Μενδώνη να τοποθετηθεί επί δημοσιευμάτων που μιλούν για «αρρυθμίες» στη λειτουργία της Επιτροπής των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

Η Υπουργός Πολιτισμού απαντώντας περιορίστηκε να πει ότι, τελικά, δεν θα αναλάβει το ΕΙΠ την  υλοποίηση των εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 αλλά το Ίδρυμα της Βουλής, ακυρώνοντας τις σχετικές αρχικές εξαγγελλίες που αποδείχτηκαν πρόχειρες.

Ο κύριος Κούκης απάντησε ότι ήταν «συμπτωματικό»το ότι έλαβε το μεταπτυχιακό του στις 10 Μαΐου και ισχυρίστηκε ότι  οι ακαδημαϊκοί τίτλοι δεν χρειάζονται για μια τέτοια θέση (!).Αναφορικά με τους εορτασμούς στη επέτειο του Πολυτεχνείουο νέος Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, αυτοσυστήθηκε  ως «άνθρωπος πάντοτε θετικός ως προς τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ισορροπίες μέσα σε ένα σχολείο.», φανερώνοντας ότι για τον ίδιο, ο εορτασμός ή μη της επετείου της 17 Νοέμβρη είναι θέμα «σχολικών ισορροπιών» επιβεβαιώνοντας έτσι τις ανησυχίες του ΣΥΡΙΖΑ, που αρνήθηκε να ψηφίσει τον προτεινόμενο υποψήφιο εκ μέρους της κυβέρνησης.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)