to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:00 | 27.10.2019

Πολιτική

Ρ. Δούρου: Αν σήμερα δεν «μολυνθούμε», ο ΣΥΡΙΖΑ θα συρρικνωθεί

«Ο λαός μας έχει ανάγκη από μια αξιόπιστη, προοδευτική εναλλακτική λύση διακυβέρνησης. Αυτή την ανάγκη έρχεται να υπηρετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ της καινούριας εποχής». Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων, η Ρένα Δούρου στη συνέντευξή της στη Νέα Σελίδα και τη δημοσιογράφο Γεωργία Σαδανά, εξηγώντας ότι «το στοίχημα του συνεδρίου είναι η δημοκρατική μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε μαζικό κόμμα, γειωμένο στην κοινωνία», «μακριά από παράκεντρα, με δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες».


«Αν σήμερα δεν "μολυνθούμε" από τους πολίτες που μας στήριξαν, υπό αντίξοες συνθήκες τον περασμένο Ιούλιο, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καταδικασμένος στη συρρίκνωση», τονίζει χαρακτηριστικά, παρατηρώντας ότι «βασικός συνομιλητής μας είναι η κοινωνία». «Οι αδικημένοι και παραγκωνισμένοι Έλληνες, τους οποίους το υβρίδιο νεοφιλελευθερισμού και ακραίας Δεξιάς του οποίου ηγείται ο κ. Μητσοτάκης, βλέπει ως αριθμούς. Όχι ως ανθρώπους με δικαιώματα και ατομική αξία», υπογραμμίζει η Ρ. Δούρου.


Η ίδια αναφερόμενη στη θητεία της στην περιφέρεια Αττικής, τονίζει ότι κράτα «ως παρακαταθήκη ζωής, τη σχέση εμπιστοσύνης με τους εργαζομένους και τους πολίτες». «Εκείνους που είχαν το θάρρος και τις αντοχές να διαπιστώσουν μόνοι τους το έργο μας. Να μην υποκύψουν στην υστερία του κανιβαλισμού».

Σχολιάζοντας τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης σχετικά με την ‘κυβερνησιμότητα’ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Ρένα Δούρου λέει ότι «η εντολή των πολιτών ήταν να συνεργαστούμε». «Αν χρειαστεί, να μάθουμε να συνεργαζόμαστε. Αντί γι’ αυτό, παρακολουθούμε περίεργες πολιτικές συναλλαγές, που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Αδικούν την Αυτοδιοίκηση και υποτιμούν και απαξιώνουν τους πολίτες-εντολείς και ελεγκτές μας» «Επί της ουσίας επιχειρούνται, με ανίερες συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες και κάτω από το τραπέζι, ακραίες ανατροπές, αν όχι αναίρεση της βούλησης των τοπικών κοινωνιών, όπως εκφράστηκε αυτή στις εκλογές της Άνοιξης», εξηγεί η ίδια.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης της Ρένας Δούρου:

  • Είχα πάντα την πεποίθηση ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ο πιο ανθρωποκεντρικός θεσμός της διοικητικής δομής της εξουσίας. Και σίγουρα ο πιο αδιαμεσολάβητος. Με πικρία διαπίστωσα ότι δεν εξαιρείται από τις χειρότερες παθογένειες της κεντρικής πολιτικής. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, η χυδαιότητα ορισμένων αιφνιδιάζει και τους πιο έμπειρους.
  • Φοβάμαι ότι η διακυβέρνηση Μητσοτάκη θα ανοίξει στον κοινωνικό ιστό βαθιές πληγές, που θα χρειαστεί να επουλώσουμε στο μέλλον, για να μην χάσει η Ελλάδα την ευκαιρία να επιστρέψει με πρωταγωνιστικό ρόλο στο διεθνές περιβάλλον. Για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού μας.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα προχωρήσει, χωρίς εσωστρέφεια, στη μαζικοποίηση, στο άνοιγμα στις δυνάμεις ενός δημοκρατικού, προοδευτικού μετώπου, ή θα οδηγηθεί στην περιθωριοποίηση.
  • Να απορρίψουμε τις παθογένειες μια μίζερης, περιχαρακωμένης στην... καθαρότητά της, Αριστερά. Να ενισχύσουμε τα κοινά, προγραμματικά σημεία σύγκλισης όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων του τόπου για την οικοδόμηση της κυβερνώσας Αριστεράς, του εναλλακτικού πόλου εξουσίας, στη βάση ενός εφικτού, ρεαλιστικού προγράμματος.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού επέδειξε σοβαρότητα και συνέπεια σε αντίθεση με τις δυνάμεις εκείνες που επί 45 χρόνια αντιμετωπίζουν τους απόδημους ως δεξαμενές κομματικής εκμετάλλευσης.
  • Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη κυβέρνηση, που, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επί δεκαετίες, επεξεργάστηκε το 2018, μια συνεκτική πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, στη βάση των θέσεων των αρμόδιων φορέων, όπως του ΣΑΕ αλλά και του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Επιτροπής της Βενετίας, με σεβασμό στο Σύνταγμα.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τη ΝΔ δεν είναι αρχηγοκεντρικό κόμμα. Έτσι το κρίσιμο είναι η διεξαγωγή ενός ιστορικού, καταστατικού συνεδρίου τομής, μακριά από παράκεντρα, με δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες.
  • Το στοίχημα του συνεδρίου είναι η δημοκρατική μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε μαζικό κόμμα, γειωμένο στην κοινωνία, στο πλευρό των νέων, να δίνει απαντήσεις στα σύγχρονα αιτήματα, της νέας πράσινης συμφωνίας, του μεταναστευτικού – προσφυγικού φαινομένου που ήλθε για να μείνει, της αλλαγής της δημόσιας διοίκησης στη βάση των ψηφιακών τεχνολογιών, της ανάγκης κοινωνικής συνοχής.
  • Αναφορικά με την αποτίμηση της κυβερνητικής θητείας και των αιτιών της ήττας, η Ρ. Δούρου τονίζει: «Για να πας παραπέρα, πρέπει να ξέρεις πού πατάς. Τι έκανες σωστά και τι λάθος. Η συζήτηση αυτή ήδη γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Στα όργανα, στην επαφή μας με τους πολίτες, στις περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα. Έχει σημασία όμως το ‘πώς’ και το ‘πότε’. Δηλαδή, όχι με όρους μιντιακού θεάματος, ώστε να γεμίζουν οι εφημερίδες με δηλητηριώδη παραπολιτικά και η τηλεόραση με εικόνες κουτσομπολιού».

Η πλήρης συνέντευξη της Ρένας Δούρου στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ:

Με την ολοκλήρωση της θητείας σας πλέον στην Περιφέρεια Αττικής, τι γεύση σας έχει αφήσει η αυτοδιοικητική σας εμπειρία;

Είχα πάντα την πεποίθηση ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ο πιο ανθρωποκεντρικός θεσμός της διοικητικής δομής της εξουσίας. Και σίγουρα ο πιο αδιαμεσολάβητος. Με πικρία διαπίστωσα ότι δεν εξαιρείται από τις χειρότερες παθογένειες της κεντρικής πολιτικής. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, η χυδαιότητα ορισμένων αιφνιδιάζει και τους πιο έμπειρους. Κρατώ ως παρακαταθήκη ζωής, τη σχέση εμπιστοσύνης με τους εργαζομένους και τους πολίτες. Εκείνους που είχαν το θάρρος και τις αντοχές να διαπιστώσουν μόνοι τους το έργο μας. Να μην υποκύψουν στην υστερία του κανιβαλισμού.

Πώς σχολιάζετε τα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης; Θεωρείτε ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις σχετικά με την «κυβερνησιμότητα» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν στη σωστή κατεύθυνση;

Δυστυχώς, δεν περίμενα κάτι καλύτερο. Ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από αρκετούς από τους εκλεκτούς της στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επί της ουσίας επιχειρούνται, με ανίερες συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες και κάτω από το τραπέζι, ακραίες ανατροπές, αν όχι αναίρεση της βούλησης των τοπικών κοινωνιών, όπως εκφράστηκε αυτή στις εκλογές της Άνοιξης. Η εντολή των πολιτών ήταν να συνεργαστούμε. Αν χρειαστεί, να μάθουμε να συνεργαζόμαστε. Αντί γι’ αυτό, παρακολουθούμε περίεργες πολιτικές συναλλαγές, που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Αδικούν την Αυτοδιοίκηση και υποτιμούν και απαξιώνουν τους πολίτες-εντολείς και ελεγκτές μας.

Τις τελευταίες ημέρες έχει εκκινήσει η καμπάνια εγγραφής νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείτε πρόσφορη τη συγκυρία και γιατί;

Ξέρετε, η Ιστορία δεν συγχωρεί τα κενά. Ούτε την αβελτηρία. Η συγκυρία λοιπόν δεν έχει χρονική παράμετρο αλλά πολιτικό και κοινωνικό διακύβευμα. Ο λαός μας έχει ανάγκη από μια αξιόπιστη, προοδευτική εναλλακτική λύση διακυβέρνησης. Αυτή την ανάγκη έρχεται να υπηρετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ της καινούριας εποχής. Σε ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες. Καθιερώνοντας μια αμφίδρομη σχέση συμπόρευσης προς το μέλλον. Θέλουμε να τους ακούσουμε. Θέλουμε… να τα ακούσουμε, αν χρειάζεται κάποιες φορές. Και θέλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο σύντομα και όσο περισσότερο γίνεται, έτοιμοι να εκφράσουμε και πάλι τις ελπίδες του λαού μας. Φοβάμαι ότι η διακυβέρνηση Μητσοτάκη θα ανοίξει στον κοινωνικό ιστό βαθιές πληγές, που θα χρειαστεί να επουλώσουμε στο μέλλον, για να μην χάσει η Ελλάδα την ευκαιρία να επιστρέψει με πρωταγωνιστικό ρόλο στο διεθνές περιβάλλον. Για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού μας.

Παρακολουθούμε τη δημόσια συζήτηση για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ να περιστρέφεται γύρω από την «πασοκοποίηση» ή μη. Συμμερίζεστε τους φόβους περί «επιμόλυνσης» της αριστερής σας φυσιογνωμίας;

Αν σήμερα δεν "μολυνθούμε" από τους πολίτες που μας στήριξαν, υπό αντίξοες συνθήκες τον περασμένο Ιούλιο, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καταδικασμένος στη συρρίκνωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα προχωρήσει, χωρίς εσωστρέφεια, στη μαζικοποίηση, στο άνοιγμα στις δυνάμεις ενός δημοκρατικού, προοδευτικού μετώπου, ή θα οδηγηθεί στην περιθωριοποίηση. Οφείλουμε να πούμε "όχι" στα ψευτοδιλήμματα της "πασοκοποίησης", της οικοδόμησης ψεύτικων χαρακωμάτων. Να πούμε "όχι" σε ό,τι λειτουργεί διαχωριστικά. Να απορρίψουμε τις παθογένειες μια μίζερης, περιχαρακωμένης στην... καθαρότητά της, Αριστερά. Να ενισχύσουμε τα κοινά, προγραμματικά σημεία σύγκλισης όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων του τόπου για την οικοδόμηση της κυβερνώσας Αριστεράς, του εναλλακτικού πόλου εξουσίας, στη βάση ενός εφικτού, ρεαλιστικού προγράμματος.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μιλήσει ανοιχτά για την ανάγκη προγραμματικών συγκλίσεων με το ΜέΡΑ25 και κινηματικών δράσεων με το ΚΚΕ. Είναι εφικτό ένα αριστερό μέτωπο;

Εξαρτάται τι θεωρούμε αριστερό. Εσείς βλέπετε στο κόμμα του κ. Βαρουφάκη αρχές, αξίες και νοοτροπίες συμβιωτικές με τον πυρήνα της ιδεολογικής αφετηρίας της Αριστεράς; Την αρνητική απάντησή μας την επιβεβαιώνει καθημερινά το συγκεκριμένο μόρφωμα. Όπως μας το είχε δείξει και με την προεκλογική στάση του, όταν «εχθρός» ήταν η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και όχι η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη και της παρέας των ακραίων που μάζεψε από το περιθώριο στην ιστορική παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή ο κ. Σαμαράς. Για να μην θυμηθώ τη σκανδαλιστική προβολή του από συστημικά ΜΜΕ τα οποία πολέμησαν με λύσσα την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά στην Περιφέρεια Αττικής. Εργαλειοποιώντας κατά τρόπο ακραία ανήθικο τις εθνικές τραγωδίες στις οποίες θρηνήσαμε συνανθρώπους μας.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει δείξει ιστορική συνέπεια στους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Φοβάμαι ωστόσο ότι έχει αυτοεγκλωβιστεί σε μια δογματική αντίληψη της πραγματικότητας. Και όπως είχε πει κάποτε ο Ανδρέας Παπανδρέου… με τα δόγματα δεν πρόκοψαν.

Εμείς είμαστε ανοικτοί στη συζήτηση. Βασικός συνομιλητής μας όμως είναι η κοινωνία. Οι αδικημένοι και παραγκωνισμένοι Έλληνες, τους οποίους το υβρίδιο νεοφιλελευθερισμού και ακραίας Δεξιάς του οποίου ηγείται ο κ. Μητσοτάκης, βλέπει ως αριθμούς. Όχι ως ανθρώπους με δικαιώματα και ατομική αξία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετακινήθηκε από την αρχική του στάση στο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων. Συνιστά πρόβα συναίνεσης αυτή η αλλαγή;

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού επέδειξε σοβαρότητα και συνέπεια σε αντίθεση με τις δυνάμεις εκείνες που επί 45 χρόνια αντιμετωπίζουν τους απόδημους ως δεξαμενές κομματικής εκμετάλλευσης. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη κυβέρνηση, που, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επί δεκαετίες, επεξεργάστηκε, το 2018, μια συνεκτική πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, στη βάση των θέσεων των αρμόδιων φορέων, όπως του ΣΑΕ αλλά και του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Επιτροπής της Βενετίας, με σεβασμό στο Σύνταγμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τη συναινετική οδό για να διευκολύνει τους συμπολίτες μας του εξωτερικού να ψηφίσουν, χωρίς να αλλοιώνεται το εκλογικό σώμα, όπως επιδίωκε η ΝΔ. Η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο της κυβέρνησης της ΝΔ που θα πρέπει να εξηγήσει τις υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που μόλις πριν από λίγες εβδομάδες υποσχέθηκε σε όλους, όλα, λέγοντας ότι θα ψηφίσουν το 2023!

Μετά την ήττα της 7ης Ιουλίου, ήσαστε από τα πρώτα στελέχη που είχαν ταχθεί υπέρ της εκλογής του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση. Επιμένετε ακόμη σε αυτήν την προοπτική;

Όπως είχα τονίσει και τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τη ΝΔ δεν είναι αρχηγοκεντρικό κόμμα. Έτσι το κρίσιμο είναι η διεξαγωγή ενός ιστορικού, καταστατικού συνεδρίου τομής, μακριά από παράκεντρα, με δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες. Ενός ιστορικού συνεδρίου για τον τόπο και την Ευρώπη. Γιατί η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά μια χώρα. Αφορά το μέλλον της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Για αυτό και η ευθύνη μας είναι μεγάλη και δεν περιορίζεται σε μια διαδικασιολογία ή σε διαδικασίες πίσω από κλειστές πόρτες. Το στοίχημα του συνεδρίου είναι η δημοκρατική μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε μαζικό κόμμα, γειωμένο στην κοινωνία, στο πλευρό των νέων, να δίνει απαντήσεις στα σύγχρονα αιτήματα, της νέας πράσινης συμφωνίας, του μεταναστευτικού – προσφυγικού φαινομένου που ήλθε για να μείνει, της αλλαγής της δημόσιας διοίκησης στη βάση των ψηφιακών τεχνολογιών, της ανάγκης κοινωνικής συνοχής.

Ο απολογισμός της τετραετούς διακυβέρνησης και των αιτίων της ήττας θα προσέφερε στην επανεκκίνηση του κόμματος;

Για να πας παραπέρα, πρέπει να ξέρεις πού πατάς. Τι έκανες σωστά και τι λάθος. Η συζήτηση αυτή ήδη γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Στα όργανα, στην επαφή μας με τους πολίτες, στις περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα. Έχει σημασία όμως το «πώς» και το «πότε». Δηλαδή, όχι με όρους μιντιακού θεάματος, ώστε να γεμίζουν οι εφημερίδες με δηλητηριώδη παραπολιτικά και η τηλεόραση με εικόνες κουτσομπολιού. Αυτό θα ήθελαν οι μηχανισμοί του συστήματος που πολέμησαν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα από το ξεκίνημα της θητείας της. Και έκαναν το ίδιο με όσους από εμάς βρεθήκαμε σε θέσεις ευθύνης στην Αυτοδιοίκηση και σε άλλα επίπεδα και φορείς της διοίκησης. Καταλαβαίνω ότι χαλάσαμε την πιάτσα. Δεν ήμασταν βολικοί για τα σχέδιά τους. Δεν θα γίνουμε ούτε τώρα. Και οι πολίτες θα καταλαβαίνουν όλο και περισσότερο τα πραγματικά κίνητρά τους, όσο η πραγματικότητα θα διαψεύδει το συννεφάκι ευδαιμονίας που προσπαθούν να διαμορφώσουν για την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)