to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ρ. Δούρου: Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ για να μην γίνει η Πράσινη Μετάβαση εργαλείο πολλαπλασιασμού των ανισοτήτων

Η Ρένα Δούρου μίλησε «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης» για τη σημερινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για το Περιβάλλον, την Κλιματική Κρίση και την Πράσινη Μετάβαση


“Εμείς σήμερα θα εξηγήσουμε πως δεν θα αλλάξουμε το κλίμα αλλά θα αλλάξουμε το σύστημα που μας έχει οδηγήσει στην κλιματική κρίση, στην απώλεια της βιοποικιλότητας και το πώς η πράσινη μετάβαση δεν πρέπει να γίνει άλλο ένα εργαλείο όπως για παράδειγμα έγινε η εκπαίδευση δια της κ. Κεραμέως και του κ. Μητσοτάκη για να πολλαπλασιαστούν και να γίνουν βαθύτερες οι ανισότητες”, παρατήρησε μεταξύ άλλων η η Ρένα Δούρου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπεύθυνη Κλιματικής Κρίσης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας σήμερα Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91.4 στην εκπομπή “Ορθά Κοφτά” και τον δημοσιογράφο Απόστολο Λυκεσά, αναφερόμενη στην σημερινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, στη Ρεματιά Χαλανδρίου, κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για το Περιβάλλον, την Κλιματική Κρίση και την Πράσινη Μετάβαση.

“Η βασική διαφορά από το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με εκείνο του κ. Μητσοτάκη είναι η μέρα με την νύχτα και πως θα μπορούσε να γίνει άλλωστε αφού δυστυχώς έχουμε απτά παραδείγματα από το πώς καταλαβαίνει ο κ. Μητσοτάκης την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης”. “Αναφέρομαι στον αντιπεριβαλλοντικό νόμο, στο ότι προωθεί μια fast track απολιγνιτοποίηση, και όχι απανθρακοποίηση που είναι το σωστό, ότι επενδύει πάρα πολύ στο φυσικό αέριο που είναι εισαγόμενο ορυκτό καύσιμο, το οποίο δεν χρηματοδοτεί καν πλέον η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και οδηγεί στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών τζακιών” .

“Σήμερα με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, περνώντας από τα λόγια στα έργα, θα τιμήσουμε την Ημέρα του Περιβάλλοντος που είναι το Σάββατο”, συνέχισε η ίδια, προσθέτοντας ότι “εμείς στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης, ακούμε τους νέους που ζητούν να μην αλλάξει το κλίμα αλλά να αλλάξουμε το σύστημα και δίνουμε έμφαση στα δικαιώματα, στη μείωση των ανισοτήτων, με καλύτερη δημοκρατία”. “Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί τον λάθος δρόμο, τον δρόμο της αγοράς, των λίγων και μεγάλων επιχειρήσεων που δεν αφορά εμάς τους υπόλοιπους”.

Η Ρένα Δούρου σχολιάζοντας την επικοινωνιακή φιέστα του κ. Μητσοτάκη στην Αστυπάλαια, παρατήρησε ότι πρόκειται για “αντιπαράδειγμα, δηλαδή για το τι δεν πρέπει να γίνεται στο όνομα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης”. “Μιλάμε για μια ‘δηθενιά’ με επικοινωνιακό περιτύλιγμα, διότι τα πραγματικά προβλήματα σε σχέση με την κλιματική ουδετερότητα και το περιβάλλον παραμένουν εκεί”. “Χθες παρακολουθήσαμε 5 ηλεκτρικά αυτοκίνητα από γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία να τα βαφτίζει ο πρωθυπουργός πράσινη ανάπτυξη. Όμως με τέτοια επικοινωνιακά σκηνικά δεν χτίζεται πράσινη μετάβαση, αλλά πόρω απέχουν από την πραγματική αλλαγή , από το πραγματικό κοινωνικό και οικολογικό σχηματισμό που χρειάζεται η πατρίδα μας”.

“Μπορεί με 5 αυτοκίνητα να βαφτίζει ο πρωθυπουργός την Αστυπάλαια ως το πρώτο πράσινο και αυτόνομο νησί, αλλά γνωρίζουμε αρκετοί και αρκετές ότι η Τήλος και ο Αη Στράτης έγιναν ενεργειακά αυτόνομα επί ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα θα έχουμε την τιμή στην εκδήλωση της παρέμβασης της Δημάρχου Τήλου”.

Βασικά σημεία της συνέντευξης της Ρένας Δούρου:

  • “Δεν είναι μόνο ο Α. Τσίπρας, αλλά και ο Πάπας Φραγκίσκος και ο ΓΓ του ΟΗΕ που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι χάνουμε την μάχη για τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για την υπερθέρμανση του πλανήτη” καθώς “όλοι οι δείκτες είναι στο κόκκινο σε σχέση με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μετά από μια προσωρινή ανάπαυλα της περσινής χρονιάς, που έγινε για λάθος λόγους, λόγω της πανδημίας”.
  • Στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης ήδη από τον Μάρτιο του 2021 μεταξύ των προτεραιοτήτων για τους Δήμους και τις Περιφέρειες περιλαμβάνεται πλέον και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
  • Την περίοδο που Δύναμη Ζωής ήταν στη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, χρηματοδοτήσαμε στα Αντικύθηρα την ίδρυση, με την βοήθεια του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής Αντικυθήρων (ΠΑΓΓΑΙΑ) με τις διεθνείς προδιαγραφές συστήματος παρακολούθησης του Παγκόσμιου Μετρολογικού Οργανισμού, διότι η γεωγραφική θέση των Κυθήρων προσφέρει μοναδικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την δυνατότητα αδιάλειπτης και απρόσκοπτης παρακολούθησης.
  • Σε ό,τι αφορά στη φωτιά στα Γεράνεια όρη, να σας θυμίσω πως ενώ έκαιγε δυο 24ωρα, ήταν τα ξένα ειδησεογραφικά δελτία και πρακτορεία που ουσιαστικά ανάγκασαν τα ελληνικά να αρχίζουν να ψελλίζουν πως κάτι δεν πάει καλά στην Αττική αν κι εμείς το γνωρίζαμε από τον μαύρο καπνό που ήταν στην ατμόσφαιρα. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι πως η Αττική υπέστη μια τεράστια ζημιά.
  • Ακόμη και αυτοδιοικητικοί που έχουν εκλεγεί με την σημαία της Νέας Δημοκρατίας, αντιστέκονται σε όσα επιφυλάσσει ο κ. Μητσοτάκης με ένα ψευδεπίγραφο πράσινο προσωπείο.
  • Από τον Ιούλιο του 2019 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τα στελέχη της επιδεικνύουν εξαιρετική αλλεργία σε σχέση με την δημοκρατία. Είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση των νέων είτε για την κατάργηση, τον Αύγουστο του 2019 με νυχτερινές τροπολογίες της ντροπής από το Υπουργείο Εσωτερικών της δημοκρατικής τομής της απλής αναλογικής.
  • Την ίδια αλλεργία στην δημοκρατία τη διαπιστώνουμε και μέσα από μια σειρά Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για παρεμβάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην αντιμετώπιση με βίαιη καταστολή των νέων στις κινητοποιήσεις.
  • Σε ό,τι αφορά στα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης και της κλιματικής κρίσης ή της Πολιτικής Προστασίας, θυμάμαι τον αείμνηστο Μ. Γλέζο όταν έλεγε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πατρίδα μας ουσιαστικά είναι ετεροδιοίκηση και ότι δεν έχει καμία σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση άλλων χωρών της Ευρώπης.
  • Οι εθνικές κυβερνήσεις στην πατρίδα μας φοβόντουσαν τους αυτοδιοικητικούς και τους αντιμετώπιζαν μόνο ως το μακρύ χέρι της κεντρικής κυβέρνησης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)