to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:10 | 24.06.2020

Πολιτική

Ρ. Δούρου: Το κρίσιμο είναι να βάλουμε τέλος στην επικίνδυνη, αναχρονιστική οπισθοδρόμηση της σημερινής κυβέρνησης

“Οι πολίτες δεν έχουν την πολυτέλεια να ζουν στην εικονική πραγματικότητα του κ. Μητσοτάκη”


“Οι τεκτονικές πλάκες του πολιτικού συστήματος είναι σε κίνηση και χρέος όλων όσοι επικαλούμαστε τη δημοκρατία και την πρόοδο, είναι να εργαστούμε έτσι ώστε αυτή η μετακίνηση να είναι προς την κατεύθυνση της προοδευτικής πλευράς, της μείωσης των ανισοτήτων, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σεβασμού του περιβάλλοντος”, τονίζει μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου στη συνέντευξή της στην ιστοσελίδα www.iEidiseis.gr και τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή. “Ειδικά σήμερα που το σύνολο της κοινωνίας δοκιμάζεται από τις κυβερνητικές πολιτικές που επιδεινώνουν και δεν λύνουν τα προβλήματα. Γιατί ξέρετε, οι πολίτες πρέπει να πληρώσουν τα δάνειά τους, τα χρέη τους, τα ενοίκια... και δεν έχουν την πολυτέλεια να ζουν στην εικονική πραγματικότητα του κ. Μητσοτάκη”.

Σήμερα το κρίσιμο είναι “να κτίσουμε όλοι και όλες μαζί, στη βάση της ομόφωνα ψηφισμένης διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τη μαζική, δημοκρατική, προοδευτική, αριστερή παράταξη που θα δώσει ανάσα στον τόπο”, βάζοντας “τέλος στην επικίνδυνη, αναχρονιστική οπισθοδρόμηση της σημερινής κυβέρνησης” και ανοίγοντας “προοδευτικό ορίζοντα για τον τόπο αρδεύοντας, χωρίς αποκλεισμούς, από όλες τις δημοκρατικές και αριστερές δυνάμεις, που έχουν ως επίκεντρο τους αγώνες για τη Δημοκρατία, την Ισότητα, την Ελευθερία”. “Ό,τι σήμερα απειλείται στη χώρα μας από εκείνες τις δυνάμεις που ευθύνονται για τη χρεοκοπία και τα μνημόνια”.
“Αυτό είναι το ζητούμενο για μια σύγχρονη Αριστερά του 21ου αιώνα που δεν ταλανίζεται από σύνδρομα δήθεν κατοχής της απόλυτης αλήθειας. Ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό είναι ο δρόμος των πολλών και όχι των ολίγων εκλεκτών”, λέει η Ρ. Δούρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνη Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
“Η ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού ενός κόμματος δεν αποτελεί μενού που μπορεί να παραγγείλει κάποιος σε ένα εστιατόριο. Δεν είναι αυτόματη διαδικασία. Χαρακτηρίζεται από πολλούς παράγοντες και, για να θυμίσω και κάτι που έλεγα το 2004, το 'νέο δεν είναι πάντα αυταξία'.
Η ίδια εκτιμά ότι η δήθεν 'στρατηγική επικράτηση στο πολιτικό σκηνικό του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι “μια πρόσκαιρη και εύθραυστη παραμορφωμένη φωτογραφία ενός κατασκευασμένου Μωυσή, αναντίστοιχη της πραγματικότητας”. “Και αυτό έχει ημερομηνία λήξης, γιατί το πολιτικό σύστημα δεν είναι εξωγήινο με… έδρα τον Υμηττό, αφουγκράζεται την κοινωνία. Μπροστά σε πρωτόγνωρες συνθήκες, υγειονομικής και δημοσιονομικής κρίσης,  η κοινωνία έχει πάντα τον τελευταίο και καθοριστικό λόγο”. “Μια εύθραυστη δήθεν 'στρατηγική επικράτηση' εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους για εκείνους, που αφού την κατασκεύασαν, πλέον πιστεύουν ότι είναι αληθινή”, τονίζει χαρακτηριστικά.
“Mπροστά στην παράλληλη πραγματικότητα που φιλοτεχνείται συστηματικά περί Μητσοτάκη – Μωυσή – Τσώρτσιλ – Ηρακλή και δεν ξέρω τι άλλο και μπροστά σε μια στάση του ΚΙΝΑΛ που τις μονές μέρες κάνει αντιπολίτευση στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και τις ζυγές κριτική σε ορισμένες κυβερνητικές πολιτικές, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, από τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα ως τα τοπικά μας στελέχη και μέλη σε όλη την Ελλάδα, δίνουμε καθημερινά τη μάχη για τους πολίτες σε όλα τα μέτωπα. Από την οικονομία ως την παιδεία και το περιβάλλον και την προστασία των δημόσιων αγαθών όπως είναι η ενέργεια και το νερό, που όλα απειλούνται από τις ιδιωτικοποιήσεις του Κ. Μητσοτάκη”.
Η Δύναμη Ζωής ως Διοίκηση στην περιφέρεια Αττικής έκανε την “στρατηγική επιλογή” της κοινωνικής γείωσης, την οποία κατάφερε με σκληρή δουλειά, “μέσα από πολλές μορφές συνεργασίας και συμπόρευσης με σχεδόν το σύνολο των παραγωγικών φορέων της Αττικής”. “Και δεν είναι τυχαίο ότι στις εκλογές, παρά τον πρωτόγνωρο, άδικο και ανήθικο πόλεμο που δεχθήκαμε τόσο από τη ΝΔ όσο και από μικρά και μεγάλα συμφέροντα, καταγράψαμε  34%”. Σήμερα η Δύναμη Ζωής ασκεί προγραμματική αντιπολίτευση ουσίας : “όχι οι ιλουστρασιόν εντυπώσεις ή οι κούφιους βερμπαλισμούς”. “Είναι θέμα αισθητικής”, παρατηρεί η Ρ. Δούρου.

Βασικά σημεία της συνέντευξης της Ρένας Δούρου:
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επέλεγε την εσωστρέφεια, τότε θα γύριζε την πλάτη στην ανάγκη αντιστοίχισής του με τις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών.
Με το πρόγραμμα “Μένουμε όρθιοι 2”, δείχνουμε την ανάγκη νέων πολιτικών όχι με συνθήματα αλλά με τεκμηριωμένες προτάσεις.  Και πλέον στη βάση της συλλογικής, κριτικής αποτίμησης της κυβερνητικής μας δουλειάς, προχωράμε στην εκπόνηση του προγράμματός μας για μια αξιόπιστη, ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης. Ενός προγράμματος που το διαπερνά η ανάγκη αντιμετώπισης της πολυεπίπεδης και πολυπαραγοντικής κλιματικής κρίσης.
Το γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ διατηρεί κάποιες δυνάμεις σε μαζικούς χώρους, δεν έχει να κάνει με τις σημερινές επιλογές της ηγεσίας του. Αλλά με την επιβίωση κάποιων στοιχείων του ΠΑΣΟΚ, που παραπέμπουν, όχι στην εποχή της φθοράς του αλλά σε εκείνη της βαθιάς του διείσδυσης στα κινήματα, τα πανεπιστήμια, τα συνδικάτα, τα επιμελητήρια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 
Με πρόσχημα μια “εύκολη κυβερνησιμότητα” η κυβέρνηση έκανε κάτι το πρωτοφανές: διόρθωσε τα αποτελέσματα και παράλληλα αποδυνάμωσε, αφαιρώντας αρμοδιότητες, τα μεγάλα και αντιπροσωπευτικά όργανα  όπως είναι τα Δημοτικά και τα Περιφερειακά Συμβούλια.
Εμείς, ως Δύναμη Ζωής, κινούμαστε στον αντίποδα αυτής της... αυτοδιοικητο-κτονας λογικής της κυβέρνησης. Επιχειρούμε μια προγραμματική αντιπολίτευση αν και, νομίζω σίγουρα θα γνωρίζετε, ότι η σημερινή διοίκηση παράγει ένα σωρό από εκείνα τα θέματα που χαρακτηρίζονται δημοσιογραφικά “πιασάρικα”, πάνω στα οποία θα μπορούσαμε να κάνουμε μια αντιπολίτευση εντυπώσεων και όχι ουσίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)