to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:49 | 21.10.2019

Πολιτική

Ρ. Δούρου: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται ότι έχει τραβήξει το Τζόκερ της γελοιότητας

«Με τη σημερινή κυβέρνηση της αριστείας, της έξωσης μητέρων και προσφυγόπουλων από κτίρια, του δόγματος ‘νόμος και τάξη’, έχουμε φθάσει σε καταστάσεις, όπως η χθεσινή, που αγγίζει τα όρια της γελοιότητας. Θυμίζω ότι, σύμφωνα με έναν Γάλλο πολιτικό, από ένα λάθος, επιβιώνει κανείς πολιτικά, όχι από το γελοίο. Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται ότι έχει τραβήξει το Τζόκερ της γελοιότητας»


«Με τη σημερινή κυβέρνηση της αριστείας, της έξωσης μητέρων και προσφυγόπουλων από κτίρια, του δόγματος ‘νόμος και τάξη’, έχουμε φθάσει σε καταστάσεις, όπως η χθεσινή, που αγγίζει τα όρια της γελοιότητας. Θυμίζω ότι, σύμφωνα με έναν Γάλλο πολιτικό, από ένα λάθος, επιβιώνει κανείς πολιτικά, όχι από το γελοίο. Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται ότι έχει τραβήξει το Τζόκερ της γελοιότητας». Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο Ελλάδα FM 9.43 και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Γιακουμή, η Ρένα Δούρου.

Η ίδια αναφερόμενη στη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «δεν τίθεται θέμα ‘καθαρότητας’, ετικετών, face control, δεν χρειαζόμαστε αριστερόμετρα και πεντιγκρί κοινωνικών φρονημάτων». «Η Αριστερά θα έπρεπε να είναι η τελευταία που ζητά δηλώσεις ιδεολογικής συμμόρφωσης, δεν θα κανοναρχήσουμε την κοινωνία. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στην ευθύνη που μας εμπιστεύθηκαν οι πολίτες, που παρότι εφαρμόσαμε μνημόνια μας έδειξαν μεγάλη εμπιστοσύνη. Γι’ αυτό και η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν κυβέρνησης που εφάρμοσε μνημόνια, αλλά κανονική κυβερνητική φθορά».

Στο μεταναστευτικό - προσφυγικό φαινόμενο, η “ΝΔ έσπειρε προεκλογικό λαϊκισμό, και τώρα εισπράττει τις αναμενόμενες θύελλες”

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το μεταναστευτικό – προσφυγικό, η Ρένα Δούρου παρατήρησε ότι «η ΝΔ έσπειρε προεκλογικό λαϊκισμό, και τώρα εισπράττει τις αναμενόμενες θύελλες».

«Εμείς το λέμε από την πρώτη στιγμή που το προσφυγικό - μεταναστευτικό φαινόμενο άρχισε να γίνεται ορατό. Δεν πρόκειται για εθνικό αλλά για ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η Ευρώπη χρωστάει πολλά στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες γνωρίζουν και από προσφυγιά και από μετανάστευση. Η δύναμη του ευρωπαϊκού ιδανικού οφείλεται στην πανσπερμία των πόλεων και των κοινωνιών της. Η Μόρια σήμερα, η Λαμπεντούζα χθες, μας δείχνουν τον δρόμο. Τη δίκαιη κατανομή της ευθύνης της αντιμετώπισης του φαινομένου που μας αφορά όλους, από τον νότο ως τον βορρά. Δεν μπορεί κάποιοι επιλεκτικά να υψώνουν τείχη και να κλείνουν σύνορα. Να κρύβονται υποκριτικά πίσω από τη γεωγραφία. Ενόψει της επιδείνωσης του φαινομένου λόγω των εξελίξεων στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, θα πρέπει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να επιδείξει πολύ καλύτερα αντανακλαστικά από τα σημερινά. Να πάψει δηλαδή να προσπαθεί να βάλει στο κάδρο την αξιωματική αντιπολίτευση. Η ΝΔ έθρεψε λογικές που δεν επιτρέπουν όχι μόνο τη μετεγκατάσταση αλλά ούτε καν τον ψύχραιμο διάλογο. Άρα δεν μπορεί να λυθούν έτσι τα ζητήματα. Αν τώρα προσθέσουμε και την κλιματική κρίση που οδηγούν σε μετακινήσεις μεγάλο αριθμό ανθρώπων, καταλαβαίνουμε το πόσο σύνθετη είναι η αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού φαινομένου».

«Η σημερινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη Μόρια και τη Σάμο, όχι μόνο με αναποτελεσματικότητα αλλά ασκεί μια πολιτική άκρως επικίνδυνης εργαλειοποίησης των κακών συνθηκών. Την ίδια στιγμή δεν έχουμε κανένα εχέγγυο ότι αυτή η κυβέρνηση εξαντλεί τις πιέσεις σε όλα τα επίπεδα. Όμως το προσφυγικό - μεταναστευτικό φαινόμενο ήλθε για να μείνει».


 

Στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, “ο κ. Μητσοτάκης έταξε σε όλους όλα”

Σχολιάζοντας το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, η Ρένα Δούρου παρατήρησε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έταξε σε όλους όλα» και τόνισε ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προχωρήσει από το 2018 σε κατάθεση τεκμηριωμένης πρότασης. «Με την πρόταση που επεξεργάστηκε το 2018 και τη διαπαραταξιακή επιτροπή όπου μετείχε και ο κ. Γεραπετρίτης, στη βάση των αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Επιτροπής της Βενετίας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει σοβαρή πρόταση σε αντίθεση με κόμματα όπως η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ».

«Πλέον απαιτείται σοβαρή, συναινετική λύση που δεν θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στα θεσμικά θέματα και θα είναι παράλληλα θωρακισμένη συνταγματικά. Γιατί το οφείλουμε ως συντεταγμένη Πολιτεία στους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό».

«Οφείλουμε να λύσουμε κάτι που δεν είχε λυθεί εδώ και 45 χρόνια από εκείνους που σήμερα με περισσό θράσος κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ, που ανέλαβε την καταρχήν πρωτοβουλία και πλέον κάνει σαφή βήματα για συναινετική λύση με σεβασμό στους θεσμούς και το Σύνταγμα. Προς το παρόν παιχνίδι τροπολογιών». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)