to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:31 | 12.04.2013

Πολιτική

Ρ. Δούρου: Η Ελλάδα βιώνει μια πραγματική ανθρωπιστική καταστροφή

Δήλωση της Ρ. Δούρου στην Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Γυναικών


Στην εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών, μετείχε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Ρένα Δούρου, θέτοντας με έμφαση το θέμα της ανθρωπιστικής καταστροφής που βιώνει σήμερα η Ελλάδα εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας.

«Αυτή η πραγματικότητα πλήττει με πρωτοφανή βία τις γυναίκες», τόνισε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή της η Ρ. Δούρου, που παρατήρησε ότι η κρίση αυτή «φέρνει στο προσκήνιο τις ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθιστώντας τις περισσότερο οξυμένες και οδυνηρές». Η Ρ. Δούρου κατέθεσε στην Επιτροπή κείμενο – πρόταση σχετικά με την ανάγκη υποστήριξης των γυναικών που είναι τα πολλαπλά θύματα των πολιτικών της λιτότητας. 

Στην πρότασή της, η Ρ. Δούρου τόνισε μεταξύ άλλων:

•Οι γυναίκες της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τις γυναίκες που βλέπουν τα πιο βασικά τους δικαιώματα, όπως αυτό στην εργασία, στη μητρότητα, στη συνταξιοδότηση, σε μια αξιοπρεπή ζωή, να παραβιάζονται από τη σημερινή κρίση στην Ελλάδα. Μια κρίση για την οποία δεν ευθύνονται, πληρώνουν όμως το βαρύ τίμημά της. 

•Δεσμευόμαστε να εργαστούμε προκειμένου οι γυναίκες να ξεπεράσουν την κρίση με αλληλέγγυο τρόπο δίνοντας έμφαση στις αρχές της ισότητας των ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Τέλος, ύστερα από την πρωτοβουλία της Ρ. Δούρου, υιοθετήθηκε κείμενο που αναφέρεται στη θέση της γυναίκας στη «νέα διακυβέρνηση» και μεταξύ άλλων τονίζεται το οικονομικό αίτιο της κρίσης και καταδικάζονται επίσης και άλλα σοβαρά γενεσιουργά αίτια, όπως αυτό της συνεχιζόμενης παράνομης τουρκικής κατοχής στην Κύπρο καθώς και της ισραηλινής στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη ποταμού. Παράλληλα υπογραμμίζεται «η ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης προς όλες τις γυναίκες των χωρών της Ένωσης για τη Μεσόγειο» καθώς και η «αποστροφή έναντι κάθε είδους βίας, κοινωνικής και οικονομικής αδικίας».

Απόσπασμα της παρέμβασης της Ρ. Δούρου

«Η Ελλάδα βιώνει σήμερα μια πραγματική ανθρωπιστική καταστροφή. Πρόκειται για μια χειροπιαστή πραγματικότητα, που πλήττει τις γυναίκες. Πλήττει ιδιαίτερα τις νέες ελληνίδες που υφίστανται διπλό πλήγμα: τόσο ως νέες όσο και ως γυναίκες. Πλήττονται οι νέες μητέρες που είναι αναγκασμένες να μεγαλώσουν τα παιδιά τους χωρίς καμία κοινωνική βοήθεια. Πλήττονται εκείνες που ενώ πλησιάζουν προς την ηλικία της συνταξιοδότησής τους, χάνουν την εργασία τους λόγω της καλπάζουσας ανεργίας ή καθυστερούν να βγουν στη σύνταξη λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας. Χωρίς να παραβλέπουμε ότι με τις διαδοχικές μειώσεις, οι συντάξεις έχουν καταστεί βοηθήματα… (…)»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)