to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:45 | 02.03.2018

Κοινωνία

Ρ. Δούρου: Δεν θα επιτρέψουμε άλλα ευρω-πρόστιμα για παρανομίες σχετικά με τα απορρίμματα

Ανάγκη και υποχρέωση όλων η εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων


Ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων αποτελεί νόμο του κράτους και πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο, με ανάπτυξη δράσεων ανακύκλωσης και επανάκτησης, ώστε να τεθεί τέλος στην ντροπή της Φυλής και να αποφευχθεί η οικονομική αιμορραγία σε πρόστιμα λόγω παράνομων χωματερών, τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, κατά τη συζήτηση του θέματος του ΧΥΤΥ Γραμματικού, στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

«Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής κι εγώ προσωπικά δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίζουν οι σκληρά φορολογούμενοι συμπολίτες μας να πληρώνουν τα πρόστιμα του ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, για λειτουργία παράνομων χωματερών και γενικά για παράνομη διαχείριση απορριμμάτων. Δεν θα επιτρέψουμε να πληρώνουν τα σπασμένα και την αδιαφορία δεκαετιών, αιρετών όλων των βαθμίδων, υπουργών, δημάρχων, νομαρχών και περιφερειαρχών, που δεν είχαν το σθένος να αναλάβουν το πολιτικό κόστος εφαρμογής μιας υπεύθυνης διαχείρισης των απορριμμάτων μας» ανέφερε η Ρένα Δούρου, μετά τη συζήτηση.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπρόσωπων φορέων, συλλογικοτήτων και κάτοικων της περιοχής Βαρνάβα και Μαραθώνα, οι οποίοι ζήτησαν παύση των εργασιών κατασκευής του ΧΥΤΥ στη θέση Μαύρο βουνό Γραμματικού. Αίτημα το οποίο μετέφερε στο ΠΕΣΥ, ως ψήφισμα, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαραθώνα Αιμίλιος Ρεΐσογλου. Στην 4ωρη συζήτηση αναπτύχθηκαν διεξοδικά όλες οι απόψεις των συμμετεχόντων και των περιφερειακών συμβούλων. Η επιχειρηματολογία των αντιδρώντων επικεντρώθηκε στην περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής στην ακαταλληλότητα του χώρου και στον φόβο ότι «σύντομα το ΧΥΤΥ θα μετατραπεί σε χωματερή προκειμένου να «αντικαταστήσει» τον ΟΕΔΑ Φυλής, όταν «κλείσει λόγω κορεσμού».

Από την πλευρά της, η περιφερειάρχης επανέλαβε τη διαφορά μεταξύ ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ, καθώς ο τελευταίος αναφέρεται σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (και όχι απορριμμάτων, δηλαδή αδρανών υλικών μετά από επεξεργασία), τόνισε ότι στην εγκατάσταση θα μεταφέρονται μόνο τα απορρίμματα της περιοχής και υπογράμμισε ότι:

- Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας σχεδιάζει μια πρότυπη πράσινη μονάδα, όπου θα επεξεργάζεται σε τέτοιο βαθμό τα απορρίμματα, ώστε το τελικό υπόλειμμα να είναι κάτω από 25% της συνολικής παραγόμενης ποσότητας της περιοχής που θα εξυπηρετεί το έργο και να είναι πλήρως αδρανοποιημένο. Αυτό ουσιαστικά θα εξαλείψει κάθε κίνδυνο ρύπανσης από τον ΧΥΤΥ, ενώ θα παρατείνει τη ζωή του κατασκευασμένου κυττάρου για πάρα πολλά χρόνια, ακυρώνοντας την ανάγκη για κάθε επέκτασή του.

- Η σημερινή υπό σχεδίαση / κατασκευή μονάδα συμμείκτων έχει τη μισή δυναμικότητα - 60.000 τόνων ετησίως από ό,τι η προηγούμενη (δυναμικότητας 127.000 τόνων ανά έτος).

- Το συνολικό έργο στο Γραμματικό, πληροί αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, είναι πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον και ακριβώς λόγω αυτής της ήπιας προσέγγισης επεξεργασίας (κομποστοποίηση), σχεδιάζονται περισσότερες και πιο εξειδικευμένες εγκαταστάσεις, οι οποίες υλοποιούν ένα πραγματικά πράσινο εργοστάσιο

Παρόμοιου τύπου σύγχρονα εργοστάσια και οργανωμένες Μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, με την λειτουργία των οποίων «θερμαίνονται ολόκληρες πόλης και επιχειρήσεις στις ευρωπαϊκές χώρες», παρουσίασε με προβολές ο Θ. Τζήμερος, τονίζοντας τον παρωχημένο και αναποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του θέματος στη χώρα μας. Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης συστρατεύτηκαν με τους κατοίκους ως προς την ακαταλληλότητα της τοποθεσίας χαρακτήρισαν ανέφικτη την εφαρμογή του νέου ΠΕΣΔΑ και κατηγόρησαν τη Διοίκηση ότι δεν δίνει κίνητρα για δράσεις ανακύκλωσης, ώστε να μειωθεί το ποσοστό των απορριμμάτων προς ταφή το οποίο «παραμένει στο ύψος του 90%, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου το ποσοστό αυτό επανακτάται και χρησιμοποιείται». 

Αντίθετη εικόνα με εντυπωσιακά στοιχεία μείωσης παρουσίασε το μέλος της ΕΕ ΕΔΣΝΑ 'Αρης Βρούστης. Χαρακτήρισε κατάκτηση του συνδέσμου τη συνεργασία των δήμων στο ζήτημα της χωριστής μεταφοράς των κλαδεμάτων (ατελώς) στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ) για κομποστοποίηση.

«Η ποσότητα τους σε όγκο θα καταλάμβανε 200.000 τ.μ. και σήμερα οδηγούνται εκτός ΧΥΤΑ» επισήμανε, προσθέτοντας άλλες σημαντικές δράσεις ανακύκλωσης που εφαρμόζει τόσο ο ΕΔΣΝΑ αλλά και δήμοι όπως τα Βριλήσσια που κατόρθωσαν να μειώσουν στο ήμισυ τον όγκο των απορριμμάτων τους ή ο δήμος Βούλας Βάρης Βουλιαγμένης, στον οποίο έκανε ιδιαίτερη αναφορά ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης Πάρης Ευαγγελινός. Απευθυνόμενος στους διαφωνούντες, ο κ. Βρούστης τόνισε ότι στον επανασχεδιασμό του Συνδέσμου για το Γραμματικό, ο αρχικός προγραμματισμός της επεξεργασίας των 160.000 σύμμικτων μειώθηκε στους 60.000 τόνους «δικών σας μόνο απορριμμάτων». Επίσης, τους κάλεσε να διαχειριστούν οι ίδιοι μέσω του δήμου τους το εργοστάσιο, ώστε να διασφαλίσουν και τον τρόπο λειτουργίας του, τονίζοντας ότι «το Γραμματικό είναι νόμος του κράτους και έπρεπε να έχει γίνει από χθες».

Ο αντιπεριφερειάρχης δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, υπογράμμισε ότι «ο ΠΕΣΔΑ που ψηφίσαμε παρέχει μια εναλλακτική οικονομική, περιβαλλοντική και αποκεντρωμένη λογική διαχείρισης, η οποία πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα και με αίσθηση ευθύνης από τους δήμους, χωρίς να οδηγούνται οι πολίτες σε αντιπαράθεση. Αντίθετα, οφείλουν να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και να αλλάξουν τη σημερινή κατάσταση. Κλείνοντας δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι στη Δυτική Αττική πέραν της Φυλής, οι κάτοικοι συμβιώνουν με 24 επιχειρηματικές δραστηριότητες που ανήκουν στην οδηγία SEVEZO, εκ των οποίων οι 17 στο Θριάσιο πεδίο, σημειώνοντας «και εμείς θα θέλαμε να ζούμε με πλήρη ασφάλεια, όπως όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες». 

Τέλος, συγκερασμό στις αντικρουόμενες απόψεις επιχείρησε ο πρόεδρος του ΠΕΣΥ Θεόδωρος Σχινάς, προτείνοντας να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση των κατοίκων, η οποία και καταψηφίστηκε τελικά.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)