to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:01 | 13.04.2021

Πολιτική

Ρ. Δούρου: Ανάγκη για άμεση στήριξη της εστίασης από την Περιφέρεια

Από τις 42.254 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, το 80% των επιχειρήσεων εστίασης μένει εκτός προγράμματος χρηματοδότησης!


Την άμεση ανάγκη στήριξης των επαγγελματιών της εστίασης στην Αττική από την Περιφέρεια Αττικής, φέρνει με ερώτησή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο η Δύναμη Ζωής, σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης που είχε στις 29 Μαρτίου, η Δύναμη Ζωής με την Ένωση Εστιατορίων και Συναφών Αττικής (Ε.Ε.Ε.Σ.Α).

Στη συνάντηση εκείνη συνομολογήθηκε τόσο το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης στην Αττική, όσο και ο επείγον χαρακτήρας του. Η Ε.Ε.Ε.Σ.Α. έθιξε μετ’ επιτάσεως το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής μέσω του Π.Ε.Π. Αττικής «Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων λόγω Covid-19», το οποίο, όμως, όπως δομήθηκε αφήνει εκτός χρηματοδότησης χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης.

Ειδικότερα, τονίζεται στην ερώτηση της Δύναμης Ζωής ότι το Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής έχει προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ και αποδεικνύεται ότι τελικά είναι λίγα σε σχέση με τις ανάγκες που επιχείρησε να καλύψει. Αφού σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της Διοίκησης της Περιφέρειας,  υποβλήθηκαν τελικά 42.254 αιτήματα για χρηματοδότηση, με συνολικό αιτούμενο προϋπολογισμό που αγγίζει το 1,2 δις ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι προφανές ότι η Περιφέρεια Αττικής θα ικανοποιήσει το 1/5, δηλαδή μόλις το 20% των αιτημάτων που υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής (ΕΣΠΑ), γεγονός που καταδεικνύει την αναποτελεσματικότητα των μέτρων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας τόσο σε επίπεδο Κυβέρνησης όσο και επίπεδο Περιφέρειας εν μέσω πανδημίας και επιτείνει την απογοήτευση και την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου ειδικά των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Δύναμη Ζωής καλεί τη Διοίκηση της Περιφέρειας να απαντήσει άμεσα σε 5 ερωτήματα.

Συγκεκριμένα:

  • Πότε θα ξεκινήσει να πληρώνει και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το «Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων λόγω Covid-19» μέσω του Π.Ε.Π. Αττικής;
  • Πόσες, από τις 42.254 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, πληρούν τα κριτήρια της σχετικής πρόσκλησης και πόσες τελικά επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν;
  • Έχει προχωρήσει η Περιφέρεια Αττικής σε μια, έστω πρώτη, αξιολόγηση του Προγράμματος; Ποιοι επιχειρηματικοί κλάδοι επιχορηγούνται και με ποια συνολικά ποσά ανά κλάδο (ανά ΚΑΔ ή ανά συναφείς ομάδες ΚΑΔ);
  • Πως κατανέμονται οι ενισχύσεις, με δεδομένο ότι αυτές αφορούν σε ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000,00€ και μέγιστο τα 50.000,00€; Να μας παρέχετε ανάλυση του αριθμού των επιχειρήσεων, ανά ποσό ενίσχυσης και ανάλογα με το είδος τους μικρές ή πολύ μικρές.
  • Εξετάζει η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής το ενδεχόμενο για την άμεση ανακοίνωση ενός νέου Προγράμματος, με αποκλειστικό στόχο την ενίσχυση των επιχειρήσεων εστίασης, με τη λογική της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, με πιο στοχευμένα κριτήρια και με ταχύτατες διαδικασίες;

Στην ερώτησή της η Δύναμη Ζωής αναφέρεται και στη χαρακτηριστική δήλωση του προέδρου της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής, κ. Γιάννη Δαβερώνη (στις 30/3/21) ότι σε επαφές που είχε με παράγοντες της Περιφέρειας “διαπιστώθηκε χωρίς να έχουν γίνει επίσημα ανακοινώσεις, ότι οι προϋποθέσεις και οι όροι που μπαίνουν για χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφήνουν απ’ έξω το 80% των επιχειρήσεων εστίασης”. “Εμείς έχουμε από την πρώτη στιγμή ενημερώσει και υποβάλει προτάσεις και συγκεκριμένο σχέδιο αλλά από ότι φαίνεται μένουμε απ’ έξω. Με δάνεια και επιστρεπτέες προκαταβολές που στην ουσία είναι δάνεια δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε”.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)