to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:24 | 20.12.2017

Οικονομία

Ρ. Αντωνοπούλου: Στα ίδια επίπεδα τα ποσοστά μερικής απασχόλησης στον πληθυσμό των εργαζόμενων

Μετά την έκρηξη της μερικής απασχόλησης το 2014, τα ποσοστά της έχουν παραμείνει στα ίδια επίπεδα, όπως ξεκαθάρισε η αναπληρώτρια υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά


Τα στοιχεία που... δεν θέλουν να ακούσουν αντιπολίτευση και ΜΜΕ για τα χαρακτηριστικά της απασχόλησης και την διαφορά της φύσης των στοιχείων ΕΡΓΑΝΗΣ και ΕΛΣΤΑΤ περιέγραψε η αναπληρώτρια υπουργός Καταπολέμησης της Ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Μετά την έκρηξη της μερικής απασχόλησης το 2014, τα ποσοστά της έχουν παραμείνει στα ίδια επίπεδα, όπως ξεκαθάρισε.

Εδώ και 30 χρόνια στην ελληνική οικονομία οι πιο δύσκολοι μήνες στην απασχόληση είναι ο Σεπτέμβριος, ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος, λόγω της εποχικότητας των επαγγελμάτων που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό -όχι μόνο ξενοδοχεία/καταλύματα και εστιατόρια αλλά όλοι οι κλάδοι που συνδέονται με τον τουρισμό. Εκεί βλέπουμε απώλεια θέσεων εργασίας. Όσο παρατείνεται η τουριστική περίοδος, από την άλλη, θα βλέπουμε να μειώνεται αυτή η τάση.

Φέτος, «τον Σεπτέμβριο είχαμε καλύτερα αποτελέσματα, Οκτώβριο-Νοέμβριο είχαμε δυσκολίες», καθώς υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι αυτών των κλάδων που με το τέλος της σεζόν περνούν στο ταμείο ανεργίας του ΟΑΕΔ και επαναπροσλαμβάνονται συνήθως τον Απρίλιο, «έτσι βλέπουμε εκτόξευση Απρίλιο και Μάιο των προσλήψεων. Γι' αυτό βρισκόμαστε σε διαπληκτισμό με τον πρώην υπουργό Εργασίας (σ.τ.σ. τον Γιάννη Βρούτση της ΝΔ), που θυμάται ακριβώς κάθε Οκτώβριο και Νοέμβριο να κοιτάξει την ΕΡΓΑΝΗ και τους υπόλοιπους μήνες βέβαια το ξεχνάει».

Η αγορά εργασίας έχει σίγουρα απορρυθμιστεί και -σε σύγκριση με το παρελθόν- οι θέσεις μερικής απασχόλησης έχουν αυξηθεί ... όμως, παίρνοντας το σύνολο του πληθυσμού των εργαζόμενων (μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων) και κοιτώντας ποιο ποσοστό ήταν με μερική απασχόληση ... βλέπουμε μία τρομακτική αύξηση από το 2012 στο 2014, από περίπου 8% στο 9,9%.

Τον Ιανουάριο του 2015 -και εδώ είναι που κανείς μένει άναυδος- όταν υπολογίζαμε το ποσοστό, ήμασταν στο 9,9%, έτσι παραλάβαμε τη χώρα. Το δεύτερο τρίμηνο του 2017, τελευταίο για το οποίο έχουμε στοιχεία, η ΕΛΣΤΑΤ μας λέει ότι βρισκόμαστε στο 9,9%. Κατά συνέπεια, δεν έχει υπάρξει αύξηση στο συνολικό πληθυσμό για τη μερική απασχόληση επί των ημερών μας.

Η ΕΡΓΑΝΗ λέει κάθε μήνα ποια είναι η κατανομή ανά είδος σύμβασης εργασίας και εκεί βλέπουμε ότι η ποσοστιαία κατανομή για κάποιο μήνα είναι 45% πλήρης απασχόληση και η υπόλοιπη μερική και εκ περιτροπής. Έτσι, βγάζει κάποιος το συμπέρασμα ότι το 55% είναι μερική και εκ περιτροπής απασχόληση, αλλά η ΕΡΓΑΝΗ λέει "στο σύνολο των προσλήψεων" όχι στις "καθαρές" προσλήψεις».

Όταν λέμε π.χ. ότι έναν συγκεκριμένο μήνα είχαμε αύξηση των καθαρών θέσεων εργασίας κατά 50.000, αυτό σημαίνει ότι το καθαρό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων είναι +50.000. Η ΕΡΓΑΝΗ μας λέει την κατανομή στις προσλήψεις, δεν μας λέει όμως για τις "καθαρές" προσλήψεις και τις απολύσεις ... άλλος ο στόχος του διαγράμματος της ΕΡΓΑΝΗΣ για το σύνολο των προσλήψεων. Η εικόνα αλλάζει όταν κοιτάζεις τις καθαρές προσλήψεις, γιατί απολύονται πολλοί που είναι σε μερική απασχόληση κάθε μήνα.

Τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα δείχνουν ότι το 63% των προσλήψεων είναι πλήρους απασχόλησης, ακριβώς αυτό που λέμε τόσο καιρό και κανείς δεν θέλει να ακούσει σε ΜΜΕ και αντιπολίτευση, τόνισε.

Τα μηνιαία στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ δεν μπορούν να αποδόσουν συμπεράσματα για το τι συμβαίνει στη διάρκεια του έτους. Άλλη δουλειά κάνει το ΕΡΓΑΝΗ, άλλη της Στατιστικής Υπηρεσίας, πρέπει να βλέπουμε τα δικά της στοιχεία και στο τέλος του χρόνου τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)