to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:26 | 01.11.2017

Πολιτική

Ρ. Αντωνοπούλου: Η Κοινωνική Οικονομία αποτελεί οριζόντια στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης

«Για την κυβέρνηση μας, η Κοινωνική Οικονομία αποτελεί οριζόντια στρατηγική προτεραιότητα, γιατί μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη, στην καταπολέμηση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά, πρωταρχικά, στην εμβάθυνση της δημοκρατίας στην παραγωγή και την εργασία», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η Ράνια Αντωνοπούλου, στο χαιρετισμό που απηύθυνε στα εγκαίνια της 1ης Έκθεσης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) στην Τεχνόπολη.


«Στην Τεχνόπολη, από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή, περισσότερα από 150 εγχειρήματα από όλη την Ελλάδα, τα οποία αναπτύσσουν οικονομική δραστηριότητα, από την αγροτοδιατροφή και την ανακύκλωση μέχρι τον τουρισμό και την πληροφορική, για πρώτη φορά εκθέτουν από κοινού τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους» ανέφερε στον χαιρετισμό της η αναπληρώτρια υπουργός.

«Σκοπός της Έκθεσης δεν είναι μόνο η παρουσίαση των δραστηριοτήτων της Κοινωνικής Οικονομίας στο ευρύ κοινό. Είναι και η δικτύωση των φορέων, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η καταγραφή καλών πρακτικών, αλλά και η επαφή τους με τους εκπροσώπους των μεγάλων παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας» επεσήμανε η Ρ. Αντωνοπούλου.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός της Ρ. Αντωνοπούλου στην 1η Έκθεση Κ.ΑΛ.Ο.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης,

Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς και τους φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που βρίσκεστε σήμερα εδώ, στην 1η έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Η Έκθεση διοργανώθηκε συνεργατικά! Η Ειδική Γραμματεία ΚΑΛΟ, η ΓΓ Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, φορείς ΚΑΛΟ, όλοι μαζί εργάστηκαν και υποστήριξαν την προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό τον κόσμο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Σε όλους εσάς ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Στην Τεχνόπολη, από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή, περισσότερα από 150 εγχειρήματα από όλη την Ελλάδα, τα οποία αναπτύσσουν οικονομική δραστηριότητα, από την αγροτοδιατροφή και την ανακύκλωση μέχρι τον τουρισμό και την πληροφορική, για πρώτη φορά εκθέτουν από κοινού τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Όμως, σκοπός της Έκθεσης δεν είναι μόνο η παρουσίαση των δραστηριοτήτων της Κοινωνικής Οικονομίας στο ευρύ κοινό.

Είναι και η δικτύωση των φορέων, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η καταγραφή καλών πρακτικών, αλλά και η επαφή τους με τους εκπροσώπους των μεγάλων παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας.

Τι διαφοροποιεί την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ);

Στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία εργαζόμαστε, παράγουμε και καταναλώνουμε όχι με γνώμονα το κέρδος, αλλά έχοντας ως αρχές τον αξιοπρεπή βιοπορισμό των συνεργαζομένων, την κοινωνική προσφορά, τη δημοκρατική συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, την ισότητα, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία απευθύνεται:

  • σε όσους έχουν επιλέξει να ασκήσουν συνεργατική και συνεταιριστική επιχειρηματική δραστηριότητα με κοινωνική αξία.

  • σε όσους έχουν απογοητευτεί από τα δυσμενή καθεστώτα εργασίας και θέλουν να επιλέξουν έναν εναλλακτικό τρόπο εργασίας και παραγωγής,

  • στους άνεργους και τους νέους που έχουν ιδέες και προσόντα και δεν θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό (brain drain),

  • στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που η αγορά εργασίας αποκλείει.

Φίλες και Φίλοι,

Για την κυβέρνηση μας, η Κοινωνική Οικονομία αποτελεί οριζόντια στρατηγική προτεραιότητα γιατί μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη, στην καταπολέμηση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά πρωταρχικά στην εμβάθυνση της δημοκρατίας στην παραγωγή και την εργασία.

Με το νέο νόμο 4430/2016 συνδιαμορφώσαμε με το πεδίο ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που διευρύνει τον τομέα πέραν των γνωστών μέχρι σήμερα ΚοινΣΕπ, βάζει κανόνες και διαμορφώνει εκείνο το περιβάλλον, ώστε η ΚΑΛΟ να απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες.

Με την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου καταγράφεται μία νέα δυναμική στο χώρο.

Φιλοδοξία μας ήταν και είναι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του πεδίου και να υποστηρίζουμε την αυτόνομη ανάπτυξη των συνεργατικών εγχειρημάτων σε όλους τους παραγωγικούς τομείς.

Η κοινωνική οικονομία δεν θα στεριώσει αν στηριχτεί σε κρατικοδίαιτες πρακτικές του παρελθόντος. Αντίθετα θα μεγαλουργήσει μέσα από διαδικασίες της βάσης.

Η υποστήριξη αυτή, η ανταπόκριση αυτή στις ανάγκες του πεδίου, δεν είναι υπόθεση μόνο του Υπουργείου Εργασίας.

Είναι συνολική δουλειά όλων των παραγωγικών υπουργείων να υποστηρίξουν τις νέες, καινοτόμες ιδέες που θα δώσουν ώθηση στην κοινωνία και την οικονομία.

Γι’αυτό το λόγο καταγράφουμε αυτό το 3ημερο τις ανάγκες διαλειτουργικότητας του κάθε κλάδου ΚΑΛΟ και συνεχίζουμε, πατάμε γκάζι στις διυπουργικές συνεργασίες ώστε να βρούμε συλλογικές λύσεις στα επιμέρους προβλήματα.

Είναι όμως και υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία, με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο, μπορεί να υποστηρίζει κοινωνικές επιχειρήσεις, παραχωρώντας υποδομές αναγκαίες για την ανάπτυξη τους.

Φίλες και Φίλοι,

Μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες το πεδίο ενεργοποιείται ήδη και χτίζει τα δευτεροβάθμια όργανα του συλλογικής εκπροσώπησης. Εμείς θα σταθούμε δίπλα σας στις προσπάθειές σας για συλλογική επιχειρηματικότητα, στις προσπάθειές σας να κινητοποιήσετε την κοινωνία ώστε να υπερβεί το ατομικιστικό εγώ και να εμπλακεί ενεργά στο συλλογικό εμείς.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας ευχαριστώ θερμά για την τιμή που μας κάνετε απόψε να εγκαινιάσετε την έκθεσή μας.

Η αποδοχή της πρόσκλησής μας, σηματοδοτεί τη βαρύτητα που αποδίδει η Κυβέρνηση, και εσείς προσωπικά, στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.

Για εμάς, ως διοργανωτές, η παρουσία σας, πέρα από τιμή, είναι και ένα αλάνθαστο δείγμα ότι η δουλειά μας υποστηρίζεται και αναγνωρίζεται.

Μας ενθαρρύνετε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε, με τον μοναδικό τρόπο της ΚΑΛΟ, τα μηνύματα αλληλεγγύης, δημοκρατίας και ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αγαπητέ Αλέξη,

σε ευχαριστώ και σε καλωσορίζω.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)