to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:55 | 01.09.2017

Πολιτική

Ρ. Αντωνοπούλου: Ευρεία η υποστήριξη των ελληνικών προτάσεων από την Επιτροπή Απασχόλησης του Ε.Κ.

«Η βασική μας λογική είναι η εξής: δεν μπορεί να έρθει ανάπτυξη αν ταυτόχρονα το εργατικό δυναμικό δεν μπορεί να συμμετέχει σε αυτή την ανάπτυξη»


Ευρεία υποστήριξη έλαβε από την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η ελληνική πρόταση για επιπρόσθετα μέτρα όσον αφορά την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και των μακροχρόνια ανέργων σε χώρες που καταγράφουν ποσοστά ανεργίας υψηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση τη ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".

Η κ. Αντωνοπούλου σημείωσε: "Υπάρχει η εισήγηση για σχετικό ψήφισμα από την Επιτροπή Απασχόλησης, το οποίο μετά θα πάει στο Κοινοβούλιο για να ψηφιστεί και, παράλληλα, πρέπει να συνεργαστούμε με αρμόδιες επιτροπές υπουργείων Οικονομικών, ώστε όταν αρχίζει η συζήτηση -που ξεκινά αυτή πολύ γρήγορα- για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τα κονδύλια και πώς θα διατίθενται στις χώρες, να ξεκινήσει η συζήτηση και η ζύμωση σ’ αυτό το επίπεδο, ώστε να μπορέσουμε να το πάμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή".

Το επόμενο βήμα δηλαδή, "πώς θα το κάνουμε αυτό", όπως είπε η κ. Αντωνοπούλου "συνίσταται" σε δύο κατευθύνσεις: "Η μία είναι ένα ποσοστό, ίσως το 5% του πακέτου Γιούνκερ που διατίθεται σε χώρες για αναπτυξιακούς λόγους, να διατεθεί όπως ο ίδιος ο πρόεδρος Γιούνκερ το έχει πει σε δράσεις που έχουν κοινωνικό θετικό αποτύπωμα -και συγκεκριμένα είχε πει για να μπορέσουν να επανενταχθούν οι άνεργοι στην αγορά εργασίας- να χρησιμοποιήσουμε ένα ποσό τρία δισ., τέσσερα δισ., σαν έκτακτο προϋπολογισμό που να διατεθεί στις χώρες".

Το δεύτερο είναι "η χαλάρωση των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος ή ελλείμματος (σ.σ. σύμφωνα με τη συνθήκη Μάαστριχτ το έλλειμμα δεν πρέπει να ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ)". Δηλαδή, όπως εξήγησε η κ. Αντωνοπούλου, "θα δίνεται το δικαίωμα σε χώρες που περνάνε δύσκολες ώρες, αντί για 3% να τους επιτρέπεται ένα 3,5%, ένα 4%, διότι το 3% πρέπει ούτως ή άλλως να προκύπτει ανά τριετία, όχι κάθε χρόνο, γιατί διαφορετικά καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει το δημοσιονομικό εργαλείο όταν περνάει ύφεση, όταν περνάει μια κρίση η οικονομία της, να μπορέσει ο δημόσιος τομέας να αντισταθμίσει την προσωρινή πτώση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα".

Αναλύοντας τους βασικούς άξονες της ελληνικής πρότασης, η κ. Αντωνοπούλου επισήμανε πως "για χώρες οι οποίες έχουν ανεργία πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης, γενική ανεργία ή νεανική ανεργία ή μακροχρόνια ανεργία, επίσης αν υπάρχουν ειδικοί πληθυσμοί (παράδειγμα ηλικίες 50 και άνω), για τις χώρες που βιώνουν υψηλή ανεργία σε οποιοδήποτε πληθυσμιακό γκρουπ, αυτό που έχουμε εισηγηθεί είναι να υπάρχουν διαφορετικά και παραπάνω μέτρα από αυτά που μέχρι τώρα παίρνει η Ευρωπαϊκή Ένωση".

Η αν. υπουργός συμπλήρωσε: "Έχουμε καταθέσει πρόταση (για τις χώρες που προαναφέρθηκαν) να μπορούν να δαπανούν παραπάνω πόρους για να μπορούν να υποστηρίξουν τους ανέργους τους στην επανένταξη της αγοράς εργασίας με διάφορα μέτρα αλλά αυτά τα κονδύλια να μην εγγράφονται στον προϋπολογισμό πρωτογενούς πλεονάσματος ή πρωτογενούς ελλείμματος".

"Ζητάμε να υπάρχει εξαίρεση των επιπρόσθετων πόρων, οι οποίοι θα δαπανούνται προς την υποστήριξη των ανέργων. Η βασική μας λογική είναι η εξής: δεν μπορεί να έρθει ανάπτυξη αν ταυτόχρονα το εργατικό δυναμικό δεν μπορεί να συμμετέχει σε αυτή την ανάπτυξη. Ακριβώς σ’ αυτό αναφέρεται ο πρωθυπουργός όταν μιλάει για βιώσιμη ανάπτυξη. Άρα δεν μπορούμε επειδή περνάμε μια συγκυρία η οποία είναι πολύ δύσκολη για τη χώρα μας, αλλά και άλλες χώρες περνάνε δικές τους μικρές κρίσεις οι οποίες οδηγούν στον αποκλεισμό ενός τμήματος του εργατικού δυναμικού από το να βρίσκει δουλειά, δεν μπορούμε να αποκλείουμε αυτόν τον κόσμο, διότι γνωρίζουμε ότι αν κάποιος είναι μακροχρόνια άνεργος, κάθε μήνας που προστίθεται, δυσκολεύει να βρει δουλειά" υπογράμμισε η κ. Αντωνοπούλου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)