to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:20 | 05.01.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Ρ. Αντωνοπούλου: Δίνουμε έμφαση στην απασχόληση μακροχρόνια ανέργων – Βάλαμε φρένο στην περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας

Η μερική απασχόληση δεν αυξήθηκε επί των ημερών της σημερνής κυβέρνησης τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ράνια Αντωνοπούλου, μιλώντας στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο, υπογραμμίζοντάς πως το υπουργείο προωθεί προγράμματα που θα απορροφήσουν μακροχρόνια ανέργους, ηλικίας 50 και άνω.


Η αναπληρώτρια υπουργός τόνισε πως «αυτό που γνωρίζουμε, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και της ΕΛΣΤΑΤ είναι ότι σωρευτικά από τον Ιανουάριο του 2015 έχουν δημιουργηθεί σχεδόν 300.000 θέσεις εργασίας. Επίσης, ξέρουμε ότι έχουμε μείωση του συνόλου των ανέργων γύρω στους 250.000 και από αυτούς οι 132.000 είναι νέοι ηλικίας 15-30 ετών».

«Αυτοί οι άνθρωποι βρήκαν δουλειά εκεί όπου η οικονομία αναπτύσσεται, δηλαδή στο εμπόριο, στη βιομηχανία, στον τουρισμό. Επίσης έχουμε άνοδο σε τεχνολογίες υψηλού επιπέδου, εκεί ο αριθμός δεν είναι τεράστιος, αλλά βλέπουμε μια συνεχή άνοδο», πρόσθεσε.

Σε σχέση με την αύξηση της μερικής απασχόλησης τα χρόνια των μνημονίων, τόνισε πως σύμφωνα με στοιχεία 2 στους 3 εργαζόμενους έχουν προσληφθεί με πλήρη απασχόληση και τόνισε πως η αντιπολίτευση δίνει μια λάθος πληροφόρηση, συνδέοντας επιλεκτικά στοιχεία. Επεσήμανε μάλιστα, πως «κάθε Νοέμβριο το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ βγάζει τον τελικό ισολογισμό και αυτό που μας είπε είναι, ότι 2 στις 3 θέσεις που έχουν δημιουργηθεί είναι πλήρους απασχόλησης. Αυτό σημαίνει, ότι ενώ θα επιθυμούσαμε η μερική απασχόληση να μην αγγίζει το 30%, εξετάζοντας τα στοιχεία από το 2012-2014 βλέπουμε την πλήρη απορρύθμιση, εμείς βάλαμε φρένο σε όλα τα καταστροφικά φαινόμενα. Άρα επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης δεν έχει αυξηθεί η μερική απασχόληση.

Σημείωσε ακόμα, πως «για να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις που θα θέλανε να έχουνε προσλάβει με πλήρη απασχόληση, αλλά για λόγους ρευστότητας τους έχουν προσλάβει με μερική απασχόληση ενεργοποιείται ένα πρόγραμμα πιλοτικά στην αρχή για 3.000 εργαζομένους, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να προβούν σε μετατροπή της μερικής απασχόλησης σε πλήρη απασχόληση.

Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα απασχόλησης, είπε πως η κυβέρνηση υποστηρίζει την κοινωφελή εργασία για οκτώ μήνες στους δήμους της χώρας. Σε αυτά τα προγράμματα απασχολήθηκαν 100.000 άνθρωποι. Υπάρχουνε επίσης προγράμματα που στόχο έχουν να υποστηρίξουν τον ιδιωτικό τομέα για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και το υπουργείο επεξεργάστηκε ένα πρόγραμμα για 15.000 ανέργους 50 και άνω. Σε αυτό το πρόγραμμα υπήρχε μικρή απορρόφηση, γιατί ο ιδιωτικός τομέας δεν προσλάμβανε μακροχρόνια ανέργους. «Εμείς ωστόσο δίνουμε έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους. Σε αυτή την κατεύθυνση έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα που αναβαθμίζει τα προσόντα των ανέργων αυτών των ηλικιών», είπε καταλήγοντας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)