to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:21 | 02.11.2017

Οικονομία

Ρ. Αντωνοπούλου: Δημοκρατία και ισοτιμία των μελών βασικές αρχές για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (βίντεο)

Στα οφέλη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου από την Τεχνόπολη στο Γκάζι και την Έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας μιλώντας στην ΕΡΤ.


Όπως εξήγησε η υπουργός «ο σκοπός της επιχείρησης που ανήκει στον τομέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας είναι διπλός, ο πρώτος είναι ο βιοπορισμός των εργαζομένων. Η δημοκρατία και η ισοτιμία ανάμεσά τους καθώς δεν υπάρχει η κλασική σχέση εργοδότη, εργαζόμενου. Το κέρδος δεν είναι αυτοσκοπός, στόχος είναι να μπορούν οι εργαζόμενοι να βιοποριστούν. Αν υπάρξει κέρδος μοιράζεται στους εργαζόμενους».

«Ο δεύτερος στόχος των επιχειρήσεων αυτών είναι να αφήνουν ένα θετικό κοινωνικό αποτύπωμα».  Δηλαδή προσφέρουν προϊόντα υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές. Υπάρχουν προϊόντα και υπηρεσίες που δεν έχει πρόσβαση ο κόσμος και αποκτούν μέσω των ΚΟΙΝΣΕΠ.

Η Ρ. Αντωνοπούλου κατέληξε ότι υπάρχει διπλή ωφέλεια από τις ΚΟΙΝΣΕΠ, κοινωνική - συλλογική και ατομική των ίδιων των εργαζομένων υπογραμμίζοντας ότι η σύσταση τους είναι μια απλή διαδικασία.

«Οι ΚΟΙΝΣΕΠ αποτελούν ένα πεδίο που μπορούν να δραστηριοποιηθούν όλοι οι πολίτες, οι άνεργοι, οι νέοι για να μη φύγουν στο εξωτερικό καθώς και κόσμος που έχει απηυδήσει με την απορρύθμιση που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας».

«Υπάρχει η κλασική ΚΟΙΝΣΕΠ, όπου πέντε άτομα συμφωνούν στις αρχές αυτές και υποβάλλουν το καταστατικό τους στο Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας όπου υπάρχουν έτοιμα καταστατικά, κάνουν την αίτησή τους και στήνουν πολύ σύντομα την επιχείρησή τους».

Επιπλέον το υπουργείο εισήγαγε και νέα νομική μορφή  όπου η σύσταση ΚΟΙΝΣΕΠ γίνεται και από τρία άτομα, ενημέρωσε η υπουργός.

Τέλος, η Ρ. Αντωνοπούλου προανήγγειλε τη σύσταση 100 κέντρων και πλέον σε όλη την Ελλάδα που θα στηρίζουν όσους θέλουν να ενεργοποιηθούν στον τομέα αυτό.

(πηγή: Κ. Μπρέγιαννη/Αυγή)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)