to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:01 | 17.02.2023

πηγή: Αυγή

Πολιτική

QatarGate: Αυτά έλεγαν Καϊλή και Αβραμόπουλος στη Ντόχα - Εμπλοκή και ευρωβουλευτή του ΕΛΚ

Η συμφωνία Ευρωκοινοβουλίου-Ντόχα που επισήμως... δεν υπάρχει - Το περιεχόμενο και το χρονικό της παρουσιάζει το Politico


φωτ. ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Τον Φεβρουάριο του 2020, η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή βρισκόταν στο πεντάστερο Ritz Carlton της πρωτεύουσας του Κατάρ και συντόνιζε μία συζήτηση για τα social media και τη Δημοκρατία, γράφει το Politico στο κεντρικό του θέμα την Παρασκευή, με τίτλο «Πώς το Κατάρ χρησιμοποίησε μία μυστική συμφωνία για να προσδεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο». Όπως υπογραμμίζει, έχει στη διάθεσή του το σύμφωνο συνεργασίας, που ωστόσο επισήμως το Ευρωκοινοβούλιο λέει πως δεν υπάρχει.

Η κα Καϊλή φέρεται να κάνει την «πάσα» στους συμμετέχοντες στη συζήτηση, σημειώνοντας ότι υπάρχουν συνεχώς προσπάθειες πολιτικών παρεμβάσεων, ακόμη και από ευρωπαϊκές χώρες. «Πώς νιώθετε σε αυτή την χώρα και για το ρόλο της στην σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής;», λέει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.

Η απάντηση έρχεται ξανά από Έλληνα. «Η χώρα που μας φιλοξενεί σήμερα έχει κάνει τεράστια πρόοδο τα τελευταία χρόνια», είπε ο πρώην Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Το Politico υπογραμμίζει ότι αυτό το απόσπασμα από μία διήμερη συνεδρία δεν προκάλεσε ενδιαφέρον, αλλά σήμερα «χτυπάει» αλλιώς, με την Καϊλή στη φυλακή για εμπλοκή σε υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης στο Ευρωκοινοβούλιο όπου το Κατάρ -όπως και το Μαρόκο- φέρονται να χρημάτιζαν ευρωβουλευτές για να επηρεάσουν αποφάσεις.

Δύο χρόνια πριν, στις 26 Απριλίου του 2018, ήταν ο Αντόνιο Παντσέρι, πρώην ευρωβουλευτής και θεωρούμενος ως ο επικεφαλής του κυκλώματος, που υπέγραψε μία ημι-επίσημη συμφωνία με το Κατάρ, που έχει στη διάθεσή του το Politico. Με αυτήν, συνδέονται οι επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου και της χώρας του Κόλπου. Παραδόξως, αυτή η συμφωνία δεν κατατέθηκε ποτέ προς έγκριση στο ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο.

Αντίθετα, φαίνεται να είχε τεράστια σημασία για την επίσημη κυβέρνηση στο Κατάρ. Από την πλευρά της χώρας, για το Κατάρ υπέγραψε την συμφωνία ο Αλί μπιν Σαμίχ Αλ Μάρι, τότε επικεφαλής της εγχώριας επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το γεγονός ότι στη συνέχεια ανέλαβε υπουργός Εργασίας στα χρόνια που αμέτρητοι ξένοι εργάτες έχτιζαν τα γήπεδα και τις υποδομές για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022, δεν μοιάζει να είναι εντελώς άσχετο.

Η επίσημη θέση του Ευρωκοινοβουλίου ότι δεν ήταν σε γνώση του η συμφωνία Παντσέρι και Καταριανών, επίσης «μπάζει», όπως εξηγεί το Politico. Υποστηρίζεται ότι η υπογραφή έγινε στο γραφείο του Παντσέρι. Ωστόσο στις φωτογραφίες φαίνεται να είναι παρών τουλάχιστον ένα μέλος του προσωπικού του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ υπάρχουν αναρτημένες οι επίσημες σημαίες των δύο πλευρών. Σύμφωνα με πρόσωπο που έχει γνώση των χώρων, η υπογραφή έγινε σε έναν από τους χώρους του Ευρωκοινοβουλίου που χρησιμοποιούνται σύμφωνα με το επίσημο πρωτόκολλο.

Ένα χρόνο αργότερα, το 2019, εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο όρος Fight Impunity. Ήταν η θεματική της πρώτης συνδιάσκεψης που οργάνωσε το Κατάρ μαζί με το Ευρωκοινοβούλιο στην Ντόχα. Από το Στρασβούργο αρνούνται ότι υπήρξε συνδιοργάνωση και υποστηρίζουν ότι απλώς κάποιος χρησιμοποίησε τα λογότυπά τους. Σε κάθε περίπτωση, ο Παντσέρι ίδρυσε στη συνέχεια την Fight Impunity, που εμφανίζεται να γίνεται κύριο όχημα του κυκλώματος του QatarGate.

Ακολουθεί η δεύτερη συνδιάσκεψη τον Φεβρουάριο του 2020, όπου πλέον υπάρχει παρουσία υψηλόβαθμων των Βρυξελλών, όπως ο Έλληνας πρώην Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Και πάλι, το Ευρωκοινοβούλιο αρνείται ότι υπήρξε συνδιοργάνωση. Σε κάθε περίπτωση, οι 300 συμμετέχοντες ταξίδεψαν με business class και φιλοξενήθηκαν στο πεντάστερο Ritz Carlton, ενώ τους τραπέζωσαν και στο Εθνικό Μουσείο του Κατάρ.

Και όπως γράφει χαρακτηριστικά το Politico, «η Καϊλή κάθε άλλο παρά ήταν η μόνη Ευρωπαία πολιτικός παρούσα», καθώς εκεί ήταν και ο Ταραμπέλα και η Μορέτι από τους Σοσιαλιστές Δημοκράτες, αλλά και o Ρουμάνος ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Κριστιάν Μπουσόι, ως επικεφαλής της ανεπίσημης «ομάδας φιλίας» με το Κατάρ.

«Μέσα σε όλη αυτή την σύγχυση, ένα είναι σίγουρο: για το Κατάρ, η συμφωνία δεν σταμάτησε να υφίσταται. «Η σχέση με το Ευρωκοινοβούλιο είναι κορυφαίας σημασίας για εμάς, έγραφε το 2021 ο Αλ Μάρι σε δύο ευρωβουλευτές ... Η απόδειξή του; "Το μνημόνιο κατανόησης που υπογράψαμε με την υποεπιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα"», καταλήγει το θέμα του Politico...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)