to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:01 | 05.12.2022

Κοινωνία

Πυροβολισμός 16χρονου: Γεμάτη δικαιολογίες η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει την χρήση όπλου από τον αστυνομικό που τραυμάτισε σοβαρά τον 16χρονο, η ΕΛ.ΑΣ καταφεύγει σε προσχήματα που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αιτιολογήσουν τη δολοφονική επίθεση που έστειλε στη ΜΕΘ ένα παιδί


Σε πλήρη εξέλιξη και υπό την εποπτεία εισαγγελέα βρίσκονται οι έρευνες του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφαλείας Θεσσαλονίκης για το περιστατικό με τον σοβαρό τραυματισμό 16χρονου, ο οποίος δέχθηκε αστυνομικά πυρά στη διάρκεια καταδίωξης. Ήδη έχει συλληφθεί αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., που έκανε χρήση του όπλου του και με εισαγγελική εντολή παραμένει υπό κράτηση.

Δικαιολογίες από την ΕΛ.ΑΣ

Η ΕΛ.ΑΣ που έβγαλε ανακοίνωση το μεσημέρι της 5/12, προσπαθεί να βρει τρόπο να δικαιολογήσει ότι αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ έκανε χρήση του όπλου του, τραυματίζοντας πολύ σοβαρά τον 16χρονο που αυτή τη στιγμή χαροπαλεύει στην ΜΕΘ του Ιπποκράτειου.

Με λίγα λόγια, η Ελληνική αστυνομία στην ανακοίνωσή της αραδιάζει αφορμές που θα μπορούσαν να αιτιολογήσουν την δολοφονική επίθεση κατά του νεαρού, ο οποίος έτρεξε να ξεφύγει από την αστυνομία που τον κυνηγούσε για 20 ευρώ βενζίνης.  

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, λοιπόν, οι λόγοι που ένας αστυνόμος μπορεί να κάνει χρήση όπλου και να τραυματίσει έναν ανήλικο στο κεφάλι είναι:

  1. Όταν αγνοεί τις προειδοποιήσεις της και δεν υπακούει στις εντολές της
  2. Όταν περνάει με κόκκινο το φανάρι
  3. Όταν κάνει επικίνδυνους ελιγμούς
  4. Ή αλλιώς όταν κλέβει κάτι αξίας ενός 20άρικου ή είναι ρομά και άρα πολίτης «δεύτερης κατηγορίας»

Ακολουθεί η ανακοίνωση 

«Την 01.00 ώρα περίπου σήμερα (05-12-2022) νεαρός ημεδαπός - οδηγός Ι.Χ. Φορτηγού, μετέβη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Ν. Μοναστηρίου, όπου εφοδιάστηκε με πετρέλαιο δίχως να καταβάλει αντίτιμο και αποχώρησε, σύμφωνα με σχετική καταγγελία του υπαλλήλου, ο οποίος άμεσα ενημέρωσε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι βρίσκονταν πλησίον του σημείου.

Οι αστυνομικοί έσπευσαν προς την κατεύθυνση διαφυγής του ανωτέρω οχήματος και ενημέρωσαν επίσης το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης.

Το όχημα ακολουθήθηκε από τους ως άνω αστυνομικούς με χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, πραγματοποιώντας συνεχείς επικίνδυνους ελιγμούς για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου και μη συμμορφούμενο κατευθύνθηκε προς την περιοχή των Διαβατών.

Παραβιάζοντας αλλεπάλληλα φωτεινούς σηματοδότες και ενεργώντας συνεχώς επικίνδυνους ελιγμούς επιχείρησε να εμβολίσει μετωπικά το προπορευόμενο δίκυκλο της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, αγνοώντας εκ νέου τις εντολές τους».

Ενόψει του άμεσου κινδύνου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου (πραγματοποιώντας δύο βολές) επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο αυτού, να προσκρούσει σε τοιχίο και να διακομισθεί σοβαρά τραυματισμένος στο εφημερεύον Νοσοκομείο με σταθμό του ΕΚΑΒ.

Για το συμβάν άμεσα ενημερώθηκε η οικεία Εισαγγελική Αρχή, η οποία εποπτεύει την διενεργούμενη προανάκριση και πραγματοποιήθηκε αυτοψία παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού, ενώ ο αστυνομικός που έκανε χρήση όπλου συνελήφθη.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης».

Όσο για την προανάκριση και την σύλληψη του αστυνομικού

Υπενθυμίζεται το αντίστοιχο περιστατικό το φθινόπωρο του 2021, όπου αστυνομικοί είχαν πυροβολήσει και σκοτώσει ανήλικο Ρομά Νίκο Σαμπάνη.

Τότε, όπως προέκυπτε από εξέταση των δεδομένων, υπήρξε προσπάθεια «σκηνοθεσίας και συγκάλυψης» των πραγματικών περιστατικών.

«Δεν πρόκειται λοιπόν για την κακιά στιγμή. Αλλά για τη συστημική βία και αυθαιρεσία της αστυνομίας με κυβερνητική -τουλάχιστον- ανοχή, αν κρίνουμε από την προσπάθεια να μην αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Σαμπάνη», όπως τονίζει ο Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)