to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:18 | 21.07.2022

Κοινωνία

Υπό έλεγχο Σαλαμίνα και Μέγαρα - Βαριά «τραυματισμένη» η Πεντέλη - Συγκινητική αλληλεγγύη κόντρα στην ευθυνοφοβία

Μικρές εστίες αναζωπυρώσεων αντιμετωπίστηκαν τη νύχτα από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις - Θλιβερό διήμερο που αφήνουν πίσω τους οι φωτιές στην Αττική, με αποκορύφωμα την πύρινη κόλαση στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης - Διώνη, Ντράφι, Ανθούσα, Παλλήνη και Παλαιά Πεντέλη - και εν συνεχεία τις μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν σε Μέγαρα και Σαλαμίνα.


Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο σε καμία από τις τρεις τοποθεσίες και με τη συνδρομή των εναέριων μέσων θα συνεχιστούν και σήμερα οι επιχειρήσεις, έτσι ώστε να ξεπεραστεί πλήρως ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης, καθώς και σήμερα αναμένεται να πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Ειδικότερα, στα Μέγαρα θα επιχειρήσουν 5 αεροσκάφη, ενώ στην Πεντέλη 2 και ένα ελικόπτερο. Παράλληλα, θα συνεχιστούν για δεύτερη μέρα σήμερα οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγέντων Δήμων Πεντέλης και Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα).

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τέσσερις περιφέρειες της χώρας

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, Πέμπτη 21 Ιουλίου, για τέσσερις περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα για τις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)

-Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
___________

Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, υπολογίζεται ότι η δασική πυρκαγιά της Πεντέλης κατέκαψε περίπου 20.350 στρέμματα.

Επισημαίνεται ότι η έκταση αυτή έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus.

Πεντέλη, Ντράφι, Διώνη, Παλλήνη και Ανθούσα μετρούν τις πληγές τους

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, πλέον η φωτιά είναι σε ύφεση και δεν υπάρχουν ενεργές εστίες. Παρόλα αυτά, στο παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, υπό το φόβο των αναζωπυρώσεων λόγω των ισχυρών ανέμων.

Ένας νεκρός, 34 τραυματίες, καμένα σπίτια και στάχτη: αυτός είναι ο πρώτος – πρόχειρος απολογισμός της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης στην Νταού Πεντέλης και κατάκαψε το Ντράφι, τη Διώνη, την Παλλήνη, την Ανθούσα και την Παλαιά Πεντέλη.

Σπίτια και οχήματα παραδόθηκαν στις φλόγες, ζώα απανθρακώθηκαν και οι κάτοικοι της περιοχής είδαν για ακόμη μια φορά τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Ένας 84χρονος άνδρας, πρώην ναυτικός, δεν άντεξε να δει το σπίτι του να καίγεται για τρίτη φορά και έβαλε τέλος στη ζωή του.

Απαισιόδοξα τα στοιχεία από τις πρώτες αυτοψίες: Από τα 19 σπίτια τα 4 κρίθηκαν κατοικήσιμα

Έως το τέλος της Τετάρτης διεξήχθησαν αυτοψίες σε 30 κτήρια:

Από αυτά 19 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 4 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 8 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 7 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 5 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 1 είναι κατάλληλος για χρήση, 1 προσωρινά ακατάλληλος και 3 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

Ελέγχθηκαν 2 αποθήκες εκ των οποίων η 1 κρίθηκε προσωρινά ακατάλληλη για χρήση και 1 επικίνδυνη για χρήση, η οποία θα επανελεγχθεί.

Τέλος ελέγχθηκαν 4 Ιεροί Ναοί εκ των οποίων οι 3 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο 1 προσωρινά ακατάλληλος για χρήση.

Αύριο θα συνεχίσουν να συνδράμουν στο έργο των αυτοψιών στις πληγείσες περιοχές της Αττικής μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με στόχο να ολοκληρωθεί η καταγραφή το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων συμπολιτών μας.

Υπό έλεγχο μέρος της φωτιάς στη Σαλαμίνα - Καλύτερη εικόνα στα Μέγαρα

Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα, το ένα στα Μέγαρα και το δεύτερο στη Σαλαμίνα.

Η φωτιά στα Μέγαρα εκδηλώθηκε στην περιοχή Βενίζα στις 13:41 και λόγω της έκτασής της, δόθηκε εντολή για άμεση εκκένωση των οικισμών Ζάχουλη και Παπαγιαννέικα.

Η φωτιά στη Σαλαμίνα εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 20:30 είναι ένα πλέον το πύρινο μέτωπο και συγκριμένα στον λόφο Πατρίς. Το 112 ενεργοποιήθηκε δύο φορές, ενώ δόθηκε εντολή εκκένωσης του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η εικόνα πλέον είναι καλύτερη και επιχειρούν 14 πυροσβέστες με επτά οχήματα, ενώ από Πειραιά έχουν μεταφερθεί πέντε πυροσβέστες, με πέντε οχήματα. Από αέρος συνδράμουν έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.
_________

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με επικεφαλής την Γραμματέα Ράνια Σβίγκου και τον αναπληρωή Γραμματέα Γιώργο Βασιλειάδη. την αναπληρώτρια τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας, Χαρά Καφαντάρη, καθώς και τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Σπίρτζη βρίσκεται στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές στην Αττική και παίρνει μέρος στη σύσκεψη που πραγματοποιείται στο δημαρχείο Γέρακα-Παλλήνης με τη συμμετοχή του δημάρχου Παλλήνης Αθ. Ζούτσου και άλλων δημάρχων της περιοχής.​Νωρίτερα, το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ παρέδωσε είδη πρώτης ανάγκης στο δημαρχείο Γέρακα και στο ΚΑΠΗ.

Επίσκεψη στις πυρόπληκτες περιοχές του Πεντελικού Όρους που οργάνωσαν η Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας (ΝΕΒΑ) του κόμματος και η ΟΜ Πεντέλης συμμετείχαν οι βουλευτές
Πάνος Σκουρλέτης και Γιώργος Κατρούγκαλος, το μέλος της ΠΓ Αννέτα Καββαδία και τα μέλη της ΚΕ Πέτρος Καλκανδής και Γιώργος Μπαλάφας, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, μέλη της ΝΕΒΑ με επικεφαλής την Συντονίστρια Αγγελική Παπάζογλου, δημοτική σύμβουλος Κηφισιάς, μέλη της ΟΜ Πεντέλης, ο δημοτικός σύμβουλος Πεντέλης Αντώνης Φειδοπιάστης και ο Κώστας Βαρλαμίτης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πεντέλη Πόλη Πρότυπο».

Την ίδια στιγμή, είδη πρώτης ανάγκης παραδόθηκαν στον Δήμο Παλλήνης και από το Κοινωνικό Παντοπωλείου του Δήμου Χαλανδρίου.

Ενεργή παραμένει ακόμα και η καμπάνια της Αλληλεγγύης για Όλους για τη συγκέντρωση ειδών για τους πυρόπληκτους. Μάλιστα, κλιμάκιο της ΑγΟ επισκέφθηκε σήμερα την πυρόπληκτη περιοχή της Παλλήνης.


_________

Μητσοτάκης και Στυλιανίδης εμφανίστηκαν ευχαριστημένοι για το επιχειρησιακό σκέλος - Άμεσες οι πρώτες βολές ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων για να ενημερωθεί για τις φωτιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα, κυρίως για τα μέτωπα σε Μέγαρα και Σαλαμίνα αλλά και για την Πεντέλη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε σε δηλώσεις, ευχαριστώντας αρχικά όσους έδωσαν μάχη με αυτοθυσία και τόνισε ότι η πολιτεία θα είναι δίπλα σε όσους οι περιουσίες υπέστησαν ζημιές.

Σε ερώτηση που έγινε στον πρωθυπουργό για τα αίτια της φωτιάς στην Πεντέλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα. Θα μπορούμε να έχουμε περισσότερα στοιχεία όταν ολοκληρωθεί το ανακριτικό της πυροσβεστικής. Αλλά για την Πεντέλη δεν αποκλείεται η περίπτωση του εμπρησμού».

Λίγο νωρίερα είχε πραγματοποιήσει εκτακτη ενημέρωση για την πυρκαγιά που κατέκαψε χθες την Πεντέλη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. Εκεί, ο υπουργός αξιολόγησε ως σωστό τον συντονισμό και διαπίστωσε έγκαιρη επέμβαση των δυνάμεων.

Τα πρώτα πυρά εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δεν άργησαν να έρθουν, με το γραφείο τύπου της Κουμουνδούρου να σχολιάζει πως τα επικοινωνιακά σόου των προηγούμενων εβδομάδων διαδέχθηκαν έναν υπουργό που βγήκε να συγχαρεί τον εαύτό του, σχολιάζοντας προφανώς τις δηλώσεις Στυλιανίδη  (σ.σ. η επίσκεψη Μητσοτάκη δεν είχε πραγματοποιηθεί την ώρα της ανακοίνωσης - επ' αυτής τοποθετείται ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος - διαβάστε αμέσως παρακάτω) που πραγματοποίησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας το απόγευμα της Τετάρτης σε ζωντανή σύνδεση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου τύπου:

«Τις τελευταίες εβδομάδες οι πολίτες παρακολουθούν τα επικοινωνιακά σόου των Μητσοτάκη – Στυλιανίδη που τους διαβεβαίωναν ότι η χώρα έχει θωρακιστεί από τις πυρκαγιές. Και σήμερα η Αττική για μία ακόμα φορά καίγεται. Και ο αρμόδιος υπουργός βγήκε μπροστά στα αποκαΐδια να δώσει συγχαρητήρια στον εαυτό του.

Δεν βρήκε να δώσει μια πειστική εξήγηση για το γιατί οι κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους αβοήθητοι ή γιατί αστυνομικοί επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα, μετά τα 3500 οργανικά κενά πυροσβεστών, και μάλιστα με… ποτιστήρια.

O κ. Στυλιανίδης δεν πήρε κανένα μάθημα από το παρελθόν της χώρας ή από άλλες ευρωπαϊκές εμπειρίες, όπως ισχυρίστηκε. Το μόνο μάθημα που πήρε είναι από τον κ. Μητσοτάκη, που νομίζει ότι όσο πιο χοντρά τα ψέματα τόσο πιο πειστικά είναι.

Αφού αρνείται να καλύψει τα χιλιάδες κενά στην πυροσβεστική του συνιστούμε τουλάχιστον να μην προκαλεί».

Σκληρή απάντηση στους προκλητικούς πανηγυρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη την ώρα που μαίνονται οι καταστροφικές πυρκαγιές έδωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «εμφανίστηκε για να συνεχίσει το κρεσέντο αλαζονείας και αυτοθαυμασμού της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση τα κατάφερε, η Πεντέλη κάηκε».

Όπως τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, «ενώ καίγονται ακόμα σπίτια στην Αττική, με άγνωστο μέχρι στιγμής τον αριθμό των κατοικιών που έχουν καταστραφεί, δεν δίστασε να πει ότι οι ζημιές είναι περιορισμένες.

Είναι ικανοποιημένος με τα χιλιάδες κενά στην πυροσβεστική και τις εικόνες αστυνομικών με κουβάδες να προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες».

«Τις υποσχέσεις δε για την στήριξη της πολιτείας προς όσους έχουν πληγεί τις ακούσαμε και πέρσι στην Εύβοια και σε άλλες πυρόπληκτες περιοχές, οι κάτοικοι όμως ακόμα περιμένουν.

Χωρίς ντροπή ο Κ. Μητσοτάκης παραδέχεται όχι μόνο την ανεπάρκεια του αλλά και το χάσμα με την πραγματικότητα που ζουν οι απλοί πολίτες της χώρας» καταλήγει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

____________

Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, cnn.gr, meteo.gr - Εικόνες: Ευρωκίνηση (κεντρική: Γιώργος Κονταρίνης)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)