to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:55 | 14.09.2019

Κοινωνία

Όλες οι σημερινές εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα: 68 πυρκαγιές μέσα σε ένα 24ωρο (ενημέρωση)

Πυρκαγιά στην περιοχή Λουτρακίου από το μεσημέρι – Εκκενώθηκαν προληπτικά γηροκομείο και μοναστήρι - Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κεφαλλονιά, νωρίς το πρωί μεταφέρθηκαν 200 τουρίστες στην παραλία της περιοχής προληπτικά - Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος λόγω πυρκαγιάς σε οικόπεδο στις Αχαρνές το πρωί - Μία σύλληψη για τη φωτιά στο Σέιχ Σου


(Από την πυρκαγιά στα Λουρδάτα Κεφαλονιάς - φωτογραφία: kefaloniapress)

Νέα πυρκαγιά στα Μέγαρα. Ολονύχτια μάχη των πυροσβεστών με τις διάσπαρτες εστίες προβλέπεται στο Λουτράκι. Σε όλη την επικράτεια ξέσπασαν 68 πυρκαγιές μέσα σε ένα 24ωρο

Θεσσαλονίκη: Μία σύλληψη για τη φωτιά στο Σέιχ Σου 

Το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης συνέλαβε ένα άτομο ως εμπλεκόμενο στη μικρής έκτασης φωτιά που είχε εκδηλωθεί νωρίτερα σήμερα (στις 12:05), στο δάσος Σέιχ Σου.

Νέα πυρκαγιά στα Μέγαρα

Νέες εστίες πυρκαγιάς στην Αττική καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς παραμένει σε εξέλιξη η σοβαρότερη από τις σημερινές πυρκαγιές στο Λουτράκι.

Πριν από λίγο το κέντρο της Πυροσβεστικής ενημερώθηκε για μια ακόμα πυρκαγιά στην Δυτική Αττικής και ειδικότερα στα Μέγαρα, στην περιοχή Χάνι Δερβενίου, όπου σπεύδουν δυνάμεις προκειμένου να την αντιμετωπίσουν γρήγορα, καθώς αυτή την ώρα έχουν πέσει οι άνεμοι, γεγονός που διευκολύνει τις προσπάθειες των πυροσβεστών.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά είναι σε ρεματιά με δάσος και δεν απειλέι κατοικημένη περιοχή μέχρι στιγμής.

Ήδη στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν 39 πυροσβέστες με 11 οχήματα, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, προσπαθώντας να ελέγξουν την πυρκαγιά πριν πάρει διαστάσεις.

Τα μικρότερα μέτωπα στην Αττική

Μικρότερες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν δίπλα στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στον Άγιο Στέφανο προς Αφίδνες, στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου και στον Μαραθώνα, οι οποίες όμως, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν εμπνέουν ανησυχία.

Οι πολλές φωτιές στην ίδια περιοχή προβληματίζουν έντονα τις ανακριτικές αρχές γι' αυτό έχει ξεκινήσει ήδη προανάκριση για τα αίτια, από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Π.Σ.

Σημειώνεται ότι το 24ωρο από χτες στις 19:00 έως τις 19:00 σήμερα, Σάββατο, εκδηλώθηκαν συνολικά σε όλη την Ελλάδα, 68 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο, ενώ διατέθηκαν συνολικά 846 πυροσβέστες, 287 οχήματα, 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) και περιοδικά τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης. Συνδρομή παρείχαν 17 υδροφόρες και έξι μηχανήματα έργου των Περιφερειών και των ΟΤΑ, καθώς και εθελοντές πυροσβέστες με εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Υπενθυμίζεται ότι και αύριο, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για έξι περιφέρειες και συγκεκριμένα:

• Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία)

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια)

• Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία)

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

• Περιφέρεια Κρήτης (Χανιά, Ρέθυμνο)

Όλες οι δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα ενώ από την Πυροσβεστική απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:

• Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς

• Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112

Για πληροφορίες αναφορικά με την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να ανατρέχουν στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter, ενώ παρακαλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Πυρκαγιά στην περιοχή Λουτρακίου – Εκκενώθηκαν προληπτικά γηροκομείο και μοναστήρι

Για προληπτικούς λόγους, έπειτα από εισήγηση της Πυροσβεστικής, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή Λοουτρακίου-Περαχώρας, εκκενώθηκαν, πριν από λίγο (6.00 μ.μ.), το μοναστήρι του Αγίου Πατάπιου και το γηροκομείο του Προφήτη Ηλία. Σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική απομακρύνθηκαν από το σημείο περίπου 50 άτομα, ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος για κατοικίες.

Η φωτιά κατευθύνεται προς την βόρεια πλευρά του νεκροταφείου, ενώ σημειώνεται ότι ενισχύονται συνεχώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Η πυρκαγιά στο Λουτράκι παραμένει σε εξέλιξη, αλλά από το απόγευμα παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα, καθώς κόπασαν οι άνεμοι και έτσι έγινε δυνατό να γίνουν ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα.

Ωστόσο τα εναέρια μέσα αποχώρησαν λόγω νύχτας και το βάρος πέφτει στις επίγειες δυνάμεις, που έχουν ενισχυθεί και αντιμετωπίζουν αρκετές διάσπαρτες εστίες με στόχο να τις θέσουν υπό έλεγχο πριν από τις πρωινές ώρες, που προβλέπεται πάλι αύξηση της έντασης των ανέμων.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν συνολικά 108 πυροσβέστες, 23 οχήματα και 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν ένα μηχάνημα έργου του Ελληνικού Στρατού και τέσσερις υδροφόρες της Περιφέρειας και του δήμου.

Φωτιά και στις Φέρες - Υπό μερικό έλεγχο αυτή τη στιγμή

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά σε δασική έκταση, στην περιοχή της Καβησού, στις Φέρες Έβρου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο σημείο επιχειρούν 22 πυροσβέστες, 8 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 12 ατόμων.

Κεφαλονιά: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά - Εκκένωση το πρωί 200 τουριστών που επιστρέφουν σιγά σιγά

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην περιοχή Λουρδάτα στην Κεφαλονιά, σε δασική έκταση πάνω από το χωριό, σε περιοχή γεμάτη τουριστικά καταλύματα και βίλες.

«Αναγκαστήκαμε να εκκενώσουμε κατοικίες και τουριστικά καταλύματα, στο χωριό Λουρδάτα, καθώς στις 05:15 το πρωί, δυο ταυτόχρονες εστίες έκαναν την εμφάνιση τους κοντά σε ξενοδοχεία και καταλύματα της περιοχής. Με λεωφορεία και χωρίς να προκληθεί πανικός μεταφέραμε 200 τουρίστες σε ασφαλές σημείο στην παραλία της περιοχής» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, για την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή, ο Θεοφιλος Μιχαλάτος.

Όπως επισήμανε ο δήμαρχος, «αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά βρίσκεται υπό έλεγχο και σιγά- σιγά οι τουρίστες επιστρέφουν στα καταλύματα τους».

«Από τις πρώτες στιγμές της μεγάλης πυρκαγιάς, είχα επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι οποίοι με το πρώτο φως της ημέρας έστειλαν στο νησί, ένα ελικόπτερο τύπου Ericsson, που βοήθησε πολύ τις επίγειες δυνάμεις να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά», μας ανέφερε επίσης δήμαρχος Αργοστολίου.

Μέσα από τις αυλές

Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διοικητή της πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, Ανδρέα Ρίζο, που μίλησε νωρίτερα σημερα το πρωί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, «η πυρκαγιά στην κυριολεξία πέρασε μέσα από τις αυλές των κατοικιών στην περιοχή Λουρδάτα χωρίς να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Η φωτιά έκαψε μια παλιά αποθήκη που βρισκόταν μέσα στο δάσος και ένα χωματουργικό μηχάνημα. Σε συνεργασία με την Αστυνομία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κεφαλονιάς, εκκένωσε κατοικίες και καταλύματα της περιοχής για να μην κινδυνέψει καμιά ανθρώπινη ζωή».

Στο σημείο βρίσκονται 12 οχήματα με 40 πυροσβέστες και 2 πεζόπορα τμήματα, ενώ από το Δήμο και την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς έχουν σταλεί υδροφόρες. Από αέρος επιχειρούν ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου έρικσον και ένα καναντέρ ενώ προσπάθησαν και δύο αεροσκάφη τύπου πετζετέλ αλλά λόγω του δυνατού αέρα δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν το σημείο.

Κεχριές Κορινθίας

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις Κεχριές Κορινθίας έχει σβηστεί, ενώ υπό έλεγχο είναι και η πυρκαγιά κοντά στις Πίσσες Λουτρακίου.

Πυρκαγιά στη λεωφ. Θορικού στη Λαυρεωτική

Σε ύφεση είναι πλέον η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί σε υπαίθριο χώρο, στη λεωφόρο Θορικού, στη Λαυρεωτική. Στο σημείο επιχειρούν αυτή την ώρα 9 πυροσβέστες με 3 οχήματα.

Πυρκαγιά σε υπαίθριο χώρο στις Αχαρνές Αττικής

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το πρωί σε υπαίθριο χώρο με ξερά χόρτα στη συμβολή των οδών Αριστοκλέους και λεωφόρου Πάρνηθος, στις Αχαρνές Αττικής. Στο σημείο έσπευσαν και επιχειρούν συνολικά 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Σημειώνεται ότι λίγο μετά τις 12 αποκαταστάθηκε πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος που είχε διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς στις Αχαρνές.

Την Παρασκευή

Καλύτερη η εικόνα του πύρινου μετώπου στην Ηλεία - Δεν συσχετίζεται με την φωτιά ο θάνατος 58χρονου

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, αρχιπύραρχος Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή, χωρίς όμως να απειλεί σπίτια.

Σε παθολογικά αίτια οφείλεται σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ο θάνατος ενός 58χρονου στην περιοχή Καλλιθέα του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, κοντά στο σημείο της φωτιάς. Διαβάστε περισσότερα...

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Σαρωνίδα

Υπό έλεγχο τέθηκε χθες αργά το απόγευυμα η πυρκαγιά στη Σαρωνίδα, στην περιοχή ωστόσο δυνάμεις παρέμειναν για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων που είχε διακοπεί το μεσημέρι, διεξάγεται κανονικά σε όλους τους δρόμους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)