to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:20 | 20.08.2021

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

Πυρκαγιές – Επιχειρησιακό φιάσκο: Τα 9+1 εγκληματικά λάθη

Το avgi.gr παρουσιάζει λάθη και παραλείψεις, όπως προκύπτουν από το ρεπορτάζ, τις μαρτυρίες και τις επισημάνσεις ειδικών επιστημόνων


Οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, που έχουν αποτεφρώσει με άπνοια κοντά στα 1.400.000 στρέμματα, αποκάλυψαν την τεράστια ένδεια σε επιχειρησιακό επίπεδο, απόρροια των πολιτικών επιλογών για υποτίμηση των δασικών υπηρεσιών και όχι μόνο.

Το ερώτημα που πλανάται, με αφορμή και την καταστροφική πυρκαγιά στα Βίλια που ακόμα καίει εκτός ελέγχου από την Δευτέρα, είναι γιατί οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν δείξει εξαιρετική αδυναμία στο να αντιμετωπίσουν τις φωτιές που μετατρέπονται σε χρόνο ρεκόρ σε μεγάλα πύρινα μέτωπα.

Το avgi.gr παρουσιάζει τα 9+1 εγκληματικά λάθη έτσι όπως προκύπτουν από το ρεπορτάζ, τις μαρτυρίες και τις επισημάνσεις ειδικών επιστημόνων.

1] Δεν γίνεται επέμβαση κατά τα πρώτα κρίσιμα είκοσι λεπτά από την εκδήλωση της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα τα πύρινα μέτωπα να γιγαντώνονται και η φωτιά να βγαίνει εκτός ελέγχου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας φέτος κατέχει τη «μαύρη» πρωτιά ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου, με τον μεγαλύτερο αριθμό καμένων εκτάσεων ανά πυρκαγιά. Μέχρι τα μέσα Αυγούστου 58 μεγάλες δασικές πυρκαγιές έκαψαν 1.161.650 στρέμματα.

2] Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν επιχειρούν μέσα στα δάση που αποτελούν ακόμα και σήμερα terra incognita για τους πυροσβέστες. Έτσι οι φωτιές φτάνουν στους οικισμούς στα χωριά και ακόμα και στις παρυφές πόλεων, πράγμα αδιανόητο.

3] Σχεδόν σε όλες τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές παρατηρήθηκε σοβαρό έλλειμα συντονισμού από τους επιτελείς τόσο στις επίγειες όσο και στις εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης. Χαρακτηριστικό είναι το επικίνδυνο περιστατικό με το θηριώδες Ιλιούσιν που αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή η σύγκρουσή του με άλλα εναέρια μέσα στα Βίλια. Χαρακτηριστικό είναι και το ξέσπασμα του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Δασοφυλάκων που έκανε λόγο για «ηλίθιους και ανίκανους» και για άσχετους που έχουν αναλάβει τον συντονισμό κατάσβεσης.

4] Παρατηρείται από τους επιτελείς  εντελώς λανθασμένη εκτίμηση για την επικινδυνότητα ορισμένων πυρκαγιών με αποτέλεσμα η υποτίμηση των μετώπων να κάνει παρανάλωμα την Εύβοια και τα Βίλια.


5] Οι δασοπυροσβέστες γνώριζαν το δάσος σπιθαμή προς σπιθαμή και ο δασάρχης που είχε το γενικό πρόσταγμα είχε αντίληψη, ανάλογα με τη βλάστηση της περιοχής, προς τα πού θα κινηθεί η φωτιά καθώς και εάν θα επιβραδυνθεί ή θα επιταχυνθεί. Έτσι έστηναν μπλόκα σε σημεία πριν φτάσει το πύρινο μέτωπο.

6] Οι εποχικοί δασοπυροσβέστες προσλαμβάνονταν με το κριτήριο της εντοπιότητας καθώς γνώριζαν το δάσος, τα περάσματα και τις οδούς διαφυγής. Στις φωτιές των τελευταίων ημερών είδαμε να έχουν μεταφερθεί πυροσβεστικές δυνάμεις από τη βόρεια Ελλάδα για να επιχειρήσουν στην άγνωστη γι’ αυτούς γη της Βαρυμπόμπης, των Αφιδνών,της Πάρνηθας

7] Δυνάμεις δασοπυροσβεστών παρέμεναν στις περιοχές όπου η φωτιά είχε σβήσει για τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων. Στις φωτιές των τελευταίων ημερών από αναζωπύρωση έγινε η μεγάλη καταστροφή στην Αττική, στην Αχαΐα όπου από τη Ζήρια έφτασε στη θάλασσα καθώς και στη Βόρεια Εύβοια, την Ηλεία, τη Μεσσηνία, την Αρκαδία. ΟΙ αναζωπυρώσεις αποτέλεσαν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Κερατέα και τα Βίλια

8] Όταν το πρόσταγμα είχε το δασαρχείο οι δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας συνέδραμαν υπό την καθοδήγηση του δασάρχη και βρίσκονταν στα όρια των οικισμών ώστε να επέμβουν στην περίπτωση που η φωτιά ξέφευγε

9] Τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης έγιναν κεντρική επιχειρησιακή επιλογή ενώ δεν σβήνουν τις φωτιές. Ο ρόλος τους είναι κρίσιμος για την οριοθέτηση του μετώπου και για την επιχείρηση σε απόκρημνες περιοχές. Αντίθετα υποτιμήθηκε ο κυρίαρχος ρόλος των επίγειων δυνάμεων με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στην κατάσβεση και συνεχείς αναζωπυρώσεις

10] Η κυβέρνηση ενώ έκανε επικοινωνιακή επένδυση στα εναέρια μέσα μετά το επιχειρησιακό φιάσκο υποχρεώθηκε να παραδεχθεί ότι από τα 73 πτητικά μέσα, τα 67 είναι για κατάσβεση και μπορούν να επιχειρούν ταυτόχρονα μόνο 20. Έτσι δικαιώνονται τραγικά οι κάτοικοι που κατήγγειλαν ότι δεν είχαν βοήθεια από εναέρια μέσα και τους απαντούσαν ότι δεν τα… βλέπουν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)