to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:05 | 25.07.2020

Κοινωνία

Σε ύφεση η φωτιά στο Γραμματικό Ηλείας - Εξήντα δύο πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

«Η εικόνα των πυρκαγιών σε Γραμματικό Ηλείας και Κεχριές Κορινθίας βελτιώνεται συνεχώς», ανέφερε νωρίς το πρωί του Σαββάτου 25/7 ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης


Ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης εξακολουθούν να επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή του Γραμματικού Ηλείας, όπου χθες το μεσημέρι εκδηλώθηκε φωτιά σε δασική έκταση, η οποία, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, βρίσκεται σε ύφεση.

Στον τόπο της φωτιάς βρίσκονται 120 πυροσβέστες, 45 οχήματα, και έξι πεζοπόρα τμήματα, ενώ μέχρι την δύση του ηλίου το έργο των επίγειων δυνάμεων συνέδραμαν δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα. Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών συνδράμουν υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των γειτονικών δήμων.

Για καμμένη έκταση 3.000 στρεμμάτων κάνουν λόγο οι πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από το Λαντζόι έως το Χελιδόνι και το Περιστέρι, στη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες στις έντεκα το πρωί στην Ηλεία και ήταν ενεργή όλη τη νύχτα της Παρασκευής. Ολονύχτια και δύσκολη ήταν μάχη των πυροσβεστών στο Γραμματικό Ηλείας, στην περιοχή όπου ξύπνησαν μνήμες από το 2007, όταν 76 άνθρωποι χάθηκαν στις φλόγες.

0C4F6618 1465 4EEA A958 7E506D428A57

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο οποίος μετέβη την Παρασκευή στην περιοχή ανάμεσα στο Γραμματικό Ηλείας και το Χελιδόνι, τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι "δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή, ούτε έχει γίνει εκκένωση περιοχής λόγω της πυρκαγιάς». Νωρίτερα, υπήρξε εισήγηση της Πυροσβεστικής για την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Χελιδόνι.

Εξήντα δύο πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

Σε 62 ανήλθαν οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από τις 19:00, χθες, Παρασκευή 24 Ιουλίου, έως την ίδια ώρα απόψε, σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Συνολικά επιχείρησαν 1.115 πυροσβέστες με 426 οχήματα, 24 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το μηχανοκίνητο πυροσβεστικών επιχειρήσεων και περιοδικά τα εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος. Συνδρομή παρέχουν η ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου των περιφερειών και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι περισσότερες φωτιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, την Τετάρτη 22 Ιουλίου, στις Κεχριές Κορινθίας είναι σε εξέλιξη, με διάσπαρτες καύσεις στην έκτασή της. Συνολικά επιχειρούν 402 πυροσβέστες, 82 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το μηχανοκίνητο πυροσβεστικών επιχειρήσεων, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της περιφέρειας Πελοποννήσου και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σημειώνεται, επίσης, ότι μόλις νύχτωσε αποσύρθηκαν τα 2 ελικόπτερα και τα ισάριθμα αεροσκάφη, που επιχειρούσαν στην περιοχή.

Μία σύλληψη

Στο μεταξύ, στη σύλληψη ενός ατόμου για την φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στην περιοχή Γραμματικό της Ηλείας, προχώρησαν, έπειτα από έρευνες που έκαναν, στελέχη του κλιμακίου αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού της Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν άνδρα, ο οποίος συνελήφθη χθες το βράδυ και κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια. Στο συγκεκριμένο άτομο επεβλήθη διοικητικό πρόστιμο και σήμερα το μεσημέρι πρόκειται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας.

«Η εικόνα των πυρκαγιών βελτιώνεται συνεχώς»

«Η εικόνα των πυρκαγιών σε Γραμματικό Ηλείας και Κεχριές Κορινθίας βελτιώνεται συνεχώς. Με το πρώτο φως της ημέρας εναέρια μέσα πραγματοποιούν διαβροχή, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζονται δραστικά οι καύσεις σε όλη την περίμετρο της φωτιάς», ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης, το πρωί του Σαββάτου 25/7.

Στην πυρκαγιά στις Κεχριές Κορινθίας, που εκδηλώθηκε την περασμένη Τετάρτη, επιχειρούν το Σάββατο 300 πυροσβέστες με 86 οχήματα, 185 μέλη πεζοπόρων τμημάτων, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ, μηχανήματα έργου, ενώ από αέρος συντρέχουν 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Εξαιτίας της φωτιάς, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν συνολικά πέντε περιοχές της Κορινθίας.

Σοβαρά ερωτήματα Ραγκούση για την κυβερνητική ολιγωρία

Την κρίσιμη καθυστέρηση στην επέμβαση των εναέριων μέσων στο ξεκίνημα της πυρκαγιάς στις Κεχριές καθώς και τη μη λειτουργία του 112 (παρά τις σχετικές φιέστες της κυβέρνησης) θέτει επί τάπητος ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, με δήλωσή του το Σάββατο 25/7.

Αναλυτικά η δήλωση του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ραγκούση για την πυρκαγιά στην Κορινθία (25/7/20):

«Τώρα που σχεδόν ολοκληρώθηκαν οι προσπάθειες των ανδρών και των γυναικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Κορινθία, έχουμε καθήκον να διατυπώσουμε τα ακόλουθα σοβαρά ερωτήματα που απορρέουν από τις πρόδηλες ολιγωρίες της Κυβέρνησης καθώς και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έναν ολόκληρο χρόνο μετά την έναρξη διακυβέρνησής τους:

Γιατί υπήρξε-σύμφωνα με δημόσια διατυπωμένες πληροφορίες και καταγγελίες-κρίσιμη καθυστέρηση στην  επέμβαση των εναέριων μέσων-για τουλάχιστον μια ώρα-γεγονός που δεν επέτρεψε την ανακοπή της φωτιάς  στο ξεκίνημα της, στις Κεχριές, με τελικό αποτέλεσμα μία μεγάλη καταστροφή τόσο σε δασική έκταση, όσο και σε υποδομές, περιουσίες και καλλιέργειες, έκτασης 33.000 στρεμμάτων;

Γιατί δεν λειτούργησε το 112; Ήταν τελικά οι φιέστες για τη δήθεν έναρξη λειτουργίας του 112, μόνον μια ευκαιρία για φθηνού επιπέδου διαφήμιση του Πρωθυπουργού και των συναρμόδιων Υπουργών;

Τεράστια η καταστροφή

Εκτός από αγροικίες και εξοχικές κατοικίες, χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών αποτεφρώθηκαν στην Κορινθία και το μέγεθος της καταστροφής έχει ήδη αποτυπωθεί, χωρίς να είναι ακόμα ο τελικός απολογισμός.

Όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: «Η καμένη έκταση στις Κεχριές Κορινθίας μετά το πέρασμα του Suomi-NPP, 15:30 ώρα Ελλάδος, υπολογίζεται στα 3600 εκτάρια (34572 στρέμματα). Η λεπτομερής χαρτογράφηση της καμένης έκτασης θα δοθεί σε μεγαλύτερη ανάλυση αύριο, μετά το πέρασμα του Sentinel-2».

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου εικοσιτετραώρου εκδηλώθηκαν συνολικά 64 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα και κινητοποιήθηκαν περισσότεροι από 1000 πυροσβέστες για την αντιμετώπιση τους. Συνολικά επιχείρησαν 1.028 πυροσβέστες με 331 οχήματα, 19 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το μηχανοκίνητο πυροσβεστικών επιχειρήσεων και περιοδικά τα εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός, η ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες, καθώς και μηχανήματα έργου των περιφερειών και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Υψηλός κίνδυνος σήμερα, Σάββατο

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για αύριο, Σάββατο, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε Αττική και Εύβοια.

Image

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)