to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:17 | 27.03.2019

Διεθνή

Πυρκαγιές από την ασυνήθιστη ζέστη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Εκατοντάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες στην Ισπανία και την Πορτογαλία όπου έχουν ξεσπάσει πολλές δασικές πυρκαγιές, πολύ νωρίτερα από την καλοκαιρινή περίοδο, κυρίως λόγω της ασυνήθιστης για την εποχή ζέστης και των ισχυρών ανέμων.


Δέκα πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί στην Πορτογαλία, οι περισσότερες στον βορρά. Οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι η κλιματική αλλαγή καθιστά δύσκολο να προβλεφθεί το πού θα ξεσπάσουν πυρκαγιές.

"Έχουμε πολλές εκδηλώσεις σε περιοχές όπου δεν γνωρίζαμε ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος", σημείωσε ο Μιγκέλ Μιράντα, ο πρόεδρος του Πορτογαλικού Ινστιτούτου Μετεωρολογίας (IPMA) μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό TSF. "Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα εδάφη, ποτέ πριν δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο", πρόσθεσε.

Ο υδράργυρος στην Πορτογαλία έχει ανέβει στους 28 βαθμούς Κελσίου και δεν αναμένεται κάποια βροχή σύντομα. Η θερμοκρασία θα παραμείνει ασυνήθιστα υψηλή για την εποχή, φτάνοντας στους 24 βαθμούς σήμερα στο Πόρτο, ενώ κατά μέσο όρο κυμαίνεται στους 12 βαθμούς τον μήνα Μάρτιο.

Ελικόπτερα προσπαθούν να κατασβήσουν μια πυρκαγιά σε δάσος κοντά στο χωριουδάκι Γκοντομίλ, στο βορειότερο άκρο της Πορτογαλίας, κοντά στα σύνορα με την Ισπανία. Ένας πυροσβέστης είπε ότι οι επίγειες δυνάμεις περιμένουν να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες για να επέμβουν.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Παρόμοιες είναι οι συνθήκες που επικρατούν και στη γειτονική Ισπανία, όπου εκατοντάδες πυροσβέστες, με τη συνδρομή επτά ελικοπτέρων και πέντε πυροσβεστικών αεροσκαφών, δίνουν μάχη με την πυρκαγιά που ξέσπασε την Δευτέρα στην κοινότητα Σαν Χοάν δε Λάινο, στη Γαλικία. Οι αρχές εκκένωσαν δύο σχολεία την Τρίτη, καθώς οι φλόγες τα πλησίαζαν επικίνδυνα, όμως σήμερα δεν απειλούνται πλέον κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η φωτιά προκλήθηκε κατά πάσα πιθανότητα από μια σπίθα από πυλώνα υψηλής τάσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)