to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:50 | 28.11.2012

Κοινωνία

Πυρκαγιές 2007: Αναβλήθηκε η έκδοση της απόφασης για τις 4 Δεκεμβρίου

Αναβλήθηκε για την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου η έκδοση της απόφασης για τις πυρκαγιές, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του τριμελούς πλημμελειοδικείου Ηλείας. Ο Εισαγγελέας έχει προτείνει την παραδειγματική τιμωρία των 5 από τους 6 κατηγορουμένων.


Συγκεκριμένα, αφού έγινε η ανάγνωση των ονομάτων των κατηγορουμένων, ανακοινώθηκε ότι λόγω της πολυπλοκότητας της υπόθεσης η έκδοση της απόφασης αναβάλλεται για την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου. 

Θυμίζουμε ότι ο Εισαγγελέας έχει ζητήσει την καταδίκη των 5 από τους 6 κατηγορούμενους, φέρνοντας το παράδειγμα της Ακουίλα στην Ιταλία, όπου το Δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης έξι ετών και χρηματικό πρόστιμο 9 εκατ. ευρώ στους έξι κατηγορούμενους για την υποτίμηση του κινδύνου εκδήλωσης σεισμού ("παροχή αναληθών πληροφορίων σχετικά με την περιορισμένη πιθανότητα να σημειωθεί σεισμός") λίγες μέρες μόλις πριν τον Εγκέλαδο που προκάλεσε το θάνατο 309 ατόμων.

Σοφίας Νικολοπούλου (ηλικιωμένη που φέρεται να προκάλεσε τη φωτιά)


Χαράλαμπου Καφύρα (νυν αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και Νομάρχης Ηλείας το 2007), 


Πανταζή Χρονόπουλου (πρώην δήμαρχος Ζαχάρως), 


Παναγιώτη Τσούρα (ο τότε πυροφύλακας Μίνθης)


Νίκου Μιχαλόπουλου (ο τότε επικεφαλής του Π.Κ. Κρεστένων). 
Ο Εισαγγελέας κ. Καράτσαλος, κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του, είχε αναφερθεί ειδικά και στους έξι κατηγορούμενους της δίκης τονίζοντας τα σημεία εκείνα που ο ίδιος θεωρεί ως παραλείψεις, ενώ φάνηκε να είναι αρκετά «διαβασμένος» καθώς χρησιμοποίησε στοιχεία από την ακροαματική διαδικασία όλων των μηνών κατά τους οποίους εκδικάζεται η υπόθεση.


Για τη  Σοφία Νικολοπούλου ο Εισαγγελέας επεσήμανε πως η ίδια δεν έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας ως όφειλε και καθυστέρησε να ειδοποιήσει την Π.Υ. ενώ για τον τότε Νομάρχη Ηλείας, Χαράλαμπο Καφύρα, ανέφερε πως ενώ είχε γνώση του εγγράφου της Πολιτικής Προστασίας διεκπεραίωσε τα καθήκοντά του με επιφανειακό τρόπο και δεν διασφάλισε αν ο μηχανισμός αντιμετώπισης μπορεί να ανταποκριθεί.


Για έλλειψη της δέουσας προσοχής και επιμέλειας με αποτέλεσμα τη μη έγκαιρη αντιμετώπιση και την επέκταση της φωτιάς, μίλησε ο κ. Καράτσαλος για τον εποχικό πυροσβέστη, τότε πυροφύλακα της Μίνθης, Παναγιώτη Τσούρα, καθήκον του οποίου όπως επεσήμανε ο Εισαγγελέας ήταν να αναγγείλει την πυρκαγιά και όχι απλά να την επιβεβαιώσει στην υπηρεσία του.


Το γεγονός πως δεν φρόντισε να επανδρώσει το κλιμάκιο της Κρέστενας με όσα άτομα μόνιμο προσωπικό ήσαν απαραίτητα και άφησε δεκατέσσερις μόνιμους πυροσβέστες να «κάθονται στο σπίτι τους», υπογράμμισε ο κ. Καράτσαλος για τον κατηγορούμενο, Νίκο Μιχαλόπουλο, τότε προϊστάμενο του Π.Κ. Κρεστένων. 


«Συνέπεια της αμέλειάς του ήταν να καεί το όχημα, οι πυροσβέστες αλλά και ο κόσμος που ένιωσε ασφάλεια βλέποντας το πυροσβεστικό στο σημείο», είπε ο Εισαγγελέας και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ότι οι εποχικοί πυροσβέστες εκπαιδεύονται μόλις για διάστημα τριών ημερών για περιστατικά από την Π.Υ. σε αντίθεση με το μόνιμο προσωπικό που η εκπαίδευσή του είναι εννέα μήνες.


Ο κ. Καράτσαλος συνεχίζοντας την αγόρευσή του, μίλησε για αδιαφορία του τότε δημάρχου Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλου, να συγκαλέσει Συντονιστικό Τοπικό Όργανο αφού έλαβε ενημέρωση για την επικινδυνότητα ενώ επεσήμανε πως διέθεσε τα χρήματα της πυροπροστασίας του 2007 (περίπου 50 χιλ. ευρώ) για έργα οδοποιίας και όχι για το σκοπό για τον οποίο είχαν δοθεί. 


Μάλιστα ο Εισαγγελέας επεσήμανε ως σημαντική παράλειψη του τότε δημάρχου Ζαχάρως τη μη ενημέρωση των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων (κάτι που όπως είπε αποδεικνύεται από τις καταθέσεις των ιδίων) ώστε να πάρουν μέτρα διαχείρισης του κόσμου. Επίσης ο Εισαγγελέας ανέφερε πως «Η έλλειψη συντονισμού με άλλες υπηρεσίες είχε ως αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός και να φεύγει ο κόσμος από λάθος κατεύθυνση και τελικά να καεί».


Τέλος, ο κ. Καράτσαλος για τον τότε υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Φώτη Παππά, πρότεινε να μην καταδικαστεί, καθώς «έκανε ότι μπορούσε» και «Όταν ήρθε οι δυνάμεις είχαν ήδη μοιραστεί και θα ήταν εγκληματικό να τις πάει αλλού». 


Ο Εισαγγελέας μίλησε επίσης για άμεσες ενέργειες του τότε υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος όπως τόνισε είχε διαθέσει τα έντεκα από τα συνολικά δεκαοκτώ αεροπλάνα καθώς και τα ελικόπτερα που ανήκαν στη δύναμη της Ελλάδας, να επιχειρούν μόνο στην Ηλεία.


Πηγή: patrisnews.com

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)