to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:44 | 15.09.2019

Κοινωνία

Δύσκολη η νύχτα στη Ζάκυνθο: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά, στις φλόγες ένα σπίτι στο Κερί

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα είχαν εκκενωθεί προληπτικά τα χωριά Κερί και Αγαλάς, καθώς και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις


Φωτογραφίες: zantetimes.gr

Εκτός ελέγχου είναι η μεγάλη φωτιά που ξεσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στο Κερί Ζακύνθου. Σύμφωνα με επιβεβαιωμενες πληροφορίες έχει καεί κατοικία που βρισκόταν δίπλα στο ξενοδοχείο που εκκενώθηκε νωρίτερα την Κυριακή.

Όσο αφορά το χωριό, έχει εκκενωθεί πλήρως από τους κατοίκους του ενώ επί τόπου βρίσκεται μεγάλη αστυνομική δύναμη που φυλάει το χωριό.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς από όλη την Ελλάδα, ενώ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, στο νησί μεταβαίνει αεροπορικώς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας Πρώτης Απόκρισης της Γραμματείας, προκειμένου να συντονίσει το έργο της κατάσβεσης. Το κλιμάκιο αναμένεται να προσγειωθεί στο νησί στις 19.30.

Παράλληλα, αυτήν την ώρα μεταβαίνουν με το πλοίο της γραμμής από την Κυλλήνη εννέα οχήματα από την Πελοπόννησο, μαζί με μια ομάδα πεζοπόρο, ενώ συνολικά οι δυνάμεις ενισχύονται με 80 πυροσβέστες με 30 οχήματα καθώς και 35 άτομα πεζοπόρο τμήμα που μεταφέρονται με μεταγωγικό αεροσκάφος από την Θεσσαλονίκη.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν αυτή την στιγμή στην πυρκαγιά είναι 37 πυροσβέστες με 15 οχήματα, πέντε αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και δύο PZL.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα είχαν εκκενωθεί προληπτικά τα χωριά Κερί και Αγαλάς, καθώς και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Η πυρκαγιά που κατακαίει πευκοδάσος, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική, ενώ πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι, γι' αυτό οι προσπάθειες των πυροσβεστών εστιάζονται στο συγκεκριμένο σημείο.

Ο Meteosat-11 «είδε» τον καπνό από την πυρκαγιά στη Ζάκυνθο

Ο καπνός έγινε ορατός στις 16:45 ώρα Ελλάδας από τον μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11, ο οποίος βρίσκεται σε ύψος 36.000 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη.

Η φωτιά εντοπίστηκε επιτυχώς, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από τον πειραματικό αλγόριθμο δορυφορικού εντοπισμού εστιών δασικών πυρκαγιών, που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του διακρατικού ερευνητικού έργου INTERREG - BALKAN - MEDITERRANEAN 2014 - 2020 - DISARM (Drought and fIreobServatory and eArly waRning systeM) από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πύρινο μέτωπο και στην Τριανταφυλλιά Ηλείας

Στο μεταξύ, κοντά στην μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στην περιοχή Τριανταφυλλιά στην Ηλεία, βρίσκεται το πύρινο μέτωπο, χωρίς όμως να απειλεί τις εγκαταστάσεις, δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Πύργου χαρακτήρισε «περίεργο το γεγονός ότι εκδηλώθηκαν στην ίδια περιοχή δύο φωτιές, με χρονική διαφορά λίγων ωρών».

Πάντως, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, ενώ περισσότεροι από 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά και στο Λουτράκι

Η άλλη μεγάλη φωτιά στο Λουτράκι επίσης είναι σε εξέλιξη, αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική παρουσιάζει καλύτερη εικόνα και οι επικεφαλής των δυνάμεων αισιοδοξούν ότι κατά την διάρκεια της νύχτας και κυρίως αύριο που πέφτουν κατακόρυφα οι άνεμοι θα μπορέσουν να την οριοθετήσουν και να την ελέγξουν.

Ωστόσο από την Τροχαία, για λόγους ασφαλείας και για την διευκόλυνση των μέσων πυρόσβεσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία στα εξής σημεία:

1. Περιφερειακή Οδός Λουτρακίου, από τον 'Αγιο Φανούριο έως τον 'Αγιο Γεώργιο.

2. Στην οδό του Γηροκομείου, από το ύψος της διασταύρωσης της Περιφερειακής Οδού Λουτρακίου έως τον Προφήτη Ηλία.

3. Στην οδό που οδηγεί στον Όσιο Πατάπιο, από το ύψος του Προφήτη Ηλία έως τη διασταύρωση της Επαρχιακής Οδού Λουτρακίου Περαχώρας.

Η Αστυνομία ζητάει την κατανόηση των οδηγών και τη συμμόρφωσή τους με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)