to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:09 | 16.08.2017

Κοινωνία

Ηλεία: Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Ανάληψη–Περιστέρι (ενημέρωση)

Οριοθετημένη είναι πλέον η πυρκαγιά στην περιοχή Ανάληψη-Περιστέρι στην Ηλεία.


Ενημέρωση

16/8, 20:09

Ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων απομακρύνεται όσο υποχωρεί η ένταση των ανέμων, ωστόσο οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι εθελοντές και οι κάτοικοι των περιοχών θα παραμένουν και απόψε το βράδυ σε κατάσταση επιφυλακής.

Δεν υπάρχει κανένα ενεργό μέτωπο και οι όποιες μικρές εστίες εντοπίζονται, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από τα πεζοπόρα τμήματα. Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

16/8, 10.00 π.μ.

Από τη ξημερώματα ένα ελικόπτερο τύπου Ericsson πραγματοποιεί συνεχείς ρίψεις νερού και στα δύο μέτωπα της πυρκαγιάς στις περιοχές Περιστέρι-Οινόη και Κρυονέρι-Δαφιώτισα, ενώ όλη την νύχτα τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής με την συνδρομή εθελοντών και κατοίκων της περιοχής έδιναν σκληρές μάχες με τις φλόγες, οι οποίες προς το παρόν δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές.

Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής με επικεφαλής τον Περιφερειακό Διοικητή Δυτικής Ελλάδας Κώστα Κυριακόπουλο με 24 οχήματα, 21 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 7 υδροφόρα οχήματα που έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια και τον Δήμο.

Σχετικώς καλύτερη, σε σχέση με χθες, χαρακτηρίζει την κατάσταση και στα δύο μέτωπα των πυρκαγιών στην Ηλεία ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την ώρα είναι καλές.

«Η μάχη συνεχίζεται δεν εφησυχάζουμε», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Απόστολος Κατσιφάρας και τονίζει ότι «εάν οι καιρικές συνθήκες παραμείνουν καλές και οι άνεμοι δεν ενταθούν, θα καταστεί δυνατόν να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές».

16/8, 9.30 π.μ.

Κανένα ενεργό μέτωπο δεν υπάρχει στο χωριό Περιστέρι. Στο σημείο παραμένουν πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ενώ οι ρίψεις νερού από αέρος σταμάτησαν. Η κατάσταση σαφώς και παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με χθές που οι φλόγες απείλησαν το χωριό. Η πυροσβεστική υπηρεσία παραμένει σε επιφυλακή, αναφέρει το patrastimes.gr που λίγο νωρίτερα (7.15 π.μ.) πρόσθετε

Στη μάχη με τη φωτιά ρίχθηκαν με το πρώτο φως της ημέρας τα πεζοπόρα τμήματα των δυνάμεων πυρόσβεσης προκειμένου να οριοθετήσουν τη φωτιά η οποία για τρίτο κατά σειρά εικοσιτετράωρα κατατρώει δασικές και αγροτικές εκτάσεις και απειλεί κατοικημένες περιοχές στην Ηλεία.

Στο χωριό Περιστέρι, η νύχτα που πέρασε ήταν εφιαλτική, καθώς η φωτιά απειλούσε ανά πάσα στιγμή – αν άλλαζε η φορά των ανέμων – να κάψει το χωριό, ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα και για την Ανάληψη καθώς και άλλα χωριά της περιοχής.

Η εκτίμηση των επιτελών της πυροσβεστικής είναι πως η εικόνα – όπως τουλάχιστον αποτυπώθηκε με το ξημέρωμα της ημέρας – είναι καλύτερη , γεγονός που σε συνδυασμό με την εξασθένηση των ανέμων επιτρέπει να υπάρχει αισιοδοξία πως σήμερα θα επιτευχθεί ο στόχος του περιορισμού, της οριοθέτησης και της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του patrastimes τα πεζοπόρα τμήματα ενισχύθηκαν από νωρίς το πρωί με περισσότερες δυνάμεις, ενώ λίγο πριν τις 7.00 το πρωί αναμενόταν η έλευση και των εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

* * *

Ενημέρωση 16/8, 00:45

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν στις περιοχές Κρυονέρι και Περιστέρι της Αμαλιάδας, ώστε να κρατήσουν τις εστίες της φωτιάς, μακριά από τις κατοικημένες περιοχές.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, υπάρχουν δύο ενεργές εστίες. Η πρώτη βρίσκεται ανάμεσα στις κοινότητες Δαφνιώτισσα και Κρυονέρι, και η δεύτερη ανάμεσα στις κοινότητες Περιστέρι και Οινόη.

Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν 42 πυροσβέστες και 20 οχήματα, καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα με 12 άτομα, ενώ το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες της περιφέρειας και των δήμων, 6 μεγάλα ερπυστριοφόρα που ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες και ένα μηχάνημα έργου.

********************

Οι κάτοικοι της κοινότητας Περιστέρι της Ηλείας, που απειλείται από την φωτιά, αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και όπως λένε, θα μείνουν στο χωριό, για να προστατέψουν τις περιουσίες τους.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ τονίζει ότι «ο φόβος μας είναι τι θα γίνει την νύχτα, όταν πλέον δεν θα επιχειρούν τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα».

Όπως πρόσθεσε, «επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες, διότι αλλάζει συνεχώς η κατεύθυνση του ανέμου», τονίζοντας ότι «δεν θα πρέπει να ξεφύγει από εδώ η φωτιά», διότι τότε, όπως εκτίμησε ο περιφερειάρχης, «θα κατευθυνθεί προς την Αρχαία Ολυμπία».

Επίσης, ο Απόστολος Κατσιφάρας σημείωσε ότι «χρειάζεται μεγάλη προσοχή και ως εκ τούτου όσα εναέρια μέσα υπάρχουν, πρέπει να επιχειρήσουν στην Ηλεία».

Στη περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις με 42 πυροσβέστες και 20 οχήματα, καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα με 12 άτομα.

Επίσης, μέχρι την δύση του ηλίου, θα επιχειρούν από αέρος ένα αεροπλάνο τύπου «Καναντέρ» και ένα ελικόπτερο τύπου «Έρικσον». Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων, καθώς και πολίτες με τρακτέρ.

Τι έγινε χθες Δευτέρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στην περιοχή Ανάληψη της Αμαλιάδας, η οποία ξεκίνησε το μεσημέρι από το Κρυονέρι, ενώ υπό έλεγχο βρίσκεται η πυρκαγιά στο Ανδρώνι, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος.

 

Σχετικά με τη φωτιά στην Ανάληψη, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές και έχει δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη, για να προστατευθούν κατοικημένες περιοχές. «Αν αύριο με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα, τότε ελπίζω ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα» ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Γεωργιόπουλος.

 

Τέλος, σχετικά με τις φωτιές στο Στρέφι του Πύργου και στην Μέλισσα Λεχαινών, ο αντιπεριφερειάρχης είπε πως «εκεί φαίνεται ότι πηγαίνουμε καλά».

Νωρίτερα το απόγευμα

Προς τον οικισμό Περιστέρι κινείται η φωτιά που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Κρυονέρι Αμαλιάδας.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αμαλιάδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, στο σημείο αυτό έχουν συγκεντρωθεί πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να σταματήσουν το πύρινο μέτωπο πριν απειλήσει κατοικημένες περιοχές.

 

Στο μεταξύ, στον οικισμό Ανάληψη εξακολουθούν να παραμένουν κάτοικοι, οι οποίοι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά έχει ήδη κάψει καλλιέργειες και μεγάλη δασική έκταση.

 

Νωρίτερα

Σε διαδικασία εκκένωσης βρίσκεται το χωριό Ανάληψη στην περιοχή της Αμαλιάδας για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε το μεσημέρι στην περιοχή.

 

«Προσπαθούμε να πείσουμε τους κατοίκους της Ανάληψης να εκκενώσουν τον οικισμό, που απειλείται από τη φωτιά, η οποία εκδηλώθηκε στο Κρυονέρι Αμαλιάδας, αλλά δυστυχώς αρνούνται», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.

 

«Εμείς», όπως πρόσθεσε ο δήμαρχος, «είμαστε σε ετοιμότητα και στην περιοχή βρίσκονται ήδη λεωφορεία, προκειμένου να μεταφέρουν τους κατοίκους, αλλά οι τελευταίοι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους».

 

Επίσης, ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ότι «προσπαθούμε, ώστε να φύγουν τουλάχιστον από τον οικισμό οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι».

Στην περιοχή όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι, επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 20 οχήματα, περοζοπόρο τμήμα με 17 άτομα και δύο βυτιοφόρα, ενώ από αέρος ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη PZL.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)