to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:56 | 10.09.2020

Κοινωνία

Σε ύφεση η πυρκαγιά στον δήμο Σαρωνικού - Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στον δήμο Σαρωνικού, σύμφωνα με την Πυροσβεστική - Φωτιά στο Νταού Πεντέλης και στον Νέο Βουτζά - Φωτιά και στη Ραφήνα


Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν οι φωτιές στη χώρα καθώς σε ύφεση είναι η φωτιά στην Ανάβυσσο με μικρές αναζωπυρώσεις ενώ η πυροσβεστική είναι αισιόδοξη και για τη φωτιά στην Αμαλιάδα. Σε ύφεση είναι και η πυρκαγιά στη Νέα Μάκρη.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, παρά μόνο μικρές εστίες αναζωπύρωσης, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για αναζωπύρωση. Στο σημείο παραμένει το σύνολο των επίγειων δυνάμεων με 48 οχήματα, 185 πυροσβέστες και 10 πεζοπόρα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Βαρθακογιάννης μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι όλες οι πυρκαγιές βρίσκονται σε ύφεση και ότι είναι σε γενική επιφυλακή όλο το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Σε εφαρμογή παραμένει το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς και δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Πέντε οικισμοί εκκενώθηκαν, ενώ σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί αρκετά σπίτια. Ο δήμαρχος Σαρωνικού κήρυξε τον δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι κάτοικοι που υπέστησαν ζημιές τα σπίτια τους φιλοξενήθηκαν τη νύχτα σε ξενοδοχεία της περιοχής.

Σε ύφεση είναι και η πυρκαγιά στη Νέα Μάκρη, ενώ την ίδια εικόνα παρουσιάζει και η άλλη φωτιά που σημειώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Κολοκυθάς, στον δήμο Ήλιδας, στην Ηλεία και είχε ως αποτέλεσμα την εκκένωση του χωριού Δάφνη.

Φωτιά στο Νταού Πεντέλης και στον Νέο Βουτζά

Φωτιά ξέσπασε στη Νέα Πεντέλη στο Νέο Βουτζά κοντά στο Λύρειο Ίδρυμα.

Επί τόπου έχουν σπεύσει δυνάμεις της πυροσβεστικής προκειμένου να την θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο. Τη φωτιά επιχειρούν να σβήσουν 31 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 3 ελικόπτερα και η προσπάθεια είναι να περιοριστεί και να μην επεκταθεί προς τη Μονή.

Φωτιά και στη Ραφήνα

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά στη Ραφήνα στη συμβολή των οδών Αγίου Γεωργίου και Αρίωνος.

Η πυρκαγιά έχει εκδηλωθεί σε οικοπεδικό χώρο και καίει χαμηλή βλάστηση. Στο σημείο σπεύδουν 65 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 15 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και 3 ελικόπτερα. Συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στην περιοχή υπάρχουν και διάσπαρτα σπίτια.

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα (κατηγορία κινδύνου 4)

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για σήμερα Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας)

Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Ειδική μέριμνα για όσους εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για όσους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Καλυβίων, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, λόγω της πυρκαγιάς. Παρ' όλο που το μέτωπο έχει κάπως περιοριστεί, ωστόσο οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή καθιστούν την κατάσταση επικίνδυνη. Λόγω της πυρκαγιάς εκκενώθηκαν αρκετοί οικισμοί και η φωτιά άγγιξε και την Ανάβυσσο.

Όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο Σαρωνικού, το Κέντρο Υγείας Καλυβίων είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ τα ΚΑΠΗ Αναβύσσου, Σαρωνίδας και Παλαιάς Φώκαιας παραμένουν ανοιχτά για όσους έχουν ανάγκη.

Ακόμη έχουν κινητοποιηθεί δύο ξενοδοχειακές μονάδες (Alexander Beach Hotel επί της Αθηνών-Σουνίου & Saron επί της Σουνίου-Λαυρίου), οι οποίες βρίσκονται σε ασφαλές σημείο και θα φιλοξενήσουν όσους κατοίκους έχουν αναγκαστεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού έφτασε το βράδυ στη δημοτική κοινότητα Αναβύσσου, προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στους δοκιμαζόμενους από τη μεγάλη φωτιά κατοίκους του Σαρωνικού. Αφού ενημερώθηκε από τον αντιδήμαρχο Ηλία Πατσιαούρα, εγκατέστησε κιόσκι απέναντι από τον 'Αγιο Παντελεήμονα, για να παρέχει πρώτης κλίμακας βοήθεια σε πολίτες που έχουν αναπνευστικά προβλήματα ή μικροεγκαύματα. Παράλληλα θα ενισχύσει την Πολιτική Προστασία του δήμου που ελέγχει την περιοχή για αναζωπυρώσεις.

«Ευχαριστούμε θερμά τον Ερυθρό Σταυρό για την προσφορά του προς τους δημότες μας. Ευχαριστώ θερμά το πυροσβεστικό σώμα, την Περιφέρεια, τους όμορους δήμους, τους εθελοντές για την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν προκειμένου να ελεγχθεί η σημερινή πολύ δύσκολη φωτιά», δήλωσε ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου και πρόσθεσε: «Θα είμαστε σε επαγρύπνηση όλο το υπόλοιπο της βραδιάς».

Έκτακτη σύσκεψη στην Ανάβυσσο για την πυρκαγιά στα Καλύβια

Έκτακτη σύσκεψη του συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός, λόγω της πολύ δύσκολης και κρίσιμης κατάστασης στο μέτωπο της πυρκαγιάς, που έχει ξεσπάσει στην ευρύτερη περιοχή των Καλυβίων. Το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο, έχουν εκκενωθεί οικισμοί, η φωτιά άγγιξε την Ανάβυσσο, ενώ οι πολύ δυνατοί άνεμοι, όχι μόνο δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης που επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, αλλά και το γεγονός ότι οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση, μετακινούν τη φωτιά προς διαφορετικές περιοχές.

Η σύσκεψη πραγματοποιείται στο δημοτικό κατάστημα Αναβύσσου και πέρα από τα αρμόδια όργανα της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας, μετέχουν ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, αλλά και ο δήμαρχος Λευρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, καθώς με τη σφοδρότητα των ανέμων η πυρκαγιά μπορεί να εισέλθει και να απειλήσει περιοχές και του δικού του δήμου.

      Η κινητοποίηση των δυνάμεων είναι πολύ μεγάλη, ο κ. Φιλίππου έχει ήδη ζητήσει να κηρυχθεί ο δήμος Σαρωνικού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πλέον αναμένεται να δοθούν οι περεταίρω κατευθύνσεις.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)