to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:12 | 11.05.2015

Κοινωνία

ΕΛΠΕ: Συνεχίζουν και σήμερα την απεργία οι εργαζόμενοι - Κρίσιμη η κατάσταση των 5 τραυματιών

Συνεχίζεται και σήμερα η 48ωρη απεργία που αποφάσισε ομόφωνα το ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ


Απόφαση για 48ωρη απεργία πήρε ομόφωνα το ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, που συνεδρίασε το μεσημέρι του Σαββάτου. Νωρίτερα, είχε γίνει Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στους εργολάβους που απασχολούνται με τη συντήρηση στα ΕΛΠΕ, στον Ασπρόπυργο. 

 

Η Γενική Συνέλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας του Σαββάτου των εργαζομένων απαιτεί άμεσα:

  • Να καλύψουν τα ΕΛΠΕ όλα τα έξοδα, όλων των τραυματιών, σχετικά με την περίθαλψη και τις άμεσες ανάγκες των οικογενειών τους
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων

  • Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, κατάργηση των εξαντλητικών ωραρίων

  • Να σταματήσει η πίεση και η εντατικοποίηση της δουλειάς

  • Να εφαρμοστεί σε όλους τους εργαζόμενους η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εκτάκτων της Σιδηροβιοτεχνίας (όπως σε προηγούμενα έργα των διυλιστηρίων).

Σάββατο 9/5 - Νεότερη ενημέρωση

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ όπως αναφέρουν και σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων:

«Το σημερινό πολύ σοβαρό περιστατικό που συνέβη στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, αποτελεί μία ακόμα θλιβερή υπενθύμιση της επικινδυνότητας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, σε μια ούτως ή άλλως από την φύση της, επικίνδυνη εργασία. Η σκέψη του Δ.Σ. και όλων των συναδέλφων εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, είναι αυτή τη στιγμή στους 6 (έξι) συναδέλφους που δίνουν τον αγώνα της επιβίωσης στις ΜΕΘ των νοσοκομείων που έχουν μεταφερθεί».

Το Δ.Σ. του ΠΣΕΕΠ απαιτεί να δοθούν άμεσα διευκρινήσεις για το περιστατικό, να εξεταστεί ενδελεχώς αν τηρήθηκαν όλα τα μέτρα ασφαλείας και προκηρύσσει 24ωρη γενική απεργία δηλώνοντας πως δεν θα επιτρέψει την είσοδο στις εγκαταστάσεις σε οποιονδήποτε που δεν έχει σχέση με τη διερεύνηση του συμβάντος και την ασφάλεια των υπολοίπων συγκροτημάτων.

Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η πορεία της υγείας των συναδέλφων μας. Οι τυχόν παραλείψεις και οι ευθύνες θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν. Καλούμε τη Διοίκηση της Εταιρείας να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας σε όσους εργάζονται στα Διυλιστήρια. Σημασία έχει η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων και όχι η ευημερία των αριθμών», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το ατύχημα σημειώθηκε γύρω στις 8 το πρωί. Η Πυροσβεστική υπηρεσία ειδοποιήθηκε γύρω στις 8.20 και παρότι έσπευσε επί τόπου με επτά οχήματα, δεν κλήθηκε από τους υπευθύνους των διυλιστηρίων να επέμβει, καθώς το συμβάν αντιμετωπίστηκε από την πυρασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις μονάδες των δυιλιστηρίων εκτελούνταν εργασίες συντήρησης και η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε μια από τις δεξαμενές, πιθανώς από σπινθήρα.

Ενημερώσεις:

18:05 Στο χώρο του ατυχήματος ο Π. Λαφαζάνης

Την άμεση διερεύνηση των αιτιών και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων για το ατύχημα στα ΕΛΠΕ, ζήτησε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης.

 

Ο υπουργός, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Απόστολο Αλεξόπουλο, μετέβη στα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, όπου συναντήθηκε με τον νέο πρόεδρο των ΕΛΠΕ κ. Ευστάθιο Τσοτσορό και τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γρηγόρη Στεργιούλη, από τους οποίους ενημερώθηκε αναλυτικά για τις συνθήκες του τραγικού συμβάντος.

Αμέσως μετά, προήδρευσε ευρείας σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας (ΠΟΕ), καθώς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κ. κ.Γιάννης Σταθάς και Θωμάς Κώτσιας.

«Βιώνουμε μια τραγωδία που μας συγκλονίζει όλους. Αυτό το συμβάν πρέπει να το αντιμετωπίσουμε επί της ουσίας, γιατί χωρίς ασφάλεια δεν μπορούν να υπάρξουν τα ΕΛ. ΠΕ, που αποτελούν στολίδι για την εθνική οικονομία και πρέπει να το διαφυλάξουμε», δήλωσε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Λαφαζάνης. Ο υπουργός κάλεσε τους εργαζόμενους και τη Διοίκηση να συγκροτήσουν ένα «σκληρό μέτωπο», το οποίο θα δράσει αστραπιαία και υπεύθυνα, δείχνοντας αποφασιστικότητα και θέληση, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες της τραγωδίας, να αποδοθούν ευθύνες και να υπάρξει ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και επανασχεδιασμός τους εάν κριθεί αναγκαίο.

Μετά την επίσκεψή του στον τόπο της τραγωδίας ο υπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους της Κυβέρνησης, θέλω να εκφράσω την οδύνη μας για τη σημερινή τραγωδία στα ΕΛ. ΠΕ. Ευχόμαστε σε όλους τους τραυματίες ότι το καλύτερο και εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στις οικογένειές τους. Τόσο η Κυβέρνηση, όσο και η Διοίκηση των ΕΛ. ΠΕ, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να συμπαρασταθούμε στους τραυματίες αυτής της τραγωδίας και στις οικογένειές τους. Ευχόμαστε να μην θρηνήσουμε θύματα. Από κει και πέρα, αυτό που επειγόντως χρειάζεται είναι να υπάρξει άμεση και αποτελεσματική διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας. Αυτό που προέχει, είναι η ζωή και η υγεία των εργαζομένων. Η ασφάλεια στη λειτουργία των ΕΛ. ΠΕ είναι για μας ύψιστο καθήκον. Δεν μπορεί να λειτουργούν τα ΕΛ. ΠΕ χωρίς ασφάλεια. Επομένως, η διερεύνηση αυτής της τραγωδίας είναι μια παρακαταθήκη για να ληφθούν τέτοια μέτρα, ώστε ατυχήματα και τραγωδίες σαν τη σημερινή να μην ξαναγίνουν ποτέ στα ΕΛ. ΠΕ. Αυτή είναι η δική μας επιδίωξη ως Κυβέρνηση και αυτή είναι η διαβεβαίωση που μας έδωσε η Διοίκηση των ΕΛ. ΠΕ.  Όλοι μαζί, κυβέρνηση, διοίκηση των ΕΛ. ΠΕ και εργαζόμενοι, χρειάζεται να προασπίσουμε την αξιοπιστία στην λειτουργία των ΕΛ. ΠΕ, να διασφαλίσουμε πλήρως την υγεία και την ζωή των εργαζομένων. Την ασφάλεια στην εργασία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Υπουργέ, σχετικά με το ατύχημα, έχετε ενημερωθεί για τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε; Ακούσαμε για τραγικές συνθήκες, εργολαβικό λάθος, λάθος γραμμή, ελλειπή μέτρα ασφαλείας κλπ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Αυτή την ώρα δεν μπορώ να πω κάτι συγκεκριμένο. Ακούσαμε, βεβαίως, και τη Διοίκηση και τους συνδικαλιστές - εκπροσώπους των εργαζομένων στην εταιρία, μιλήσαμε με τους εργαζόμενους, πήγαμε στον χώρο της τραγωδίας. Αυτή την ώρα, αυτό που ζητήσαμε - και το ζητήσαμε επειγόντως ως Κυβέρνηση κι εγώ ως αρμόδιος Υπουργός που εποπτεύει τα ΕΛ. ΠΕ - είναι η άμεση, ταχύτατη και σε βάθος διερεύνηση της τραγωδίας. Πρέπει να αποδοθούν, εδώ και τώρα, ευθύνες όπου υπάρχουν και να αναδειχθούν τα αίτια. Για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τέτοια συμβάντα στο μέλλον. Η ασφάλεια, όπως σας είπα, στα ΕΛ. ΠΕ είναι το πρώτο μέλημά μας. Και θα κατοχυρωθεί η ασφάλεια στα ΕΛ. ΠΕ. Δεν πρόκειται εμείς να επιτρέψουμε να υπάρχουν συνθήκες, στο μέλλον, για να επαναληφθούν τέτοιες τραγωδίες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Διαπιστώθηκαν κενά ασφαλείας; Γιατί…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν μπορώ να πω κάτι συγκεκριμένο. Οπωσδήποτε, όταν έχουμε μια τέτοια τραγωδία, υπάρχουν αιτίες. Αυτές οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν ταχύτατα. Η υπόθεση δεν πρέπει να παραπεμφθεί στις καλένδες. Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί αμέσως. Εδώ και τώρα. Και σε βάθος. Όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν και να υπάρξει τιμωρία στους υπεύθυνους, εάν και εφόσον υπάρχουν. Να αναζητηθούν οι αιτίες και οι αιτίες να θεραπευθούν, πάραυτα. Γενικότερα, πρέπει να εξεταστεί το σύστημα ασφάλειας στη λειτουργία των ΕΛ. ΠΕ. Θέλουμε τα ΕΛ. ΠΕ να λειτουργούν με απόλυτη ασφάλεια. Η ζωή των εργαζομένων είναι πάνω απ' όλα. Πρέπει να εργάζονται με απόλυτη ασφάλεια και να ξέρουν ότι μπαίνοντας για να δουλέψουν θα γυρίσουν στις οικογένειές τους ασφαλείς και υγιείς, χωρίς να πειραχθεί ούτε μια τρίχα από το κεφάλι τους. Αυτό είναι για μας το πρώτο μέλημα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Για την κατάσταση των τραυματιών, τι εικόνα έχετε κ. Υπουργέ;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Για τους τραυματίες, δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να πω κάτι. Έχουμε πληροφορίες αλλά, ξέρετε, σ' αυτά τα θέματα καλύτερα να μιλάνε οι γιατροί και όχι οι πολιτικοί.

---------------------------


Εργαζόμενοι στα διυλιστήρια καταγγέλλουν ότι δεν ήχησε ο συναγερμός για να απομακρυνθούν οι εργαζόμενοι και ότι κατά τις εργασίες δεν τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας.

Διαβάστε αναλυτικά: Καταγγελίες εργαζομένων στα ΕΛΠΕ: Δεν χτύπησε συναγερμός, δεν είχαμε δίοδο διαφυγής 

Έξι άτομα έχουν τραυματιστεί

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για τους τραυματίες που νοσηλεύονται στο Θριάσιο:

  • Ο ένας εξ αυτών φέρει εγκαύματα συνολικής έκτασης περίπου 70% και ευρίσκεται διασωληνωμένος και σε κρίσιμη κατάσταση.
  • Ο δεύτερος φέρει εγκαύματα μερικού πάχους 20%.
  • Ο τρίτος φέρει εισπνευστικό έγκαυμα και είναι διασωληνωμένος.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στο ΠΓΝ «Αττικόν» διακομίσθηκαν τρεις τραυματίες, οι οποίοι φέρουν εγκαύματα σοβαρού βαθμού, εμφανίζουν αναπνευστική δυσχέρεια και βρίσκονται διασωληνομένοι υπό μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Ο ένας εξ αυτών διακομίστηκε στην ΜΕΘ του 251 ΓΝΑ, ο δεύτερος διακομίστηκε στη μονάδα εγκαυμάτων του ΠΓΝ «Γ. Γεννηματάς», ενώ ο τρίτος παραμένει στη ΜΕΘ του ΠΓΝ «Αττικόν».

Σημειώνεται ότι οι τέσσερις τραυματίες είναι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ και οι δύο εργαζόμενοι εργολαβικής εταιρείας που είχε αναλάβει τις εργασίες συντήρησης.

___________

Δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γ. Βασιλείου, για το συμβάν στα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου:

Το νέο περιστατικό που αυτή την φορά εκδηλώθηκε στο διυλιστήριο Ασπροπύργου έρχεται να επιβεβαιώσει την ασύμμετρη επικινδυνότητα που υπάρχει στο Θριάσιο πεδίο, εξ’ αιτίας της συγκέντρωσης δεκάδων δραστηριοτήτων που υπάγονται στην οδηγία ΣΕΒΕΖΟ.

Με την ελπίδα πως δεν θα θρηνήσουμε και ανθρώπινες ζωές εκφράζουμε την συμπαράσταση μας στους εργαζόμενους που διακομίσθηκαν στα νοσοκομεία για περίθαλψη και ζητάμε:

1- Από την νέα διοίκηση των ΕΛ-ΠΕ να ενημερώσει αναλυτικά και δημόσια τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους πολίτες για τις αιτίες και για τα πραγματικά περιστατικά του ατυχήματος.

2- Από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας που είναι η αδειοδοτούσα αρχή να πάρει ενεργά μέρος στη διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος, στον έλεγχο των εγκαταστάσεων που έχει αδειοδοτήσει, καθώς και σε τυχόν επιπλέον μέτρα προστασίας.

3- Από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να ελέγξει το καθεστώς εργασίας των εργαζομένων στο διυλιστήριο, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, είτε πρόκειται για μόνιμους εργαζόμενους είτε για εποχικούς.

Η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της θα πάρει πρωτοβουλία συνάντησης με την διοίκηση των ΕΛ-ΠΕ και με το σωματείο των εργαζομένων, προκειμένου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για τις δραστηριότητες που υπάγονται στην οδηγία ΣΕΒΕΖΟ να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό το σχέδιο αντιμετώπισης εργατικών ατυχημάτων (ΣΑΤΑΜΕ).

Διαβάστε ακόμα: Γ. Βασιλείου: Το Θριάσιο ζει μονίμως κάτω από το φάσμα του κινδύνου

____________

Ανακοίνωση για την πυρκαγιά στα διυλιστήρια Ασπροπύργου εξέδωσαν τα ΕΛΠΕ:

 

«Σήμερα, ώρα 08:20, υπήρξε περιστατικό ανάφλεξης σε μονάδα των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου Ασπροπύργου, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης από έμπειρη ελληνική εργολαβική εταιρεία. Διεκομίσθησαν σε νοσοκομεία της περιοχής έξι τραυματίες. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε άμεσα από τις υπηρεσίες πυρόσβεσης του διυλιστηρίου, ενώ ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, όπως προβλέπεται από τις σχετικές διαδικασίες».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)