to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:28 | 08.03.2020

πηγή: stonisi

Κοινωνία

Έκαψαν το σχολείο και κέντρο δραστηριοτήτων του One Happy Family στη Λέσβο (ενημέρωση)

Όλα δείχνουν εμπρησμό για την πυρκαγιά το απόγευμα του Σαββάτου στη δομή φιλοξενίας One Happy Family στη Λέσβο - Καταστράφηκε το σχολείο που λειτουργούσε εκεί, καθώς και γραφεία κι άλλοι χώροι - Πρόκειται για δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, με σχολείο, κλινική, γυμναστήριο, μόλις 10 λεπτά από την δομή του Καρά Τεπέ - Τελευταίο συμβάν μετα τα πολλαπλά κρούσματα εμπρησμών σε Λέσβο και Χίο


(φωτ. από το Twitter @francesca mannocchi ) 

Πολύωρη επιχείρηση της πυροσβεστικής από τις 8 μ.μ. το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή του Καρά- Τεπέ, απέναντι από τo κέντρο φιλοξενίας του Δήμου, στο πρώην καθαριστήριο Γλάρος, όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στον ημερήσιο καταυλισμό φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών One Happy Family. Ο εμπρησμός στερεί έναν πολύτιμο χώρο που χρησίμευε για την απάλυνση της δύσκολης ζωής των εγκλωβισμένων στη Λέσβο προσφύγων και μεταναστών. Στο χώρο λειτουργούσε και σχολείο όπου παρεχόταν σε 300 παιδιά ημερησίως εκπαίδευση και απασχόληση. Ήδη τα πρώτα στοιχεία δείχνουν εμπρησμό.

Κι όμως, υπήρξε στέλεχος της ΝΔ που βγήκε να πανηγυρίσει...

«Η πυρκαγιά σβήστηκε, αλλά η ζημιά είναι μεγάλη. Κάηκε ολοσχερώς το κτίριο του σχολείου, το ίδιο και μερικά μικρότερα κτίρια, τα γραφεία. Κανείς δεν τραυματίστηκε», γράφει η οργάνωση κάνοντας τον πρώτο απολογισμό της καταστροφικής φωτιάς. Σημειώνεται ότι η δομή ημερήσιας φιλοξενίας όπου λειτουργούσε και κλινική, σχολείο, γυμναστήριο κ.λπ, είχε σταματήσει τις δραστηριότητές της πριν από μερικές μέρες λόγω της πρωτοφανούς κατάστασης στο νησί και της ανοιχτής δράσης ακροδεξιών στοιχείων. Την Πέμπτη 5/3 ανακοίνωσε ότι θα ξεκινούσε ξανά η λειτουργία της κλινικής, του γυμναστηρίου και ίσως από την επόμενη εβδομάδα του σχολείου. Η πυρκαγιά ανέτρεψε όλα τα σχέδια...

Οι εικόνες της καταστροφής

Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φωτιά που μπαίνει σε δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο, μετά την πυρκαγιά που έκανε στάχτη τη δομή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με την ονομασία stage 2 στη Σκάλα Συκαμνιάς την περασμένη εβδομάδα. Εμπρησμός, με καθαρά ακροδεξιά χαρακτηριστικά, σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα και στη Χίο, σε αποθήκη εθελοντών στη Χίο. 

Μόλις 10 λεπτά με τα πόδια από το ανοικτό κέντρο φιλοξενίας του Δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ και 35 λεπτά από το κέντρο της Μόριας, το social center του Ελβετικού Σταυρού, One Happy Family, έκτασης έξι στρεμμάτων, υπήρξε από το 2017 στέκι προσφύγων και μεταναστών, προσφέροντας απασχόληση και δραστηριότητες στους εγκλωβισμένους της Λέσβου.

Καφενείο με ναργιλέ, χώρος κινηματογραφικών προβολών, δανειστική βιβλιοθήκη, κηπουρική, αλλά και χίλιες μερίδες φαγητού από την κοινωνική κουζίνα εμπεριέχονταν στο πρόγραμμα «One happy family» του Ελβετικού Σταυρού, η συνολική επένδυση του οποίου κόστισε περισσότερες από 200.000 ευρώ.

Μετά τη Θεσσαλονίκη, ο Ελβετικός Σταυρός αποφάσισε να έρθει στη Λέσβο, ειδικά μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι θάνατοι στη Μόρια τον χειμώνα του 2016-2017.

Διαβάστε ακόμα:

Στέλεχος της ΝΔ πανηγυρίζει για την πυρκαγιά σε δομή στήριξης προσφύγων

Αλ. Χαρίτσης: Νεοναζί αλωνίζουν στη Λέσβο, σχολείο καίγεται και στελέχη της Ν.Δ. επιχαίρουν

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)