to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

1:50 | 04.08.2021

Κοινωνία

Μεσσηνία: Εκκένωση οικισμών, οι φλόγες πέρασαν μέσα από το Βασιλίτσι - Περιορίστηκε η φωτιά σε Ρόδο και Κω

Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι που είναι κοντά στα πύρινα μέτωπα σε Μεσσηνία και Κω, με τις φλόγες να απειλούν οικισμούς - Έχει περάσει μέσα από σπίτια η φωτιά στην περιοχή Βασιλίτσι λέει το απόγευμα της Τρίτης ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος


Αναζωπύρωση παρουσίασε σήμερα η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες (Δευτέρα) κοντά στην Κορώνη Μεσσηνίας. Με επίκεντρο την περιοχή Βασιλίτσι, η φωτιά δυνάμωσε ξανά, εξαιτίας και των ισχυρών ανέμων, οι οποίοι κατευθύνουν τις φλόγες προς κατοικημένες περιοχές και απειλούνται σπίτια.

«Είναι μεγάλη η φωτιά στην περιοχή Βασιλίτσι και έχει περάσει μέσα από σπίτια, αλλά ακόμα δεν έχουμε εικόνα, για το αν έχουν προκληθεί ζημιές, αφού έχουν εκκενωθεί οι περιοχές» ανέφερε το απόγευμα στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί.     

Όπως πρόσθεσε, «επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και δύο ελικόπτερα, αλλά στην Μεσσηνία υπάρχει μία ακόμη φωτιά σε αγροτοδασική δασική έκταση στην περιοχή Βλαχόπουλο του δήμου Πύλου - Νέστορος».

 Σχετικά με την συγκεκριμένη φωτιά, ο Στάθης Αναστασόπουλος είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εμείς στείλαμε μηχανήματα έργου, ώστε να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες και να βοηθήσουμε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ το ίδιο έχουμε πράξει από χθες και στην φωτιά στο Βασιλίτσι».

Το μέτωπο καίει ανάμεσα στο Βασιλίτσι και τη Χρυσοκελλαριά και κατευθύνεται προς Λιβαδάκια. Νωρίτερα δόθηκε εντολή για την εκκένωση τριών οικισμών (Λιβαδάκια, Άγ. Γεώργιος και Βασιλίτσι). Κάτοικοι και άλλων οικισμό της περιοχής έχουν ήδη αρχίσει να αναχωρούν από τα σπίτια τους, καθώς το μέτωπο εξελίσσεται γρήγορα και επεκτείνεται.

Σύμφωνα με μαρτυρίες η πύρινη λαίλαπα έχει ήδη προξενήσει ανυπολόγιστη καταστροφή. Στο σημείο επιχειρούν 77 πυροσβέστες και 22 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 2 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη.

Η πυρκαγιά στην Κω

Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα στην Κω, με δηλώσεις του που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς τόνισε ότι η φωτιά έχει περιοριστεί σε μια χαράδρα και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα σβηστεί το πρωί, με την βοήθεια του πυροσβεστικού ελικοπτέρου που βρίσκεται από χθες στο νησί.

Στην περιοχή της φωτιάς θα παραμείνουν όλο το βράδυ πυροσβέστες, εθελοντές και υπάλληλοι του δήμου για να αποτρέψουν τυχόν αναζωπύρωση.

Η πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα (Τρίτη 3/8) στην περιοχή Μαρμαρωτό, κυρίως σε χορτολιβαδική, αλλά και σε δασική έκταση.

Η φωτιά έφτασε κοντά σε κατοικημένη περιοχή και ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη, με την πυροσβεστική να καταβάλλει προσπάθειες ώστε οι φλόγες να μην ξεφύγουν προς το δάσος του Ασκληπιείου.

Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 16 πυροσβέστες με 7 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο στη Ρόδο

«Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο στο νησί της Ρόδου και η πυρκαγιά που νωρίτερα είχε εκδηλωθεί στην Κω, βρίσκεται υπό έλεγχο» ανακοίνωσε πριν από λίγο ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρει ότι στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ, «περισσότερο μας απασχόλησε η αυριανή κατάταξη της Ρόδου στην κατηγορία 5 για τον κίνδυνο πυρκαγιάς».

Όπως είναι γνωστό ανακοινώθηκε νωρίτερα η προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονή εκδρομέων σε δασικές περιοχές για αύριο, από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 6 ώρα το πρωί της Πέμπτης για τα νησιά της περιφερειακής ενότητας Ρόδου( Ρόδο, Σύμη, Χάλκη, Τήλο και Καστελλόριζο).

Η απόφαση πάρθηκε επειδή αύριο τα νησιά της περιφερειακής ενότητας Ρόδου βρίσκονται στο επίπεδο επικινδυνότητας 5, στο υψηλότερο επίπεδο για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Νωρίτερα βέβαια υπήρχαν αναζωπυρώσεις στην πυρκαγιά της Ρόδου, όπου υπάρχουν μεγάλες δυνάμεις κατάσβεσης. Συγκεκριμένα επιχειρούσαν 159 πυροσβέστες με 34 οχήματα και έξι ομάδες πεζοπόρων ενώ από αέρος συνέδραμαν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Βεβαίως η παρουσία ισχυρών δυνάμεων συνεχίζεται στη περιοχή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)