to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:55 | 27.07.2021

Κοινωνία

Σε ύφεση αλλά με πολλές εστίες η πυρκαγιά στη Σταμάτα – Ζημιές σε σπίτια κι αυτοκίνητα

Καταστροφές σε σπίτια από την πυρκαγιά στις περιοχές Σταμάτα, Ροδόπολη και Διόνυσο Αττικής που ξέσπασε το μεσημέρι σήμερα, Τρίτη, και εξακολουθεί να καίει, σε ύφεση μεν αλλά με πολλές εστίες, σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση από τον Ν. Χαρδαλιά - Μάχη επίγειων και ιπτάμενων μέσων της πυροσβεστικής, με τους ισχυρούς ανέμους να «τρέφουν» τις φλόγες.


Μεγάλη φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην Σταμάτα, η οποία αυτή την ώρα (5.30 το απόγευμα) δείχνει να βρίσκεται σε ύφεση, με πολλές ωστόσο εστίες να καίνει ακόμα, σύμφωνα με την ενημέρωση προς τα ΜΜΕ από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Η πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στο Νεκροταφείο της Σταμάτας με τους ανέμους να πνέουν με ένταση 6 - 7 μποφόρ

Η φωτιά κινήθηκε ανάμεσα σε οικισμούς και κατοικίες, ενώ στην κατάσβεση παίρνουν μέρος 310 πυροσβέστες, 110 οχήματα, 12 ελικόπτερα, και 9 αεροπλάνα ανάμεσά τους το Beriev-200 και πολλοί εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις, σύμφωνα πάντα με τον Ν. Χαρδαλιά. Έχουν ήδη γίνει 4 προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμό. Ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης, στη διάρκεια της ίδιας ενημέρωσης, είπε ότι οι ανακριτικές αρχές του Πυροσβεστικού Σώματος ερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς και σύντομα θα καταλήξουν σε συμπεράσματα.

Το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Open κατά τις 3 το μεσημέρι, όπου φαίνεται η πυρκαγιά να έχει προξενήσει ολοκληρωτική φθορά σε οχήματα, σε τουλάχιστον ένα σπίτι και σε πολλές αυλές:

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Διονύσου το πύρινο μέτωπο είναι ανεξέλεγκτο. Όπως είπε το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης, «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και οι φλόγες "γλείφουν" και σπίτια».

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες προληπτικά ζητήθηκε η εκκένωση του οικισμού «Γαλήνη». Το πύρινο μέτωπο κινείται στα όρια Σταμάτας με Ροδόπολη με κατεύθυνση προς τον λόφο Μουσών στον Διόνυσο.

«Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μην φτάσουν οι φλόγες σε κατοικίες του οικισμού “Γαλήνη”. Τις προσπάθειες δυσκολεύουν οι ισχυροί άνεμοι που φτάνουν πλέον έως και τα 6 μποφόρ», τονίζει στο AΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, σχετικά με την πυρκαγιά που μαίνεται μεταξύ Σταμάτας και Ροδόπολης.

Στην περιοχή ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε μια προσπάθεια να μην ξεφύγει το πύρινο μέτωπο. Μέχρι στιγμή επιχειρούν 43 πυροσβέστες με 14 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος συνδράμουν 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Μήνυμα από το 112

Ενεργοποιήθηκε και το 112 λόγω της δασικής πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην ευρύτερη περιοχή Σταμάτας και Ροδόπολης Αττικής.

Συγκεκριμένα μήνυμα μέσω του 112 έστειλε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλώντας τους πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Σταμάτας και Ροδόπολης Αττικής να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών.

Το μήνυμα αναφέρει τα εξής: «Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Σταμάτας και Ροδόπολης Αττικής παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής – Διακοπή της κυκλοφορίας

Στο σημείο επιχειρούν 68 πυροσβέστες με 22 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ τα εναέρια μέσα που συνδράμουν είναι 5 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη. Σημειώνεται, ότι την επιχείρηση συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ενώ στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Υπενθυμίζεται, ότι λόγω της πυρκαγιάς, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στα εξής σημεία: Στην οδό Μακαρίου, από τη λεωφόρο Δροσιάς – Σταμάτας, στην οδό Αγίου Ιωάννου, από την Κωνσταντινουπόλεως, στην οδό Αλωνίων και στη λεωφ. Ροδοπόλεως, στη συμβολή τους με την λεωφ. Δροσιάς – Σταμάτας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)