to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πύρινοι «Αρμαγεδδώνες»

Ένα από τα πιο σημαντικά ρεκόρ θερμοκρασίας για το 2020 στη ρωσική Αρκτική καταγράφηκε στην περιοχή της Γιακουτίας, στην πόλη Βερχoγιάνσκ: 38 βαθμοί Κελσίου, στις 17 Ιουνίου


Ένα από τα πιο σημαντικά ρεκόρ θερμοκρασίας για το 2020 στη ρωσική Αρκτική καταγράφηκε στην περιοχή της Γιακουτίας, στην πόλη Βερχoγιάνσκ: 38 βαθμοί Κελσίου, στις 17 Ιουνίου. “Στις παρακείμενες πολικές περιοχές έκανε την παρουσία του ένας ισχυρός αντικυκλώνας, χαρακτηριστικά του οποίου ήταν τα θερμά καθοδικά ρεύματα αέρος. Δηλαδή ο ουρανός είναι καθαρός και ο ήλιος δεν δύει. Η συνεχής επομένως θέρμανση της επιφάνειας είχε ως αποτέλεσμα το έδαφος να θερμανθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε διοχέτευε τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα και έτσι η θερμοκρασία έφθασε σε τιμές ρεκόρ” εξήγησε ο επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ρωσίας Ρομάν Βίλφαντ.

Είναι γνωστό ότι οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης στους πόλους του πλανήτη είναι προάγγελοι του τι μας περιμένει. Και η συγκεκριμένη είδηση επιβεβαίωσε ότι τα μαντάτα είναι μαύρα. Πόσο μάλλον που οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης συνδέονται μεταξύ τους σαν κρίκοι μιας αλυσίδας θανάτου που σφίγγει όλο και περισσότερο τον πλανήτη μας. Για παράδειγμα, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, οι αιτίες των πρόσφατων μεγάλων πυρκαγιών που σημειώνονται στις πολικές αυτές περιοχές της Ρωσίας, του Καναδά και της Αλάσκας σχετίζονται άμεσα με τους σταθερούς αντικυκλώνες που εξελίσσονται στην περιοχή και προκαλούν υψηλές θερμοκρασίες κάνοντας τα δάση ευάλωτα στις πυρκαγιές.

Την ίδια στιγμή, όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία στην Αρκτική, εντείνονται οι χιονοθύελλες που πλήττουν τα τελευταία χρόνια τις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, με τις εύγλωττες ονομασίες “Snowpocalypse” το 2010, “Snowmageddon” το 2014 και “Snowzilla” το 2016. Μεγκα-πυρκαγιές και χιονοθύελλες που πλέον πλήττουν συστηματικά Ρωσία, ΗΠΑ, Καναδά, σκιαγραφώντας, ακόμη και για τους πιο δύσπιστους αρνητές της κλιματικής κρίσης αλλά κι εκείνους που υποβαθμίζουν τη σημασία της, έναν φαύλο κύκλο.

Αυτόν τον φαύλο κύκλο, που πλέον τις συνέπειές του υφιστάμεθα καθημερινά, καλείται η ανθρωπότητα να σπάσει, αν θέλουμε η επόμενη μέρα στον πλανήτη να μην είναι ο εφιάλτης των παιδιών μας. Η μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου, η οικοδόμηση ανθεκτικών κοινωνιών στη βάση των Αρχών Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, με όρους κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, είναι οι παγκόσμιες περιβαλλοντικές προκλήσεις, που όμως εμπεριέχουν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις.

Είναι οι προκλήσεις που πρέπει να καθορίζουν, για τα επόμενα χρόνια, την ατζέντα όλων των πολιτικών δυνάμεων που έχουν εκφρασμένη βούληση να υλοποιήσουν προγράμματα και πολιτικές για ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, με καθαρή, πράσινη ενέργεια, κλιματικά ουδέτερο αποτύπωμα, διατήρηση της βιοποικιλότητας. Προκλήσεις που μπορούν να γίνουν πράξη μόνο μέσα από ευρείες συμμαχίες δημοκρατικών, προοδευτικών, αριστερών και πράσινων δυνάμεων και κινημάτων.

Ευρεία μέτωπα κατά των νεοφιλελεύθερων και συντηρητικών δυνάμεων που είτε αρνούνται την κλιματική κρίση είτε επιχειρούν να τη σφραγίσουν ταξικά προς όφελός τους. Το “πράσινο κύμα” του δεύτερου γύρου των τοπικών εκλογών στη Γαλλία έδειξε ότι υπάρχει σημαντική δυναμική σε ευρύτερους συνασπισμούς της Αριστεράς και της Οικολογίας. Δυναμική αλλαγής και ελπίδας. Για να μην ζήσουμε πύρινους “Αρμαγεδδώνες” και “Αποκαλύψεις” χιονοθύελλας...

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, τομεάρχης Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)